Откриват модерен нов заслон на Витоша

Новини

Той е в местността „Трите кладенци“

Модерен нов заслон ще бъде открит на Витоша в неделя. Той се намира в местността „Трите кладенци“ между хижа „Кумата“ и Черни връх, на около 1900 м надморска височина.

Това е първият нов заслон на Витоша от 50 години насам. Откриването му ще съвпадне с повечето събития, свързани с отбелязването на 123 години от началото на организираното туристическо движение у нас.

Новият заслон ще се нарича „Заслон 2050“ или „Заслон на бъдещето“ заради модерната си визия, каза Искра Чернева от Българския туристически съюз, цитирана от Дарик радио.

„Има интернет връзка с Планинската спасителна служба, за да може да се помогне на хора в нужда. Снабден е с много модерна фотоволтаична система. Материалите, от които е направен, кореспондират със самолетната индустрия. Те са леки, но много устойчиви на външни фактори. Пространството на заслона е голямо и в него могат да се настанят 16 души“, обясни Чернева.

Денят на туризма ще бъде отбелязан в събота вечер с празник пред хижа „Алеко”. Кулминацията на събитията ще е в неделя, когато два лъча с туристи ще тръгнат на поход до Черни връх, едните – в 09:00 ч. от хижа „Алеко“, а другите – в 07:00 ч. – от хижа „Кумата“.

В неделя сутрин стартира и планинският маратон от Билетния център на НДК, а в 10:00 ч. започва велосипеден поход от хижа „Алеко“.

Част от програмата е и т.нар. „Библиотека в планината“. Тя ще бъде на поляната пред хижа „Алеко“ в неделя и се организира от Столичната библиотека. Тази година акцентът е документална фотоизложба, представяща началото на туристическото движение у нас и пътеписи на чужди пътешественици, каза директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова.

„На Витоша вече има пет къщички с книги, от които всеки турист, може да си вземе, а от неделя ще има и още една – при новия заслон”, съобщи Цинзова.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Цветомир Найденов: Комисията по хазарта е купена от 20 години

Снимка: sportal.bg Собственикът на Ефбет заяви за БНР, че дълги години Комисията по хазарта е действала в полза на бизнесмена Васил Божков.   „Не виждам кой ще застане срещу Васил Божков и ще каже – пич ти не си платил над 400 млн. Знам следното – Законът за хазарта е …

Новини
Една четвърт от моловете затварят до 5 години

Хиляди магазини в САЩ затвориха врати през последните години, главно поради промяна в потребителските нужди и навици, пише Business Insider, цитирано от Профит бг. Основната причина за залеза на моловете е онлайн търговията, като през изминалата година приходите от този вид дейност изпревариха тези от физическите магазини. Между 2007 и …

Новини
Сеизмологът предрекъл труса в петък в Турция, очаква нов

Ново силно земетресение може да удари Турция след труса, който стана в петък, прогнозира турският сеизмолог проф. д-р Наджи Гьорюр. Земетресението разтърсило източната провинция Елязъг в петък беше с магнитуд 6,8 по Рихтер и доведе значителни разрушения, най-малко 35 загинали, над 1600 ранени, а близо 35 000 души бяха принудени …