Отпада банковата гаранция при регистрация на търговците на горива

Новини

Investor.bg

Законът за горивата бе гласуван окончателно днес, но наредбата към него бе отложена с 6 месеца
Отпада банковата гаранция при регистрация на търговците на горива. Това решиха депутатите, след като приеха на второ четене поправките в спорния закон, регламентиращ дейностите с нефт и нефтопродукти, познат като Закона за горивата.

Нормативът трябваше да влезе в сила на 28 януари, но в началото на месеца правителството реши да го отложи до 1 юли, за да могат да бъдат изчистени спорните моменти. Въвеждането на регистрационен режим за фирмите, продаващи на едро и дребно горива, както и ежегодно обезпечение до 500 хил. лв. за петролните бази и складове разгневиха малките компании от бранша. Необходимите гаранции за всяка бензиностанция бяха 20 хил. лв., но в крайна сметка това изискване отпадна.

Сега всички легални търговски обекти, които продават горива, ще се вписват безплатно в специален регистър.

„В малките населени места има обекти, за които тези 20 хил. лв. гараниция бяха много. В момента няма никаква административна или финансова тежест. Регистрацията ще бъде безплатна. 400 хил. обекта са регистрирани. Благодарение на това, че ние конкретизирахме кои са земеделски, с всичките изисквания, те се обособиха като обекти“, обясни пред БНР депутатът от „Обединени патриоти“ Емил Димитров – Ревизоро, който е и вносител на спорния законопроект.

„Конкретизирахме и кои да са обектите, така наречените ведомствени, вътрешни обекти. Това са строители, миньори, преработватели на отпадъци, транспортни фирми, концесионерски обекти. Всички легални обекти, които търгуват с горива в България, ще бъдат вписвани безплатно, без банкова гаранция. Тя беше 200 хил. лв, падна на 20 хил. лв., сега е нула“, допълни той.

Сега всички могат да се регистрират в момента, в който поискат. „Проблем остава за едни обекти, които не са нито земеделски, защото е ясно кои са земеделски, нито са вътрешни, а до този момент не са решили да се регистрират. Те ще имат проблем, защото може би никога през живота си не са били регистрирани и сега има дълга процедура“, обясни още депутатът.

Отпадането на банковата гаранция бе прието още във вторник от ресорната комисия в НС, на която е председател Димитров.

Заедно с банковата гаранция за бензиностанциите отпада и изискването за капитал от 1 млн. лв. и 500 хил. лв. гаранция за търговците на пропан-бутан.

С това би трябвало да са изпълнени исканията на малките петролни компании, които твърдяха, че първоначалните текстове на закона ще ги доведат до фалит и много фирми ще отпаднат от пазара. Те заплашиха и със скок на цените на горивата.

Въпреки приетите отстъпки Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, които бяха на заседанието на ресорната парламентарна комисия не останаха доволни. „Искаме законът за горивата да бъде спрян. Проблемът не е само в 20-те хиляди лева гаранция. Искаме на регистрационен режим да бъдат поставени износът и вносът. Те са основните генератори на сива икономика“, заяви Симо Симов от сдружението, цитиран от Медиапул. Заради отлагането на влизането в сила на закона от Българската петролна и газова асоциация заяви, че напуска КРИБ.

От Българската минно-геоложка камара и КРИБ също настояха законът да бъде спрян.

В крайна сметка целият закон бе гласуван окончателно днес, но наредбата към него бе отложена с 6 месеца.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Д-р Енчев и Теди Велинова официално обявиха раздялата си

Известният пластичен хирург д-р Ангел Енчев и бившият модел Теди Велинова официално обявиха раздялата си. „След 8 години съвместно съжителство, д-р Ангел Енчев и Теди Велинова взеха решение да продължат живота си поотделно. За момента двамата няма да коментират причините за избора си и молят за уважение към тяхното лично …

Новини
Пригответе се за голяма жега, следващата седмица термометърът ще ви изненада

източник: Дир БГ След слабо понижение на температурите от вторник, през втората половина на другата седмица температурите пак ще тръгнат нагоре Днес ще бъде слънчево, с развитие на купеста облачност над планините. Там на места в следобедните часове ще превали и прегърми. Дневните температури днес ще достигнат 28 до 33 градуса. …

Новини
Меркел обяви кога ще сложи точката! Вече е решено и ще стане съвсем скоро

През 2021 г. ще бъде краят на моя политически живот, но се надявам да има живот и след това, заяви днес германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.   За 2021 г. са насрочени и следващите редовни парламентарни избори в Германия. Изказването ѝ идва, след като миналата година начело на …

Inline
Inline