От 1 април „Шел“ започва сондажи за петрол и газ край нашия бряг

Новини

www.monitor.bg

Снимка: i.ytimg.com Сондажният кораб Noble Globetrotter е нает до септември 2023 г.

Шансовете да се открие перспективно находище са 1:5

От 1 април „Шел“ за почва сондажи за петрол и газ край нашия бряг, съобщи днес Александър Кейс, ръководител на проекта за проучване за наличие на въглеводороди в българския шелф.

„От 18 месеца се готвим за сондирането в блок „Хан Кубрат“, което ще се прави заедно с австралийската „Уутсайд“ и „Репсол“. Втората фирма вече търси газ заедно с „Тотал“ в блок „Хан Аспарух“ в изключителната ни икономическа зона“, каза още той.

Кейс каза, че решението за сондажите е било взето на база оптимистичните резултати от 3D проучванията, завършили през 2017 г. „Сондажите ще са проучвателни за оценка на количествата въглеводороди

в находището и доколко е икономически изгоден промишленият им добив“, поясни той. „Ще се достигне дълбочина от почти 4 км, като 1300 м е разстоянието от повърхността до дъното на Черно море. Сондажите ще са проучвателни за оценка на количествата въглеводороди в находището и доколко изгодно извличането им“, поясни той. По думите му шансовете да се открие находище, което да е икономически перспективно за разработка и добив е 1:5, но от „Шел“ са се подготвили добре и Кейс е оптимист за резултатите. „Засега не е решено дали ще се прави повече от един сондаж, на различно място от първоначално избраната точка“, поясни той. Очаква се цената на сондажите да бъде между 50 и 150 млн. долара.

Ще се използва специалният кораб Noble Globetrotter, като съдът е нает до септември 2023 г. Основната база на проекта за проучването е Варна, която е по-далеч от място на проучването спрямо Бургас, но изборът е бил направен след търг. Кейс подчерта, че от откриването на находище в шелфа до започване на промишлен добив обикновено минават от 8 до 10 години.

Ян Декнател, ръководител на проучванията в Западното Черноморие поясни за „Монитор“, че в зависимост от инвестициите рентабилността на един проект е различна, но при всички положения цената на петрола трябва да е над 30 долара за барел. Освен това капацитетът на добива трябва да е еквивалентен на поне 75 хил. барела нефт на денонощие.

На въпрос дали има открито находище в турската икономическа зона в тази част на Черно море, където също се правят подобни проучвания, експертът поясни, че няма официални данни за резултатите от него.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Девите да бъдат по-инициативни, време за изгодни сделки за Рибите

lamqta.com Овен Каквато и тежест да лежи на раменете Ви в последно време, днес ще го усетите как олеква. Около Вас витае жизнерадостна енергия, която ще разсее всички Ваши грижи. Веднага след като си дадете сметка, че в дадения момент може да поемате върху себе си само толкова, колкото сами …

Новини
Редица държави налагат карантина и ограничения за българите

Причината е в ръста на регистрираните случаи на коронавирус у нас Редица държави налагат карантина на българските граждани заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас, предаде БГНЕС. От началото на месеца в страната всеки ден се регистрират над сто случаи на коронавирус. Именно поради тази причина редица …

Новини
Засилен контрол на „Промахон“ е само една от обявените мерки срещу коронавируса в Гърция

Ясни са част от решенията от днешното съвещание между премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, главния епидемиолог и заместник-министъра за гражданска защита относно мерките за коронавируса. Това са зелена светлина за директни полети от Великобритания и Швеция, интензивен контрол на граничния пункт Промахон и във вътрешността на страната, искане за забрана …