Отслабването, калориите, мозъкът и колко е полезно да мислим

Новини

lifestyle.bg, Автор: Снежана Мечева

Ако често ни се случва да пропуснем тренировка след натоварен ден в офиса, имаме една добра новина – мисловният процес също води до горене на калории. Така можем да изведем и още един позитив от работата ни, ако е свързана с креативност.

Мозъкът е голям орган, който е натоварен с хиляди функции. И, разбира се, за тях се нуждае от достатъчно енергия. И колкото повече го натоварваме, толкова повече глюкоза му е необходима, за да работи правилно.

Различните процеси в мозъка струват различно количество калории.

Запаметяването например е един от процесите, за които се изчерпва най-много енергия.

Така ученето за изпит или подготовката за презентация може да не се гледа само от отрицателната си и досадна страна. Разбира се, подобен тежък, мисловен труд ни помага да горим много повече калории от гледането на филм например.

Освен ако не сме професионален спортист, по-голямата част от енергията, която използваме ежедневно, не е свързана с физическа дейност. Между 8 и 15% отиват за сдъвкването и преработването на храната, а най-голяма част от енергийния резерв – цели 20%, се използва именно от мозъка.

Учени пресмятат, че горим средно около 320 калории на ден само с мислене.

Разбира се, цифрата варира в зависимост от умствената ни натовареност. Но тя определено е доста незначителна, затова няма как да очакваме да отслабнем само с умуване над нов проект например, пише Time.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алгафари: Хората са навън заради огромното напрежение и гафовете на правителството

„Аз не смятам, че хората са излезли да протестират срещу корупцията, защото последните над 20 години е нещо нормално и всички го говорим по кръчми и седянки. Досега обаче нямаме реално доказан, който да е корумпиран. Преди много години за кмета тогава на София Стефан Софиянски се твърдеше, че е …

Новини
Австрия забрани пътническите полети от България от 15 до 31 юли

Австрийските власти забраниха от 15 до 31 юли пътническите полети от България и още 9 страни заради разпространението на COVID-19, съобщават ТАСС и БТА. Решението беше публикувано тази нощ с постановление на австрийското министерство на социалните грижи, здравеопазването и защитата на потребителите, съобщава Нова ТВ. С постановлението се забраняват полетите …

Новини
Доц. Андрей Чорбанов: Болниците не са залети с тежко болни с COVID-19

Коментар на ръководителя на департамента по имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов “Болниците не са залети с тежко болни с COVID-19. Независимо от доста високия брой позитивни пациенти няма тежко болни в болници”. Това заяви ръководителят на департамента по имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов в студиото на „Здравей, България” …