fbpx

От 1 юли всеки има право да си сложи „умен“ електромер

реклама

Снимка: Канал 3

От 1 юли всеки един потребител на ел.енергия ще може да поиска от своето ЕРП да му инсталира „умен“ електромер. Това предвиждат поправките в енергийния закон, приети окончателно от депутатите днес, пише Канал 3.бг.

На 30-ия ден след неговото поискване ЕРП е длъжно да му го постави, коментира в кулоарите на НС председателят на енергийната комисия Валентин Николов. „Сега всеки един потребител е на график, който се определя от ЕРП-то и потребителят не може да си следи потреблението“, обясни народният представител от ГЕРБ. „Ел. енергията в различните часове на деня е с различна цена, особено ако е малко производство или средно, той ще може да контролира своето потребление или цена“, добави Николов. Става дума обаче за клиенти с обект с инсталирана мощност над 50 киловата.

„Това дава възможност за реално плащане на това, което всеки е потребил. И второто важно нещо е, че той може да потребява в часовете, когато е най-евтина ел. енергията“, обясни за предимствата на дигиталния електромер шефът на енергийната комисия. Освен това показанията му ще могат да служат като доказателство за обжалване на сметката.

реклама

„Защото те много точно и ясно показват на всеки 15 минути какво е потреблението“, добави Николов. „Няма да има и забавяне на фактурите, каквото имаше досега“, смята Николов. Шефът на енергийната комисия прогнозира, че занапред масово потребителите ще преминат на такъв онлайн отчет.

Валентин Николов успокои, че от приетите промени не следва повишаване на цената на ел.тока, тъй като съществуват защитни буфери.

Законът премахва  такса износ на електричество по искане на ЕС заради това, че сме в единния европейски пазар. Премахваме и такса внос по желание на бизнеса.

„Не очакваме повишаване на цената на регулирания пазар, но на борсата се очаква цената да има повишаване. Работодателите знаят за това нещо. И понеже няма друг начин, по който да се случва това, те са съгласни, преценили сме. Те поискаха да премахнем таксата при внос на ел. енергия, така че да се получат буфери при по-голямо потребление. Махнахме тази такса от 5%, тоест, те свободно могат да внасят“, обясни Николов.

Според промените всички централи от 1 до 4 мегавата, обслужвани от НЕК, до края на октомври могат да сключат договори с Фонда за сигурност на електроенергийната система и след това да излязат на свободния пазар.

реклама
loading...

МОЛЯ ЗА ОТГОВОР ! СТАВА ВЪПРОС ЗА ПРОБЛЕМ ВЪВ ВАРНА ! ЗАЩО СЛЕД КАТО В ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ МИ / 2 на БРОЙ/ , ИМА ВГРАДЕН ЧАСОВНИК ЗА НОЩНА ТАРИФА ,МИ Я НАЧИСЛЯВАТ НА ЦЕНАТА НА ДНЕВНА ? НА ВЪПРОСА МИ КЪМ ЕНЕРГО ПРО ЗАЩО Е ТАКА ,ОТГОВОРА ИМ БЕШЕ ,ЧЕ ТРЯБВА ДА ПЛАТЯ ПО 45лв НА ЕЛЕКТРОМЕР / ЗА 2-та – 90лв / ,ЗАЩОТО ПРИ СМЯНАТА НА МОИТЕ ЕЛЕКТРОМЕРИ С ТЕХНИ И СЪОТВЕТНО ИЗКАРВАНЕТО НА ТАБЛОТО ИЗВЪН ДОМА МИ , МОИТЕ СА БИЛИ ЕДНОТАРИФНИ ,А НОВИТЕ ДВУТАРИФНИ И ЗАТОВА ТРЯБВАЛО ДА ПЛАТЯ 90лв ,ЗА ДА ВКЛЮЧАТ ЧАСОВНИКА ЗА НОЩНА ТАРИФА ! ЗА МЕНЕ ТОВА Е БЕЗУМИЕ ,ОЩЕ ПОВЕЧЕ ,ЧЕ НА СЪСЕДИТЕ МИ ПРИ СМЯНАТА НА ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ ,КОИТО СЪЩО СА ИМАЛИ ЕДНОТАРИФЕН ДОГОВОР/по него време часовника за нощна се купуваше отделно и по
желание/ , НО ВЪПРЕКИ ТОВА ДИРЕКТНО СА ИМ ВКЛЮЧИЛИ НОЩНАТА ТАРИФА ! ЗА МЕНЕ ТОВА Е РЕКЕТ ,ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ СЪМ ПЕНСИОНЕРКА И НЯМАМ ФИНАНСОВА ВЪЗМОЖНОСТ ! И КАКЪВ Е СМИСЪЛА НА ЧАСОВНИКА ,КОЙТО ДЕФАКТО НЯМА ДА СЕ ПОЛЗВА ? МОЖЕШЕ ДА МИ ПРЕДЛОЖАТ НОВ ДОГОВОР ЗА ДВУТАРИФЕН ПЛАН И ПРОБЛЕМА ЩЕШЕ ДА Е РЕШЕН ! НО НЕ ! ТЕ ИСКАТ 90лв ? А АЗ ИСКАМ ДА ЗНАМ – ПРАВИЛНО ЛИ СА ПОСТЪПИЛИ СПРЯМО МЕН ? СТАВА ВЪПРОС ЗА АБ № 1100081103 и АБ № 1100148195 – ВАРНА ! ОЧАКВАМ ОТГОВОР ОТ ОТОРИЗИРАНО ЛИЦЕ ! БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО !

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си световно известният оперен певец Камен Чанев

реклама Снимка: operaplovdiv.bg Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал от коронавирус. Той беше приет за лечение в болницата в Стара Загора. Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера, припомня БНР. Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това …

Новини
Безлов: Българите искат силен лидер, а не демократично управление

реклама Кадър БТВ В доклада на центъра „Демокрацията в България – все още крехка след три десетилетия преход“, експертите представят данните от своите проучвания, че след 30 години преход 45 на сто предпочитат силен и решителен лидер. 57 на сто от запитаните са заявили, че вярват, че нищо няма да …

Новини
Калин Сърменов: Театрите са едно от най-защитените пространства

реклама Снимка профил ФБ След влизането в сила на мерките от петък, затварят и всички места, където има възможно струпване на хора като кина, галерии и музеи и се преустановява провеждането на концерти до 21 декември. Като изключение са посочени театрите, които могат да продължат да работят, стига публиката да …