Няма смислена причина да не бързаме към еврото според Горанов

Новини
1

news.bg

Няма икономическа и житейска логика да се очаква съществена промяна на ценовите равнища, след като България приеме еврото. Такива не са наблюдавани при последните пет присъединявания. Инфлацията би следвало да е минимална – около 0,4%.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на 13-та годишна среща между бизнеса и правителството.

Горанов обясни, че е останал с впечатлението, че сме Непропорционално третирани, защото за пръв път се поставя въпроса, че трябва да бъде установено тясно сътрудничество с Банковия съюз. Нещо, което е прецедент.

Успяхме да влезем в закрития формат на еврогрупата с Дания. Получихме уверение, че при установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ имаме реален шанс да получим подкрепа по отношение присъединяването ни към мвханизма ERM – чакалнята на еврозоната.

България е уникална с това, че има фиксиран курс към еврото, отчете Горанов. Участието ни в ЕЦБ увеличава суверенитета на българската икономика, обратно на твърдението, че то е намалява с премахването на българския лев като национална валута.

Финансовият министър допълни, че търговските банки, които ще правят проверки по активите, са започнали процеса.

По думите му са необходими някои промени в законодателството, за да в синхронизират изискванията.

По отношение „пране на пари, подобряване на управлението на държавните предприятия – всичко, което е заложено като мерки, се изпълнява в срок“, категоричен е финансовият министър.

Да получим уверение от ЕЦБ, че те са готови да установят тясно сътрудничество по отношение банковия надзор. Тогава ще имаме възможност след средата на тази година да подадем документи за членство в ERM. Горанов не вижда причина членството да ни бъде отказано, както и не вижда причина за политически сътресения.

Няма нито една смислена причина за държава с фиксиран валутен курс да не бърза да се включи в една от най-големите икономически структури, подчерта Владислав Горанов.

Нито една от мерките не е против българското общество, а ще доведе до по-добра перспектива пред икономиката. Опитът на всички присъединили се държави показва,че е добра основа за ускорено икономическо развитие, допълни финансовият министър.

loading...

Фактите са едно-баланса не е друго а последващ(задължителен)-какви са цените в Гърция-същите само че в евро ???????

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
5000 лева глоба заради ограничаването на достъпа до плажовете „Русалка”

5 000 лв. глоба наложи прокуратурата на търговското дружество, ограничило достъпа до морски плажове „Русалка – бейби плаж“, „Русалка – централен“ и „Русалка – каяк“, съобщават от държавното обвинение, съобщи Нова ТВ. Върховната административна прокуратура се самосезира по случая от публикации в медиите. След това ВАП сезира и министъра на …

Новини
Коронакризата доведе до масови фалити в хотелиерския сектор

Ако сегашната обстановка продължи и през следващите, се очакват фалити. Това заяви Милена Иванова, член на Управителния съвет на Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели и генерален мениджър на хотел Севтополис – Медикал и СПА, в предаването ‚Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. „Няма официална статистика точно с …

Новини
Горанов: Няма да подадем оставка, избори – напролет

„Правителството няма да подаде оставка, защото липсват легитими основания за това. Ние имаме много работа по запазването на икономическата стабилност и борбата с епидемията“ Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в Пловдив. Той дойде лично в университетската болница “Св. Георги“, за да обещае близо 17 млн. лв. за модерна детска …