fbpx

Община Варна дава 3 млн.лв. за почистването на дъждовната канализация

реклама

3 млн. лв. без ДДС ще даде община Варна за почистването на отводнителните шахти и дерета в морския град, научи от обявена обществена поръчка с предмет на дейност „Поддържане и почистване на дъждоотводнителни и битови площадкови канализации за нуждите на община Варна“, съобщава Varna24.bg.

По този повод читател коментира следното:

„Мисля, че гражданите на Варна следва да знаят, кой и на каква стойност се грижи за почистването на дъждовна канализация. Призовавам Община Варна ежеседмично да публикува график с информация в кой район, на коя улица и колко на брой шахти следва да бъдат почистени от фирмата изпълнител. Така бихме могли да помогнем за засилване на гражданския контрол на изразходваните средства и за повишаване ефективността от възложената дейност. Проверката се прави лесно и много бързо, но имаме нужда от точен график, за да може да съдействаме.“

Предмет на обществената поръчка са дейности по поддържане и почистване на дъждоприемни и ревизионни шахти, дъждоотводнителни канализации, битови площадкови канализации. ТВ наблюдение със запис на магнитен носител. Извозване и депониране на събираните отпадъци от дейността.

Ориентировъчни количества:

През годината се планира да се извършва пролетно и есенно почистване на дъждоотводнителнната канализация, състояща се от следните съоръжения по райони:

— почистване и продухване на дъждоприемна шахта — 7 579 бр.,

— почистване на улична ревизионна шахта до 3 м — 300 бр,

— почистване на улична ревизионна шахта над 3 м — 10 бр,

реклама

— почистване (продухване) на дъждовна канализация до Ø 300 мм включително — 3 270 м,

— почистване (продухване) на дъждовна канализация от Ø 350 до Ø 550 мм включително — 4 960 м,

— почистване (продухване) на дъждовна канализация от Ø 550 до Ø 1000 мм включително — 1 310 м,

— почистване (продухване) на дъждовна канализация над Ø 1000 мм — 130м.

Количествата за посочените дейности са осреднени и са изготвени на база изпълнени идентични дейности през 2016 г. В тази връзка предоставените данни могат да послужат на участниците в настоящата процедура единствено като ориентировъчни и по никакъв начин не обвързват община Варна с осигуряването им.

Както вече съобщихме, след последните наводнения във Варна, кметът Иван Портних съобщи, че общо 100 млн. лева трябват на общинската администрация за решаването на проблема с дъждовната канализация във Варна, който стои в основата на проблема с наводненията при всеки валеж.

40 млн. лева от сумата са нужни за изграждането на колектора „Битоля-Пирин“, който да поема водата от високите части на града, така че да не достига до централния район. Останалите 60 млн. лева са необходими за разделянето на битовата от дъждовната канализация в центъра. Проектите са изготвени, търсят се варианти за финансиране.

По думите на градоначалника проблемът с липсата на добро отводняване стои от десетилетия. Смята, че въпросът няма да се реши, докато канализацията продължава да е смесена.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
4
Много тежки дни за Георги Гергов, изгуби много близки хора, сега е в болница с коронавирус

реклама кадър: Канал 3 Бившият лидер на социалистите в Пловдив и областта Георги Гергов е настанен в болница с коронавирус, съобщи „Блиц“. Гергов е в сравнително добро състояние, но заради това, че има диабет, е поискал да бъде хоспитализиран. Преди 10-ина дни самият Гергов се похвали пред репортер, че се …

Новини
1
Корнелия Нинова празнува рождения си ден в истинска зимна приказка

реклама снимка: Фейсбук/Корнелия Нинова Корнелия Нинова показа във Фейсбук как празнува рождения си ден. Тя е родена на 16 януари 1969 година. Без да уточнява къде точно, лидерката на БСП избра да празнува сред красив зимен пейзаж. Дори и в гората обаче тя бе затрупана с добри пожелания от своите …

Новини
Игумения Валентина Друмева от Девическия манастир в Калофер е починала снощи

реклама снимка: Пловдивска св. митрополия Вечерта на 15 януари 2021г. на 86-годишна възраст е починала монахиня Валентина Друмева, игумения на Девическия манастир „Въведение Богородично“- гр. Калофер. Това събощи Пловдивска св. митрополия на сайта си в интернет. реклама Бог да я го прости! Вечна и блажена да бъде паметта й! Опелото ще се състои на …