Копривата е едно от най-полезните растения, които природата е създала.
Често природолечителите се шегуват, че ако човечеството е запознато с нейните лечебни сили, не биха засаждали нищо друго, освен коприва, пише www.edna.bg.
Всички части на копривата имат благотворен ефект върху човешкия организъм – корена, стъблото и листата.
Вижте в галерията в какви случаи е подходящо да пиете отвара от коприва, според препоръките на световноизвестната лечителка Мария Требен.
За какво е полезна копривата:
– Продължителният прием на запарка от растението засилва имунната система и бори вирусните заболявания и бактериалните инфекции.
– Чай от коприва лекува проблеми на пикочната система. Той успешно се справя с пясък в бъбреците и пикочния мехур, както и при болестно задържане на урина. В голяма част от случаите проявлението на бъбречните заболявания е свързано с външни екземи и силно главоболие.
– Лечебната сила на копривата се дължи на нейните кръвопречистващи функции. Важно е да се знае, че приемът на отвара от растението намалява съдържанието на захар в кръвта. Освен за пикочните пътища, копривата е полезна и за отделителната система, тъй като добре регулира работата на стомаха.
– Доказано е още, че копривата помага и при проблеми с черния дроб и жлъчката, заболяване на далака (дори и при туморни образувания на органа). Растението „чисти” слузта в стомаха и дихателните органи, стомашните спазми и язви. Копривата има страхотен ефект и върху дихателните пътища. Приемът на чай от лечебното растение помага и при белодробни проблеми.
Дори и да не страдате от горе посочените проблеми, не е излишно всеки ден да изпивате по една или две чаши чай от коприва. Установено е, че той повишава работоспособността и концентрацията, премахва умората и отпадналостта.
Да така е,аз лично съм пробвала и продължавам да си пия отвара от коприва.Започнах първо да изплаквам косата с отвара от корените, против косопад.
И как се прави този чай?
може ли на супа
Не само, че може на супа, а е една от най-вкусните пролетни супи ! Може да се добави и лапад, киселец, спанак ! Застройка – с кисело мляко, може и яйчице !