fbpx

Отново засякоха мистериозните бързи радио избухвания

автор: Ивайло Красимов, Мегавселена 

Едва за втори път учените твърдят, че са открили мистериозен повтарящ се радиосигнал, който идва от отдалечено място в космоса, като произходът му остава неизвестен.

Канадски изследователски екип обяви откритието в списание Nature в сряда. Радиоразпръскването, което повтори сигнала си шест пъти, беше открито сред 13 други такива, т.нар. бързи радио избухвания или FRB ( от англ. fast radio bursts бел.ред.) през юли и август на миналата година.

„Интересно е, че тези повтарящи се радио изблици са с произход от една единствена позиция на небето, със същата мярка за дисперсия“, сочат данните на изследователите за откритото повтаряне на сигналите.

Досега са открити само няколко десетки FRB, които траят около 1 милисекунда, след първото им прихващане през 2007 г. Повтарящите се бързи радио избухвания са още по-редки, като първата поредица, обозначена с FRB 112102, е открита през 2007 г. след преглед на данните от телескопа, събрани през 2001 г. При тази поредица, за разлика от последното наблюдение, сигналът е повторен само веднъж.

Що се отнася до това какво са FRB и откъде идват, не се знае почти нищо. Източникът на тези далечни сигнали е на около 1,5 милиарда светлинни години, и до голяма степен е загадка. Как тези радиовълни пътуват стотици милиони светлинни години и  стигат до Земята като толкова силни сигнали? Някои учени подозират, че тези радиовълни произхождат от дейност на черни дупки, но други спекулират, че може да са доказателство за съществуването на напреднали извънземни технологии.

„Имаме повече идеи за това какво биха могли да бъдат, отколкото открити реални бързи радио избухвания,“ казва Дъстин Ланг, учен от Института за теоретична физика в Онтарио, чийто софтуер помага да се открият FRB.

За щастие изследователите очакват да научат повече за тях по-рано, отколкото се очакваше благодарение на технологичния напредък, особено с телескопа по програмата на канадския експеримент за измерване на водородната интензивност – Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME), който се рекламира като един от най-мощните радиотелескопи в света.

В рамките на няколко седмици, когато софтуерът за откриване на FRB на CHIME е бил активиран миналото лято – за което Ланг казва, че е само тестване, при което не се реализира пълен капацитет, CHIME откри тези 13 нови радио избухвания. Преди това, само 50 FRB са били наблюдавани от хора, като само един от сигналите е бил повторен.

„Този висок процент на откриване предполага, че FRВ, включително и повтарящи се FRВ, може и да не са толкова уникални, колкото си мислим, казва Кендрик Смит, преподавател в Perimeter Institute. „Така че това, което сме показали е, че откриването на повтарящи се FRB не е уникално събитие и можем да се надяваме да намерим повече такива сигнали“, казва той.

Сет Шостак, старши астроном и директор на Центъра за изследвания на извънземния разум – SETI, нестопанска организация със седалище в Калифорния, който търси извънземна интелигентност, също се надява да научи произхода на тези бързи радио-сигнали.

„Тези неща излъчват десетки милиони пъти повече енергия, отколкото слънцето ще излъчи за подобен период от време, така че каквото и да е, то е нещо много, много мощно“, каза той за радиостанция KCBS.

„Това може да са сблъскващи се черни дупки, но нали не очаквате черните дупки да се сблъскат и след един час да се сблъскат отново, а след това отново да се сблъскат, нали? Така че трябва да бъде нещо друго, нещо което може да се повтаря“.

Статията е публикувана от изданието HuffPost.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Симона и Митко се събраха в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Драмата и междуличностните отношения взеха връх в Кухнята на Ада. Вече не се обръща внимание толкова на готвенето. То в повечето случаи се оказва провал и при двата отбора. След един такъв неуспех на вечерна резервация от предаването си тръгна и Славейко, като сините останаха само трима. …

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

error: Content is protected !!