fbpx

Няма шанс за Брекзит преди евровота: Великобритания излъчва евродепутати, които после ще изтегли

реклама

Великобритания ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент въпреки надеждите на правителството, че споразумението за Брекзит би могло да бъде одобрено преди това, обяви фактическият вицепремиер в кабинета, оглавяван от Тереза Мей, Дейвид Лидингтън, предаде Би Би Си.

Изборите са насрочени за 23 май, но премиера Мей заяви, че Великобритания няма да участва, ако планът за Брекзит бъде одобрен от депутатите.

Сега Лидингтън казва, че „за съжаление няма да е възможно да се приключи този процес“ по ратификацията на различните текстове в парламента преди 23-и и Великобритания ще трябва да участва в изборите и да излъчи евродепутати. Той допълва, че правителството ще се опита да съкрати максимално отлагането.

реклама

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март, но заради липсата на одобрение на споразумението за Брекзит от парламента, ЕС удължи крайния срок на 31 октомври. Страната може да напусне Съюза по-рано, но ако това не се случи до 23 май, е длъжна да участва в изборите за Европейски парламент и да изпрати депутати в Брюксел. След излизането си обаче те ще трябва да напуснат Европарламента.

Преговорите на управляващите с опозиционната Лейбъристка партия изглежда като чели са в „задънена улица“, а една от основните „разделителни линии“ остава ирландската граница. Лейбъристите се борят за сключването на митнически съюз, а защо не и за изцяло нов референдум за Брекзит. Тезата им е, че вотът „за“ излизането на страната от ЕС е бил плод на политическа кампания, основана на лъжи.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов отново се похвали с кредитния ни рейтинг: Не ние, а световните експерти опровергават тезите за фалит

реклама кадър: Фейсбук/ Бойко Борисов Ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт, това заяви министър-председседателят Бойко Борисов във Фейсбук, като цитира оценка на международната рейтингова агенция „Standard & Poor’s“. Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута …

Новини
Шефът на ЦИК: Изборите няма да се отлагат заради пандемията, ще са най-късно през май

реклама кадър: Вulgаrіа ОN АІR Парламетнарните избори няма как да бъдат отложени заради пандемията при сегашното българско законодателство. Това заяви категорично председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред Дарик радио. реклама Те може да се проведат най-късно в края на май 2021 г. Това стана ясно от думите …

Новини
СЗО призова Европа да не разхлабва мерките срещу COVID-19 по Коледа

реклама илюстрация Pixabay Не отпускайте мерките за борбата с разпространението на коронавируса по празниците, такъв призив отпрази Световната здравна организация към Европа. В същото време се отбелязва, че разпространението на коронавируса е ограничено благодарение именно на мерките от последните седмици, предаде Petel.bg. „Бъдете бдителни, ние отбелязваме положителния ефект от мерките, …