Отказът на президента да назначи Гешев за главен прокурор в световните медии

Новини
2

Решението на президента да не подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор е широко отразено в международните медии. Публикации има в „Ню Йорк Таймс”, „Вашингтон поуст”, „Ройтерс”, „Евронюз” и други. „Ню Йорк Таймс”: Президентът Румен Радев блокира назначаването на следващия главен прокурор на България, чиято единствена кандидатура за поста предизвика сериозни протести, пише debati.bg.

„Ню Йорк Таймс”:

Президентът Румен Радев блокира назначаването на следващия главен прокурор на България, чиято единствена кандидатура за поста предизвика сериозни протести.

Ролята на главния прокурор е от ключово значение в България, класирана като най-корумпираната държава членка на Европейския съюз от „Прозрачност без граници”. Той или тя има широки правомощия за започване и спиране на разследвания.

Радев каза, че няма да подпише документа, който позволява на Иван Гешев да поеме 7-годишния мандат от 10 януари и поиска най-висшият съдебен орган, който го е избрал – Висшият съдебен съвет – да преразгледа избора му.

ВСС избра Гешев, настоящ заместник на главния прокурор, с 20 гласа „за” миналия месец. За поста нямаше други кандидати и решението предизвика редица протести на хора, които са разтревожени, че Гешев няма да води истинска битка с корупцията по високите етажи на властта.

„Наличието на един-единствен кандидат не само лишава (процедурата) на конкуренция, но лишава следващия главен прокурор от престиж и легитимност “, се казва в изявление на Радев.

Ходът на президента се разглежда като до голяма степен символичен, тъй като той може да блокира назначението само веднъж. Ако ВСС отново подкрепи Гешев, както се очаква, Радев ще трябва да подпечата решението.

Протестиращите призоваха Радев да блокира номинацията на Гешев, заявявайки, че изборът му е предварително определен, в резултат на сделката между политически елити и местни олигарси.

Няколко адвокатски организации посъветваха президента да не подписва назначението на Гешев. Но в писмо до Европейската комисия прокурорите защитиха избора на Гешев като справедлив и прозрачен, и се оплакаха от политически натиск върху Радев за блокиране на назначаването.

Въпреки заявената политическа воля за премахване на корупцията, София все още не е затворила нито един високопоставен служител по обвинения в корупция.

„Вашингтон поуст”/„Асошиейтед прес”

Президентът на България наложи вето на назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор и поиска ВСС, който го избра, да преразгледа избора си.

Миналият месец, ВСС избра с 20-4 гласа Гешев за 7-годишен мандат. 49-годишният Гешев бе единствен кандидат за силната позиция, което предизвика протести и критики.

Радев каза, че „номинацията на един-единствен кандидат не само лишава (процедурата) на конкуренция, но лишава следващия главен прокурор от престиж и легитимност”

ВСС сега може или да започне нова процедура или да прегласува решението си.

 

loading...

Geshev netrqbva da stupva v tazi dlujnost toi e chovek na Boiko Borisov i Cacarov cqloto pravitelstvo pravi tozi natisk nezabravqite i BSPsushto tam sa Kyrnelia Ninova i Maq Manolova v tozi spisuk

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Най-младият висшист в света и е на 9 години

Най-младият притежател на диплома за висше образование в света ще стане Лоран Симонс от Холандия. След няколко месеца му предстои да завърши Техническия университет в Айндховен, съобщава Би Би Си, цитирани от www.vesti.bg. Лоран учи във факултета по електротехника. В университета постъпва преди малко повече от година. Шестгодишната гимназиална програма …

Новини
1
Телевизията на Слави с рекордно евтина реклама

Рекордно ниски рекламни тарифи до края на годината обяви новоизлюпената телевизия на Слави Трифонов „7/8 ТВ“, научи Lupa.bg. Наш екип успя да се добере до тях след дълго издирване, тъй като на официалната страница на кабеларката са обявени само проценти за различни часови слотове и надценки при особени обстоятелства, но …

Новини
Има два варианта за завършване на стадион „Варна“

Директорът на дирекция спорт в Община Варна Кристиан Димитров е в комисията под егидата на министъра на спорта, подписала меморандум между четирите държави (България, Гърция, Румъния и Сърбия) за съвместно домакинство на европейско и световно първенство по футбол (2028-2030 ) година. В интервю за Дарик той говори за два актуални …