fbpx

Няма да повярвате с какво се занимават в село Паламарца влезлите в историята Кристина и Мариама!

Баници въртят и чушки пълнят първите у нас жени с признат брак в поповското село Паламарца. Съселяните им намират Кристина и Мариама за образцови съседи, а двете виждат бъдещето си изцяло в България, съобщава „Телеграф“.

„Не крадат, не се напиват, не правят проблеми. А какви ги вършат в личния си живот си е тяхна работа, коментира Борко, работник в кметството в поповското село Паламарца.

Кристина и Мариама са намерили своето късче от рая в може би най-различното село в България – Паламарца, а в него се влиза през малка зелена порта с надпис “Viva la vida”. Двете са заедно от 14 години.

През 2011 година работата отвела Мариама за три години на работа във френското посолство в Букурещ, с нея е и половинката ѝ Кристина – чилийка по рождение, гражданка на Австралия. Кристина работела на свободна практика. В свободното си време обикаляли интересни места и така разбрали за къщата за гости на Крис и Клер в българското село. Решили да прекарат там рождения ден на Мариама през октомври 2013.

Върнали се в селото още шест пъти като гости, за да дойдат и седми път през 2014, когато свършил мандатът на Мариама в Букурещ. Привлекли ги цветовете на различните сезони, позитивното отношение на хората, фолклорните групи, мастър класовете по готвене на местни гозби у Крис и Клер. Баницата и пълнените пиперки научили да правят още при първото си идване.

„Всяка сутрин в 9.30 чуваш по улицата кравите, овцете да слизат надолу и към 5-5.30 вечерта се прибират обратно. Като ги чуем сутрин, знаем, о, вече е 9.30“, разказва Мариама.

През 2016 година двете официално си казали „да“, след като Франция въвела в своето право браковете за двойки от един и същи пол. Първото си разрешение за пребиваване в България Кристина получила без проблем в съответствие с българското и европейското законодателство като неевропейска „съпруга“ на гражданин на ЕС.

Присъствието на Мариама и Кристина не пречи на селяните от Паламарца. „Хай, Гошо!“, провиква се през оградата Кристина. Гошо е селският кмет Георги Георгиев. Двете жени оценяват подкрепата му и виждат в негово лице първия селски кмет, който е подкрепил еднополов брак.

Двете виждат бъдещето си в България. Делят живота си между селската къща и апартамент в София, където Мариама работи като юрист с официални институции и неправителствени организации в сферата на защитата на децата. Кристина иска да научи български, вече има оферта от голяма българска компания за работа, където ще са полза френският и испанският, които владее отлично. Изпуснала е три други предложения заради проблема с пребиваването си.

Мечтае за вегетарианско кафене в селото, за добра работа в столицата, добър български език, много приятели и собствено радио предаване. Но и двете са категорични – в България.

Тази вляво трябва да е мъжката част от „семейството.“ Много прилича на Бен Крос, британският актьор, който от бая време живее в България. Че и къща има тук, и бизнес върти с нашенци. Малко ме озадачава, че едната работи в сфери, свързани със защитата на децата, защото не се казва от какво или от кого ги защитават. От Паламарца имах „аскер аркадаш“, от него – Пеньо, научих някога, че има такова село в Поповско.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!