От 8 долара в джобa, мечта и майчината благословия до милиардер

Новини

profit.bg

Снимка: brshetty.com

Доктор Б.Р. Шети стъпва за първи път в Абу Даби на 3 май 1973 г. само с 8 долара в джоба, мечтата да успее и благословията на майка си.

В момента много хора в Обединените арабски емирства (ОАЕ) го познават. Той е основател и председател на New Medical Centre (NMC), както и на компаниите UAE Exchange, Finablr, Neopharma и BRS Ventures.

Той е мултимилиардер индиец, който е посветил по-голяма част от живота си на изграждането на империя в сферата на здравеопазването, както и на други компании в страната.

От Forbes оценяват личното му състояние на 4.2 млрд. долара през август 2018 г.

Първият му ден в ОАЕ обаче не минава без проблеми.

“Бяха изгубили багажа ми. Така че първото нещо, което направих, след като напуснах летището бе да си купя дрехи и неща от първа необходимост,” спомня си той.

“След това се настаних на мястото, където трябваше да отседна и чак тогава осъзнах, че съм в чужда държава.”

Индиецът обаче не позволява трудното начало да го обезкуражи и да го накара да спре да преследва мечтата си да успее в ОАЕ.

“Не можех да позволя тази мечта да умре. В Индия семейството ми бе взело заем, а аз дойдох тук, за да им помогна да го изплатят. Планът бе да изплатя заема и след това да се върна вкъщи. Както времето щеше да покаже, това така и не се случи, а светът около мен се промени магически.”

От първата си работа като продавач на фармацевтични продукти на открито до натрупването на огромно богатство Шети доказва, че ако човек има големи мечти и работи здраво, това, което може да постигне няма граници.

И така, как Шети стига дотук? Дали късметът има нещо общо с огромния му успех?

“Ни най-малко. Всичко се дължи на моята пот и работа, и на благословията на майка ми,” казва той.

“Бях първият търговец на открито в Абу Даби и обикалях по улиците с Mazda 323. Тогава нямаше улични задръствания, а най-голямото предизвикателство бе голямата жега. Днес Абу Даби се разви като модерен град с добре изглеждащи сгради. Тогава обаче имаше само пясък. В града обаче имаше положителна енергия, която ме подтикваше да остана и да направя нещо голямо.”

“Месец след като бях започнал работа, написах дълго писмо на майка си, в което я уверих, че съм добре. Мястото, където живеех в никакъв случай не бе комфортно. Нямаше климатик и през лятото се справях само с вентилатор. Но не й казах всичко това.”

В рамките на година той успява да погаси дълга. “Големият въпрос бе какво следва. Тогава попаднах на статии във вестниците, в които покойният шейх Зайед бин Султан Ал Нахян призоваваше за качествено здравеопазване на достъпни цени в столицата. Така реших да създам New Medical Centre (NMC) през 1975 г.

“Взех един етаж под наем в сграда. Живеех два етажа по-надолу в апартамент с една спалня. Съпругата ми Чандракумари Рагхурам бе първият лекар, нает в болницата. Имахме трима пациенти в първия ден, в който отворихме клиниката,” казва доктор Шети.

Предизвикателството

“Медицинските услуги в държавните болници по онова време бяха безплатни. В моята болница аз таксувах пациентите. Естествено това не се приемаше добре от някои хора. Когато обаче виждаха качеството на предлаганата услуга, те започваха да се връщат при нас”.

NMC, която започва с трима пациенти в първия си ден през 1975 г., днес има 8.5 милиона пациенти годишно и е най-големия доставчик на услуги в здравеопазването в ОАЕ по пазарна стойност, пише gulfnews.com.

Акциите на компанията в момента се търгуват на Лондонската фондова борса.

През март компанията обяви 38% ръст на печалбата на годишна база през 2017 г. Нетната й печалба нараства до 209.2 млн. долара, докато приходите на групата се увеличават с 31.3% до 1.6 млрд. долара за същата година. Компанията  развива дейност в 17 държави, а е нея работят над 3 000 лекари.

След като опитва от успеха с NMC, доктор Шети казва, че искал още.

Фармацевтичната индустрия била почти естествен избор, предвид това, с което се занимавал до тогава.

Така през 2003 г. доктор Шети създава първвият фармацевтичен производител в Абу Даби Neopharma.

“Отначало хората се смееха на идеята да се произвеждат лекарства насред пустинята. Никой не искаше да ми заеме пари, за основаването на компанията.

“Да имаш добри отношения с хората обаче винаги е от полза. Имах стар приятел, който работеше в Bank of Baroda. Той се обади на високопоставен служител в банката, който да одобри молбата ми за кредит. Имах нужда от 80 млн. дирхама (21 млн. долара), а кредитът бе одобрен за две седмици,” казва 76-годишният Шети.

“Отначало имаше затруднения, но успяхме да се задържим на пазара. Neopharma разшири дейността си със заводи в Абу Даби, Япония и Индия. Продуктите на компанията се изнасят за над 50 държави по света.”

Филантропска дейност

Доктор Шети и неговата съпруга наскоро се присъединиха към инициативата на Бил Гейтс и Уорън Бъфет, която призовава най-богатите хора в света да дарят повече от половината от състоянието си за благотворителност.

Шети наскоро основа собствена фондация в Индия, която има за цел да подпомага образованието и здравеопазването и да намали бедността в щата Карнатака.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Финансовият министър: Пенсиите се вдигат от 1 юли

Не се обсъжда да няма увеличение на пенсиите от първи юли, съобщи пред журналисти в МС финансовият министър Владислав Горанов. От 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г. вкл., се увеличават с 6,7%, реши през декември парламентът, пише Вести. „Към момента не се предвижда и …

Новини
От утре ще може да се кандидатства за компенсации по схемата 60/40

От утре ще може да се кандидатства за компенсации по схемата 60/40 в Агенцията по заетостта. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет, предаде БТА. Тя представи постановлението за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места. …

Новини
България затваря границите си за чужденци до 17 април

България затваря границите си до 17 април. Мярката важи за всички, които не са европейски граждани или пристигат от следните държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария. Изключение има за българските граждани, членове на техните семейства и лица …