Обратно в каменната ера: палео диета

Новини

www.obekti.bg

Палео диетата е модерен хранителен режим, чиято полза е силно преувеличена (не само от медиите!). Твърди се, че тази диета правела хората здрави и щастливи и дори била ключ към дълголетие. Какво всъщност се крие зад нея?

Какво означава палео?

„Палео“ е съкратено от палеолит, названието на старокаменната ера. Затова палео диетата често се нарича и „каменна диета“.  Това е епохата на ловците-събирачи и хранителната програма е ориентирана към начина, по който са се хранели предците ни. Консумират се предимно натурални и минимално преработени продукти. В основата на тази диета са здравето и добрата физическа форма. Затова се набляга върху дългосрочното й прилагане, както и върху оптималното качество на хранителните продукти.

Задължително условие е храните, които се ядат, да са били известни още през каменната епоха. Това включва месо, риба, яйца, плодове, зеленчуци, ядки, семена, сушени плодове и растителни масла. От менюто следва да се изключат сирене, зърнени и бобови култури,  пшеница, определени мазнини, млечни изделия, захар и преработени храни (фаст фууд, полуфабрикати) . Наред с положителния й ефект върху здравето, тази форма на хранене предпазва от куп болести на цивилизацията. За да се избегне еднообразието обаче, добре е да се наблегне на цветни, разнообразни и естествени продукти. Тъй като тези храни са частично сурови или е разрешено да се консумират само минимално преработени, много е важно приготвените с тях ястия да бъдат пресни.

Какво да очакваме от палео диетата?

Общите правила на тази диета са напълно изпълними и дори включват заемки от различни други хранителни режими. Но за да се спазват и прилагат на практика, е важен цялостният начин на живот. Дори ако това изглежда сравнително лесно и просто на теория, трябва да се положат големи усилия, за да се осъществи практически. Палео диетата не само отнема много време заради специалните си изисквания, но е и доста скъпа. Тъй като трябва да се внимава за качеството на продуктите и да се избират само определени храни, седмичното пазаруване от обикновения супермаркет често не върши работа. Изисква се и голяма дисциплина, за да се спазват предписанията на тази форма на хранене. Освен това досега са проведени съвсем малко изследвания, които да определят истинското й въздействие върху човешкия организъм. Палео диетата трябва да се прилага особено предпазливо от деца, бременни и кърмачки, както и от по-стари хора, защото може да доведе до различни хранителни дефицити, които на свой ред да застрашат физическото здраве най-вече през фазите на развитие. Внезапната промяна на навиците за хранене може да породи проблеми – например бързо натрупване на килограми, вълчи глад или еднообразно хранене.

В обобщение можем да кажем, че палео диетата е изпитана през годините хранителна програма, която може да допринесе за повишаване на здравната култура. Въпреки това човек трябва да е добре информиран, преди да я започне, а при необходимост да се допита и до лекар или диетолог.

Цветелина Велчева по материали от Supermed

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Как отслабват японките? Ето един уникален метод (и не изисква много време и усилия)

В Япония има затлъстели хора, като по цял свят. Например състезателите по сумо, пенсионери, хора с определени болести и т.н. Но като цяло, това е нация от слаби хора, като не говорим само за младите, но и по-възрастните и особено децата, пише zdrave.to.  Ако сравните японците например с американците, тогава ще видите, че те се …

Новини
Сигнал на родител: Такива закуски ли заслужават децата ни в училище?!

Родител изпрати до информационния сайт Petel.bg сигнал за това каква закуска получават децата ни в училище. Ето какво пише тя: „Здравейте, не зная колко пари общината отпуска на ден за безплатни закуски, но може ли такова нещо? Този сандвич е подигравка с децата! Такива закуски ли заслужават децата ни в …

Новини
Стига вече зима, нека идва март! Ето какво да очаква всяка зодия през първия месец на пролетта

източник: Dama.bg Какво ни очаква през месец март? Дали звездите са ни подготвили много изненади, незабравими пътешествия или пък ще бъде по-добре да заложим на кариерно развитие? Овен Не е изключено да се скарате с някой приятел или да имате изясняване на отношенията с човек от близкото ви обкръжение през месеца. …

Inline
Inline