Облекчават издаването на лични документи в чужбина

реклама

Министерският съвет предлага промени, които да облекчат издаването на лични документи в страната и в чужбина.

Проектът е внесен в Народното събрание.

Предложението е за получаване на готовите лични документи да не трябва задължително да се ходи в паспортна служба или в посолство (консулство), а да могат да се изпращат по куриер. За много от хората зад граница това би било значително облекчение, тъй като най-близката дипломатическа служба може да се намира на стотици километри. За изпращане на документите на притежателите ще се ползват лицензирани пощенски и куриерски услуги, пише offnews.bg.

В мотивите към проектопромените в Закона за българските лични документи се посочва, че аланологична практика се прилага в много европейски страни като Австрия, Словения, Германия, Норвегия, Полша, Литва, Латвия и др.

Остава изискването за едно явяване на лицето в съответната дипломатическа служба – при подаване на заявлението за издаване на документа. Пощенските или куриерските разходи ще се заплащат предварително от заявителя.

Само с едно явяване ще може да се извършва и подмяната на лични документи. Заявления за това ще могат да се подават по електронен път чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на Министерството на външните работи. Наред с възможността за използване на квалифициран електронен подпис заявителят ще може да подаде заявление в електронен формат и без да използва такъв подпис, като към заявлението прикачи копие на валидния документ, чиято подмяна желае.

Автоматизираната информационна система за електронни услуги на Министерството на външните работи ще приема заявления за издаване на български лични документи с въвеждане на втори идентификатор, който не се съдържа в данните на българските лични документи. Получаването на готовия документ ще става само лично, след като самоличността на получателя бъде установена еднозначно и документът, чиято подмяна се иска, бъде върнат.

При изготвянето на проекта е отчетено, че промяната на новата възможност за подаване на заявления за подмяна на български лични документи изисква по-дълъг период за технологична подготовка, поради което е предвидено изменението да влезе в сила 12 месеца след обнародването в „Държавен вестник“.

Намаляват и сроковете за издаване на български лични документи при подадено в чужбина заявление. Нормативно определените срокове в момента са 90 дни за обикновена услуга и 60 дни за бърза услуга. Те са приети в годините, в които заявленията са се изпращали чрез дипломатическа поща, а не през Националната визова информационна система, и биха могли да бъдат намалени двойно – съответно на 45 и на 30 дни, без това фактически да се отрази на качеството на услугата.

При изготвянето на проекта е отчетено, че промяната на срока на валидност на паспорта изисква по-дълъг период за технологична подготовка, поради което е предвидено Министерството на вътрешните работи да осигури технологичните и организационните условия за издаването на паспорти със срок на валидност 10 години не по-късно от 1 януари 2021 г., пише още в мотивите към проекта. При създаване на организационни условия и осигуряване на необходимите технически и програмни средства преди посочения срок българските граждани могат да подават заявления за издаване на паспорти със срок на валидност 10 години от по-ранен момент, определен с постановление на Министерския съвет.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си бохемът Христо Сираков – „Стоте манекенки“

реклама Снимка Playboy Скръбна вест пристигна преди минути от родния шоубизнес. Издателят на българския Playboy – Христо Сираков, почина на 64-годишна възраст, съобщи Канал 3. Сираков бе един от най-известните филантропи у нас, като през годините е издигнал на пиедестал не една и две манекенки.   Преди по-малко от седмица …

Новини
Грип, настинка, коронавирус – как ще ги разпознаем през есента

реклама Снимка pixabay Със застудяването на времето все повече хора ще кихат и кашлят покрай нас Есента е пред прага ни, а с нейното идване кихането, кашлянето, подсмърчането и запушеният нос стават напълно нормални. Но в условията на глобална пандемия от респираторен вирус, как да преценим дали имаме коронавирус или …

Новини
Слави предупреди: Измама с моето име, не раздавам пари

реклама Снимка ФБ Това написа Трифонов в профила си в социалната мрежа с предупреждение към феновете си. Фейсбук страници, използващи моето име, пишат, че аз раздавам по 50 хиляди евро като искам данни за банковите карти на хората. Това са фалшиви страници. Това е лъжа и измама. Благодаря на всички, …