fbpx

Откриват модерен нов заслон на Витоша

Той е в местността „Трите кладенци“

Модерен нов заслон ще бъде открит на Витоша в неделя. Той се намира в местността „Трите кладенци“ между хижа „Кумата“ и Черни връх, на около 1900 м надморска височина.

Това е първият нов заслон на Витоша от 50 години насам. Откриването му ще съвпадне с повечето събития, свързани с отбелязването на 123 години от началото на организираното туристическо движение у нас.

Новият заслон ще се нарича „Заслон 2050“ или „Заслон на бъдещето“ заради модерната си визия, каза Искра Чернева от Българския туристически съюз, цитирана от Дарик радио.

„Има интернет връзка с Планинската спасителна служба, за да може да се помогне на хора в нужда. Снабден е с много модерна фотоволтаична система. Материалите, от които е направен, кореспондират със самолетната индустрия. Те са леки, но много устойчиви на външни фактори. Пространството на заслона е голямо и в него могат да се настанят 16 души“, обясни Чернева.

Денят на туризма ще бъде отбелязан в събота вечер с празник пред хижа „Алеко”. Кулминацията на събитията ще е в неделя, когато два лъча с туристи ще тръгнат на поход до Черни връх, едните – в 09:00 ч. от хижа „Алеко“, а другите – в 07:00 ч. – от хижа „Кумата“.

В неделя сутрин стартира и планинският маратон от Билетния център на НДК, а в 10:00 ч. започва велосипеден поход от хижа „Алеко“.

Част от програмата е и т.нар. „Библиотека в планината“. Тя ще бъде на поляната пред хижа „Алеко“ в неделя и се организира от Столичната библиотека. Тази година акцентът е документална фотоизложба, представяща началото на туристическото движение у нас и пътеписи на чужди пътешественици, каза директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова.

„На Витоша вече има пет къщички с книги, от които всеки турист, може да си вземе, а от неделя ще има и още една – при новия заслон”, съобщи Цинзова.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!