fbpx

От 5 до 33 градуса през май, на Гергьовден – дъжд и студ

Температурите през май месец ще варират от 5 до над 30 градуса. Най-ниски те ще са в края на първото десетдневие – предимно в котловините и по високите полета на Западна България, където ще има условия за слани. Там те ще бъдат между 5 и 10 градуса. Най-топло пък ще е в началото на второто десетидневие, когато се очаква подобрение на времето. Най-високите температури през май ще бъдат между 28 и 33 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология, пише „Кмета“.

По думите му през май се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета – 15-16 градуса, в планините – от 2 до 5 градуса по високите части над 2000 метра, до 12-14 градуса в по-ниските планински части.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата в западната половина от страната и около нормата – в източната.

В празничния 1-ви май температурите ще се понижат и ще бъдат между 15 – 21 градуса. Ще бъде облачно, като слънцето ще се показва предмино в северозападните и югоизточните части на страната. Дъжд ще превали на места по планините и по морето.

В четвъртък ще бъде хладно, облачно и дъждовно. На много места в цялата страна ще превалява, освен в ниските крайдунавски райони на централната и западна част на Дунавската равнина. Температурите ще са от 15 до 20 градуса, по високите полета и местата с продължителен валеж и малко по-ниски.

През следващите два дни – петък и събота, времето слабо ще се затопли. Температурите ще се повишат с по 2 – 3 градуса и през втория ден на места ще достигнат 24, 25 градуса. Ще вали на по-малко места, главно в планините.

Според предварителните прогнози, в дните около Гергьовден над страната ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат по-чувствително. Ще вали дъжд, а в планините – сняг. Облачността ще е често значителна и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. В края на десетдневието, при изясняване и стихване на вятъра, по високите полета и в котловините ще има условия за образуване на слани.

В началото на второто десетдневие на май се очаква подобрение на времето и бавно повишение на температурите. В средата и в края на десетдневието отново ще е неустойчиво с развитие на купесто-дъждовна облачност и с краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще бъдат близки до обичайните.

През третото десетдневие температурите относително ще се повишат. Ще се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни превалявания и с гръмотевични бури след обяд и преди полунощ. По-значителни и на повече места ще са явленията около 21 май, 25 май и в края на месеца.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

error: Content is protected !!