Обратно в каменната ера: палео диета

Новини

www.obekti.bg

Палео диетата е модерен хранителен режим, чиято полза е силно преувеличена (не само от медиите!). Твърди се, че тази диета правела хората здрави и щастливи и дори била ключ към дълголетие. Какво всъщност се крие зад нея?

Какво означава палео?

„Палео“ е съкратено от палеолит, названието на старокаменната ера. Затова палео диетата често се нарича и „каменна диета“.  Това е епохата на ловците-събирачи и хранителната програма е ориентирана към начина, по който са се хранели предците ни. Консумират се предимно натурални и минимално преработени продукти. В основата на тази диета са здравето и добрата физическа форма. Затова се набляга върху дългосрочното й прилагане, както и върху оптималното качество на хранителните продукти.

Задължително условие е храните, които се ядат, да са били известни още през каменната епоха. Това включва месо, риба, яйца, плодове, зеленчуци, ядки, семена, сушени плодове и растителни масла. От менюто следва да се изключат сирене, зърнени и бобови култури,  пшеница, определени мазнини, млечни изделия, захар и преработени храни (фаст фууд, полуфабрикати) . Наред с положителния й ефект върху здравето, тази форма на хранене предпазва от куп болести на цивилизацията. За да се избегне еднообразието обаче, добре е да се наблегне на цветни, разнообразни и естествени продукти. Тъй като тези храни са частично сурови или е разрешено да се консумират само минимално преработени, много е важно приготвените с тях ястия да бъдат пресни.

Какво да очакваме от палео диетата?

Общите правила на тази диета са напълно изпълними и дори включват заемки от различни други хранителни режими. Но за да се спазват и прилагат на практика, е важен цялостният начин на живот. Дори ако това изглежда сравнително лесно и просто на теория, трябва да се положат големи усилия, за да се осъществи практически. Палео диетата не само отнема много време заради специалните си изисквания, но е и доста скъпа. Тъй като трябва да се внимава за качеството на продуктите и да се избират само определени храни, седмичното пазаруване от обикновения супермаркет често не върши работа. Изисква се и голяма дисциплина, за да се спазват предписанията на тази форма на хранене. Освен това досега са проведени съвсем малко изследвания, които да определят истинското й въздействие върху човешкия организъм. Палео диетата трябва да се прилага особено предпазливо от деца, бременни и кърмачки, както и от по-стари хора, защото може да доведе до различни хранителни дефицити, които на свой ред да застрашат физическото здраве най-вече през фазите на развитие. Внезапната промяна на навиците за хранене може да породи проблеми – например бързо натрупване на килограми, вълчи глад или еднообразно хранене.

В обобщение можем да кажем, че палео диетата е изпитана през годините хранителна програма, която може да допринесе за повишаване на здравната култура. Въпреки това човек трябва да е добре информиран, преди да я започне, а при необходимост да се допита и до лекар или диетолог.

Цветелина Велчева по материали от Supermed

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
4
БСП се съмнява в независимостта на КЕВР

Investor.bg Снимка: БСП Очаква се представители на регулатора да бъдат изслушани от парламентарната енергийна комисия В писмено становище, изпратено до медиите, БСП изрази своите съмнения относно независимостта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), подчертавайки влиянието, което имат монополистите в страната върху регулаторния орган. Председателят на БСП Корнелия Нинова …

Новини
Жените ще настигнат мъжете по заплащане след 202 години

money.bg Дoбpaтa нoвинa: paзлиĸaтa в дoxoдитe в cвeтoвeн мaщaб мeждy пoлoвeтe e нaмaлялa лeĸo. Peaлнocттa: Paзличиятa в иĸoнoмичecĸитe възмoжнocти, вĸлючитeлнo зaплaщaнeтo мeждy мъжeтe и жeнитe, ca тoлĸoвa гoлeми, чe щe oтнeмe 202 гoдини, зa дa бъдaт нaпълнo пpeoдoлeни, cпopeд Cвeтoвния иĸoнoмичecĸи фopyм. Гpyпaтa paзглeждa няĸoлĸo измepитeля зa paвeнcтвo мeждy мъжeтe …

Новини
Ето как да настроите алуминиевата дограма на зимен режим

www.obekti.bg Някога с началото на зимата хората облепваха дървените прозорци с хартиени ленти и запълваха празнините със силиконова пяна. С навлизането на алуминиевата и PVC дограма тези притеснения могат да бъдат забравени. Често пъти, обаче, дограмаджиите гледат бързо да се справят с работата си и забравят да кажат на щастливите …

Inline
Inline