fbpx

Община Варна дава 3 млн.лв. за почистването на дъждовната канализация

3 млн. лв. без ДДС ще даде община Варна за почистването на отводнителните шахти и дерета в морския град, научи от обявена обществена поръчка с предмет на дейност „Поддържане и почистване на дъждоотводнителни и битови площадкови канализации за нуждите на община Варна“, съобщава Varna24.bg.

По този повод читател коментира следното:

„Мисля, че гражданите на Варна следва да знаят, кой и на каква стойност се грижи за почистването на дъждовна канализация. Призовавам Община Варна ежеседмично да публикува график с информация в кой район, на коя улица и колко на брой шахти следва да бъдат почистени от фирмата изпълнител. Така бихме могли да помогнем за засилване на гражданския контрол на изразходваните средства и за повишаване ефективността от възложената дейност. Проверката се прави лесно и много бързо, но имаме нужда от точен график, за да може да съдействаме.“

Предмет на обществената поръчка са дейности по поддържане и почистване на дъждоприемни и ревизионни шахти, дъждоотводнителни канализации, битови площадкови канализации. ТВ наблюдение със запис на магнитен носител. Извозване и депониране на събираните отпадъци от дейността.

Ориентировъчни количества:

През годината се планира да се извършва пролетно и есенно почистване на дъждоотводнителнната канализация, състояща се от следните съоръжения по райони:

— почистване и продухване на дъждоприемна шахта — 7 579 бр.,

— почистване на улична ревизионна шахта до 3 м — 300 бр,

— почистване на улична ревизионна шахта над 3 м — 10 бр,

— почистване (продухване) на дъждовна канализация до Ø 300 мм включително — 3 270 м,

— почистване (продухване) на дъждовна канализация от Ø 350 до Ø 550 мм включително — 4 960 м,

— почистване (продухване) на дъждовна канализация от Ø 550 до Ø 1000 мм включително — 1 310 м,

— почистване (продухване) на дъждовна канализация над Ø 1000 мм — 130м.

Количествата за посочените дейности са осреднени и са изготвени на база изпълнени идентични дейности през 2016 г. В тази връзка предоставените данни могат да послужат на участниците в настоящата процедура единствено като ориентировъчни и по никакъв начин не обвързват община Варна с осигуряването им.

Както вече съобщихме, след последните наводнения във Варна, кметът Иван Портних съобщи, че общо 100 млн. лева трябват на общинската администрация за решаването на проблема с дъждовната канализация във Варна, който стои в основата на проблема с наводненията при всеки валеж.

40 млн. лева от сумата са нужни за изграждането на колектора „Битоля-Пирин“, който да поема водата от високите части на града, така че да не достига до централния район. Останалите 60 млн. лева са необходими за разделянето на битовата от дъждовната канализация в центъра. Проектите са изготвени, търсят се варианти за финансиране.

По думите на градоначалника проблемът с липсата на добро отводняване стои от десетилетия. Смята, че въпросът няма да се реши, докато канализацията продължава да е смесена.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!