Отново засякоха мистериозните бързи радио избухвания

Новини

автор: Ивайло Красимов, Мегавселена 

Едва за втори път учените твърдят, че са открили мистериозен повтарящ се радиосигнал, който идва от отдалечено място в космоса, като произходът му остава неизвестен.

Канадски изследователски екип обяви откритието в списание Nature в сряда. Радиоразпръскването, което повтори сигнала си шест пъти, беше открито сред 13 други такива, т.нар. бързи радио избухвания или FRB ( от англ. fast radio bursts бел.ред.) през юли и август на миналата година.

„Интересно е, че тези повтарящи се радио изблици са с произход от една единствена позиция на небето, със същата мярка за дисперсия“, сочат данните на изследователите за откритото повтаряне на сигналите.

Досега са открити само няколко десетки FRB, които траят около 1 милисекунда, след първото им прихващане през 2007 г. Повтарящите се бързи радио избухвания са още по-редки, като първата поредица, обозначена с FRB 112102, е открита през 2007 г. след преглед на данните от телескопа, събрани през 2001 г. При тази поредица, за разлика от последното наблюдение, сигналът е повторен само веднъж.

Що се отнася до това какво са FRB и откъде идват, не се знае почти нищо. Източникът на тези далечни сигнали е на около 1,5 милиарда светлинни години, и до голяма степен е загадка. Как тези радиовълни пътуват стотици милиони светлинни години и  стигат до Земята като толкова силни сигнали? Някои учени подозират, че тези радиовълни произхождат от дейност на черни дупки, но други спекулират, че може да са доказателство за съществуването на напреднали извънземни технологии.

„Имаме повече идеи за това какво биха могли да бъдат, отколкото открити реални бързи радио избухвания,“ казва Дъстин Ланг, учен от Института за теоретична физика в Онтарио, чийто софтуер помага да се открият FRB.

За щастие изследователите очакват да научат повече за тях по-рано, отколкото се очакваше благодарение на технологичния напредък, особено с телескопа по програмата на канадския експеримент за измерване на водородната интензивност – Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME), който се рекламира като един от най-мощните радиотелескопи в света.

В рамките на няколко седмици, когато софтуерът за откриване на FRB на CHIME е бил активиран миналото лято – за което Ланг казва, че е само тестване, при което не се реализира пълен капацитет, CHIME откри тези 13 нови радио избухвания. Преди това, само 50 FRB са били наблюдавани от хора, като само един от сигналите е бил повторен.

„Този висок процент на откриване предполага, че FRВ, включително и повтарящи се FRВ, може и да не са толкова уникални, колкото си мислим, казва Кендрик Смит, преподавател в Perimeter Institute. „Така че това, което сме показали е, че откриването на повтарящи се FRB не е уникално събитие и можем да се надяваме да намерим повече такива сигнали“, казва той.

Сет Шостак, старши астроном и директор на Центъра за изследвания на извънземния разум – SETI, нестопанска организация със седалище в Калифорния, който търси извънземна интелигентност, също се надява да научи произхода на тези бързи радио-сигнали.

„Тези неща излъчват десетки милиони пъти повече енергия, отколкото слънцето ще излъчи за подобен период от време, така че каквото и да е, то е нещо много, много мощно“, каза той за радиостанция KCBS.

„Това може да са сблъскващи се черни дупки, но нали не очаквате черните дупки да се сблъскат и след един час да се сблъскат отново, а след това отново да се сблъскат, нали? Така че трябва да бъде нещо друго, нещо което може да се повтаря“.

Статията е публикувана от изданието HuffPost.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Биволъ: И Цецка Цачева се сдобила с по-евтин апартамент от фирма „Артекс“

Източник: „Биволъ“ Фирмата „Артекс“, която е продала евтиния апартамент на Цветанов, е продала само две седмици по-късно евтин апартамент и на Цецка Цачева и сестра ѝ на цена от 670 евро на кв.м., съобщи Биволъ . Само месец преди сделката с Цачева, абсолютно идентичен апартамент в същата сграда (с малко …

Новини
Стимулират варненци с до 5000 лв. за изграждане на градинки пред блоковете

Източник: Moreto.net С цел подобряване състоянието на зелените площи, Община Варна може да финансира малки проекти с до 5000 лв. за изграждане на градинки пред блоковете. Предложението е на кмета Иван Портних, внесено за обществено обсъждане от местния парламент, научи Moreto.net. Градоначалникът предлага да бъде приета нова наредба за финансово …

Новини
2
Лиляна Павлова се върна в НС като депутат

Лиляна Павлова се върна в Народното събрание като депутат от групата на ГЕРБ, след като в края на 2018 г. бе закрито Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС, а тя бе освободена от поста министър. Депутатите я избраха за член на две парламентарни комисии – по труда, социалната …

Inline
Inline