Откриват модерен нов заслон на Витоша

Новини

Той е в местността „Трите кладенци“

Модерен нов заслон ще бъде открит на Витоша в неделя. Той се намира в местността „Трите кладенци“ между хижа „Кумата“ и Черни връх, на около 1900 м надморска височина.

Това е първият нов заслон на Витоша от 50 години насам. Откриването му ще съвпадне с повечето събития, свързани с отбелязването на 123 години от началото на организираното туристическо движение у нас.

Новият заслон ще се нарича „Заслон 2050“ или „Заслон на бъдещето“ заради модерната си визия, каза Искра Чернева от Българския туристически съюз, цитирана от Дарик радио.

„Има интернет връзка с Планинската спасителна служба, за да може да се помогне на хора в нужда. Снабден е с много модерна фотоволтаична система. Материалите, от които е направен, кореспондират със самолетната индустрия. Те са леки, но много устойчиви на външни фактори. Пространството на заслона е голямо и в него могат да се настанят 16 души“, обясни Чернева.

Денят на туризма ще бъде отбелязан в събота вечер с празник пред хижа „Алеко”. Кулминацията на събитията ще е в неделя, когато два лъча с туристи ще тръгнат на поход до Черни връх, едните – в 09:00 ч. от хижа „Алеко“, а другите – в 07:00 ч. – от хижа „Кумата“.

В неделя сутрин стартира и планинският маратон от Билетния център на НДК, а в 10:00 ч. започва велосипеден поход от хижа „Алеко“.

Част от програмата е и т.нар. „Библиотека в планината“. Тя ще бъде на поляната пред хижа „Алеко“ в неделя и се организира от Столичната библиотека. Тази година акцентът е документална фотоизложба, представяща началото на туристическото движение у нас и пътеписи на чужди пътешественици, каза директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова.

„На Витоша вече има пет къщички с книги, от които всеки турист, може да си вземе, а от неделя ще има и още една – при новия заслон”, съобщи Цинзова.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Мартин Владимиров очаква скок при горивата следващата седмица

Интервю на Лора Търколева и Марта Младенова с Мартин Владимиров за предаването „Преди всички“ Бензиностанциите ще се възползват от случващото се и ще вдигнат цената на горивата следващата седмица. Това прогнозира пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. За тази седмица той не очаква поскъпване в българските …

Новини
Адв. Екимджиев: В България е налице пълзящ прокурорско-олигархичен преврат

Глaвният пpoĸypop ce yтвъpди ĸaтo мoщeн пoлитичecĸи игpaч. Зaтoвa зaлoзитe ca гoлeми. „B пocлeднитe гoдини глaвният пpoĸypop ce yтвъpди ĸaтo eдин мнoгo aĸтивeн и мoщeн пoлитичecĸи игpaч c peшaвaщи пoняĸoгa xoдoвe зa oпpeдeлянe нa пoлитичecĸaтa дoминaция нa eднa или дpyгa пoлитичecĸa cилa, нa eдин или дpyг явeн или зaдĸyлиceн интepec. …

Новини
Абсурд! Българи работили жадни в Саудитска Арабия по 10 часа на ден за 400 лева заплата

Температурата беше над 45 градуса, а ни оставяха по 7 часа без вода, каза един от ощетените Работници от благоевградска фирма, които поставяли слънчеви панели в Саудитска Арабия, са получили заплати от 400 лева. Пред Нова телевизия те споделиха, че дори са били принудени да работят жадни между 10 и …