fbpx

Отпада банковата гаранция при регистрация на търговците на горива

реклама

Investor.bg

Законът за горивата бе гласуван окончателно днес, но наредбата към него бе отложена с 6 месеца
Отпада банковата гаранция при регистрация на търговците на горива. Това решиха депутатите, след като приеха на второ четене поправките в спорния закон, регламентиращ дейностите с нефт и нефтопродукти, познат като Закона за горивата.

Нормативът трябваше да влезе в сила на 28 януари, но в началото на месеца правителството реши да го отложи до 1 юли, за да могат да бъдат изчистени спорните моменти. Въвеждането на регистрационен режим за фирмите, продаващи на едро и дребно горива, както и ежегодно обезпечение до 500 хил. лв. за петролните бази и складове разгневиха малките компании от бранша. Необходимите гаранции за всяка бензиностанция бяха 20 хил. лв., но в крайна сметка това изискване отпадна.

Сега всички легални търговски обекти, които продават горива, ще се вписват безплатно в специален регистър.

„В малките населени места има обекти, за които тези 20 хил. лв. гараниция бяха много. В момента няма никаква административна или финансова тежест. Регистрацията ще бъде безплатна. 400 хил. обекта са регистрирани. Благодарение на това, че ние конкретизирахме кои са земеделски, с всичките изисквания, те се обособиха като обекти“, обясни пред БНР депутатът от „Обединени патриоти“ Емил Димитров – Ревизоро, който е и вносител на спорния законопроект.

„Конкретизирахме и кои да са обектите, така наречените ведомствени, вътрешни обекти. Това са строители, миньори, преработватели на отпадъци, транспортни фирми, концесионерски обекти. Всички легални обекти, които търгуват с горива в България, ще бъдат вписвани безплатно, без банкова гаранция. Тя беше 200 хил. лв, падна на 20 хил. лв., сега е нула“, допълни той.

Сега всички могат да се регистрират в момента, в който поискат. „Проблем остава за едни обекти, които не са нито земеделски, защото е ясно кои са земеделски, нито са вътрешни, а до този момент не са решили да се регистрират. Те ще имат проблем, защото може би никога през живота си не са били регистрирани и сега има дълга процедура“, обясни още депутатът.

Отпадането на банковата гаранция бе прието още във вторник от ресорната комисия в НС, на която е председател Димитров.

Заедно с банковата гаранция за бензиностанциите отпада и изискването за капитал от 1 млн. лв. и 500 хил. лв. гаранция за търговците на пропан-бутан.

С това би трябвало да са изпълнени исканията на малките петролни компании, които твърдяха, че първоначалните текстове на закона ще ги доведат до фалит и много фирми ще отпаднат от пазара. Те заплашиха и със скок на цените на горивата.

Въпреки приетите отстъпки Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, които бяха на заседанието на ресорната парламентарна комисия не останаха доволни. „Искаме законът за горивата да бъде спрян. Проблемът не е само в 20-те хиляди лева гаранция. Искаме на регистрационен режим да бъдат поставени износът и вносът. Те са основните генератори на сива икономика“, заяви Симо Симов от сдружението, цитиран от Медиапул. Заради отлагането на влизането в сила на закона от Българската петролна и газова асоциация заяви, че напуска КРИБ.

От Българската минно-геоложка камара и КРИБ също настояха законът да бъде спрян.

В крайна сметка целият закон бе гласуван окончателно днес, но наредбата към него бе отложена с 6 месеца.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ВМРО: 700 лв. средна пенсия и 2500 лв. средна заплата

реклама Няма да увеличаваме данъците и ще намалим държавните разходи. Паралелно с това ще увеличим парите за втората година майчинство и ще осигурим безплатна детска градина и безплатни учебници за всяко дете. Повишаване на средната пенсия до 700 лв., на средната работна заплата – до 2500 лв., а всички пенсионери …

Новини
Булевард България: „Работникът“ с премиерското сако е общински съветник от ГЕРБ

реклама Кадър видео ФБ PR-ите на Борисов представиха мъжа като строителен работник. „Работникът“, който получи като подарък сакото на премиера Бойко Борисов по време на вчерашната му инспекция на участък от АМ „Хемус“, всъщност се оказа общински съветник от ГЕРБ във варненската община Суворово, пише сайтът boulevardbulgaria.bg. PR-ите на Борисов …

Новини
Държавата ще компенсира родители, за чиито деца няма места в общински или държавни градини

реклама Снимка pixabay Държавата ще възстановява платените от родителите средства за обучение и отглеждане до размера на утвърдената от министъра на образованието и науката сума, като ще трябва да предоставят съответните договори и платежни документи за извършени разходи. Родителите на деца в предучилищна възраст, неприети в общински или държавни детски …