fbpx

Облекчават издаването на лични документи в чужбина

реклама

Министерският съвет предлага промени, които да облекчат издаването на лични документи в страната и в чужбина.

Проектът е внесен в Народното събрание.

Предложението е за получаване на готовите лични документи да не трябва задължително да се ходи в паспортна служба или в посолство (консулство), а да могат да се изпращат по куриер. За много от хората зад граница това би било значително облекчение, тъй като най-близката дипломатическа служба може да се намира на стотици километри. За изпращане на документите на притежателите ще се ползват лицензирани пощенски и куриерски услуги, пише offnews.bg.

В мотивите към проектопромените в Закона за българските лични документи се посочва, че аланологична практика се прилага в много европейски страни като Австрия, Словения, Германия, Норвегия, Полша, Литва, Латвия и др.

Остава изискването за едно явяване на лицето в съответната дипломатическа служба – при подаване на заявлението за издаване на документа. Пощенските или куриерските разходи ще се заплащат предварително от заявителя.

Само с едно явяване ще може да се извършва и подмяната на лични документи. Заявления за това ще могат да се подават по електронен път чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на Министерството на външните работи. Наред с възможността за използване на квалифициран електронен подпис заявителят ще може да подаде заявление в електронен формат и без да използва такъв подпис, като към заявлението прикачи копие на валидния документ, чиято подмяна желае.

Автоматизираната информационна система за електронни услуги на Министерството на външните работи ще приема заявления за издаване на български лични документи с въвеждане на втори идентификатор, който не се съдържа в данните на българските лични документи. Получаването на готовия документ ще става само лично, след като самоличността на получателя бъде установена еднозначно и документът, чиято подмяна се иска, бъде върнат.

При изготвянето на проекта е отчетено, че промяната на новата възможност за подаване на заявления за подмяна на български лични документи изисква по-дълъг период за технологична подготовка, поради което е предвидено изменението да влезе в сила 12 месеца след обнародването в „Държавен вестник“.

Намаляват и сроковете за издаване на български лични документи при подадено в чужбина заявление. Нормативно определените срокове в момента са 90 дни за обикновена услуга и 60 дни за бърза услуга. Те са приети в годините, в които заявленията са се изпращали чрез дипломатическа поща, а не през Националната визова информационна система, и биха могли да бъдат намалени двойно – съответно на 45 и на 30 дни, без това фактически да се отрази на качеството на услугата.

При изготвянето на проекта е отчетено, че промяната на срока на валидност на паспорта изисква по-дълъг период за технологична подготовка, поради което е предвидено Министерството на вътрешните работи да осигури технологичните и организационните условия за издаването на паспорти със срок на валидност 10 години не по-късно от 1 януари 2021 г., пише още в мотивите към проекта. При създаване на организационни условия и осигуряване на необходимите технически и програмни средства преди посочения срок българските граждани могат да подават заявления за издаване на паспорти със срок на валидност 10 години от по-ранен момент, определен с постановление на Министерския съвет.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ердоган праща туркиня в космоса и сонда на Луната

реклама Дойче веле, кадър видео туитър Съединените щати и Обединените арабски емирства събраха погледите на целия свят със своите мисии в Космоса. ОАЕ отбелязаха 50 години от създаването си, изпращайки сондата „Хоуп“ до Марс. А преди броени дни САЩ обявиха, че най-сложният ровър, изпращан някога на друга планета, е кацнал …

Новини
Отказаха да ваксинират семейство без осигуровки

реклама Кадър видео Нова ТВ Лекар от кабинета за имунизация в частната болница „Св. Панталеймон“- Плевен отказа имунидация на семейство, което наскоро се е върнало от чужбина. Това твърдят млади хора, които се свързаха с NOVA.   „Обадих се в болница „Св. Панталеймон” и попитах дали бих могъл да се …

Новини
Първан Симеонов: Огромната драма за Борисов е, че Радев проби системата, проби схемата

реклама Снимка профил ФБ „Излишно е да казвам, че дори опозиционерите в България звънят на Борисов по телефона, за да съгласуват с него дали и какво да правят. Румен Радев е едно от малкото, да не кажа единственото, изключение от всичко това. Той проби схемата, проби тази система. От там …