Отпада банковата гаранция при регистрация на търговците на горива

Новини

Investor.bg

Законът за горивата бе гласуван окончателно днес, но наредбата към него бе отложена с 6 месеца
Отпада банковата гаранция при регистрация на търговците на горива. Това решиха депутатите, след като приеха на второ четене поправките в спорния закон, регламентиращ дейностите с нефт и нефтопродукти, познат като Закона за горивата.

Нормативът трябваше да влезе в сила на 28 януари, но в началото на месеца правителството реши да го отложи до 1 юли, за да могат да бъдат изчистени спорните моменти. Въвеждането на регистрационен режим за фирмите, продаващи на едро и дребно горива, както и ежегодно обезпечение до 500 хил. лв. за петролните бази и складове разгневиха малките компании от бранша. Необходимите гаранции за всяка бензиностанция бяха 20 хил. лв., но в крайна сметка това изискване отпадна.

Сега всички легални търговски обекти, които продават горива, ще се вписват безплатно в специален регистър.

„В малките населени места има обекти, за които тези 20 хил. лв. гараниция бяха много. В момента няма никаква административна или финансова тежест. Регистрацията ще бъде безплатна. 400 хил. обекта са регистрирани. Благодарение на това, че ние конкретизирахме кои са земеделски, с всичките изисквания, те се обособиха като обекти“, обясни пред БНР депутатът от „Обединени патриоти“ Емил Димитров – Ревизоро, който е и вносител на спорния законопроект.

„Конкретизирахме и кои да са обектите, така наречените ведомствени, вътрешни обекти. Това са строители, миньори, преработватели на отпадъци, транспортни фирми, концесионерски обекти. Всички легални обекти, които търгуват с горива в България, ще бъдат вписвани безплатно, без банкова гаранция. Тя беше 200 хил. лв, падна на 20 хил. лв., сега е нула“, допълни той.

Сега всички могат да се регистрират в момента, в който поискат. „Проблем остава за едни обекти, които не са нито земеделски, защото е ясно кои са земеделски, нито са вътрешни, а до този момент не са решили да се регистрират. Те ще имат проблем, защото може би никога през живота си не са били регистрирани и сега има дълга процедура“, обясни още депутатът.

Отпадането на банковата гаранция бе прието още във вторник от ресорната комисия в НС, на която е председател Димитров.

Заедно с банковата гаранция за бензиностанциите отпада и изискването за капитал от 1 млн. лв. и 500 хил. лв. гаранция за търговците на пропан-бутан.

С това би трябвало да са изпълнени исканията на малките петролни компании, които твърдяха, че първоначалните текстове на закона ще ги доведат до фалит и много фирми ще отпаднат от пазара. Те заплашиха и със скок на цените на горивата.

Въпреки приетите отстъпки Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, които бяха на заседанието на ресорната парламентарна комисия не останаха доволни. „Искаме законът за горивата да бъде спрян. Проблемът не е само в 20-те хиляди лева гаранция. Искаме на регистрационен режим да бъдат поставени износът и вносът. Те са основните генератори на сива икономика“, заяви Симо Симов от сдружението, цитиран от Медиапул. Заради отлагането на влизането в сила на закона от Българската петролна и газова асоциация заяви, че напуска КРИБ.

От Българската минно-геоложка камара и КРИБ също настояха законът да бъде спрян.

В крайна сметка целият закон бе гласуван окончателно днес, но наредбата към него бе отложена с 6 месеца.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Катето Евро удари джакпота: Тя ли ще замести Слави Трифонов

Катето Евро най-сетне дочака шоуто й да тръгне по Би Ти Ви. Че актрисата става водеща на петъчно предаване. В което известни личности се разделят на два отбора и се състезават, стана ясно още през есента на 2016 години. Епизодите бяха заснети, Евро се хвалеше с мечтаната работа след дълга …

Новини
Българин ли е казал на Кьовеши „Патриоти сме…“?

За това изказване призна самата тя „Прокурор ми каза: Виж, Лаура, ние сме патриоти, ние не крадем от националните си пари, крадем само еврофондове“. Това обяснява в интервю за „Файненшъл таймс“ Лаура Кьовеши, която е бивш шеф на специалната прокуратура за борба с корупцията в Румъния. Сега тя е и …

Новини
Кабинетът предлага ордени за Васил Михайлов и Ириней Константинов

Снимки: btvnovinite.bg Отличието е за изключително големите им заслуги в областта на културата и изкуството Правителството предлага на президента да издаде указ за награждаване на Васил Михайлов и Ириней Константинов с орден „Стара Планина“ – първа степен за изключително големите им заслуги в областта на културата и изкуството, съобщи пресслужбата …

Inline
Inline