fbpx

Няма да повярвате с какво се занимават в село Паламарца влезлите в историята Кристина и Мариама!

реклама

Баници въртят и чушки пълнят първите у нас жени с признат брак в поповското село Паламарца. Съселяните им намират Кристина и Мариама за образцови съседи, а двете виждат бъдещето си изцяло в България, съобщава „Телеграф“.

„Не крадат, не се напиват, не правят проблеми. А какви ги вършат в личния си живот си е тяхна работа, коментира Борко, работник в кметството в поповското село Паламарца.

Кристина и Мариама са намерили своето късче от рая в може би най-различното село в България – Паламарца, а в него се влиза през малка зелена порта с надпис “Viva la vida”. Двете са заедно от 14 години.

През 2011 година работата отвела Мариама за три години на работа във френското посолство в Букурещ, с нея е и половинката ѝ Кристина – чилийка по рождение, гражданка на Австралия. Кристина работела на свободна практика. В свободното си време обикаляли интересни места и така разбрали за къщата за гости на Крис и Клер в българското село. Решили да прекарат там рождения ден на Мариама през октомври 2013.

Върнали се в селото още шест пъти като гости, за да дойдат и седми път през 2014, когато свършил мандатът на Мариама в Букурещ. Привлекли ги цветовете на различните сезони, позитивното отношение на хората, фолклорните групи, мастър класовете по готвене на местни гозби у Крис и Клер. Баницата и пълнените пиперки научили да правят още при първото си идване.

„Всяка сутрин в 9.30 чуваш по улицата кравите, овцете да слизат надолу и към 5-5.30 вечерта се прибират обратно. Като ги чуем сутрин, знаем, о, вече е 9.30“, разказва Мариама.

През 2016 година двете официално си казали „да“, след като Франция въвела в своето право браковете за двойки от един и същи пол. Първото си разрешение за пребиваване в България Кристина получила без проблем в съответствие с българското и европейското законодателство като неевропейска „съпруга“ на гражданин на ЕС.

Присъствието на Мариама и Кристина не пречи на селяните от Паламарца. „Хай, Гошо!“, провиква се през оградата Кристина. Гошо е селският кмет Георги Георгиев. Двете жени оценяват подкрепата му и виждат в негово лице първия селски кмет, който е подкрепил еднополов брак.

Двете виждат бъдещето си в България. Делят живота си между селската къща и апартамент в София, където Мариама работи като юрист с официални институции и неправителствени организации в сферата на защитата на децата. Кристина иска да научи български, вече има оферта от голяма българска компания за работа, където ще са полза френският и испанският, които владее отлично. Изпуснала е три други предложения заради проблема с пребиваването си.

Мечтае за вегетарианско кафене в селото, за добра работа в столицата, добър български език, много приятели и собствено радио предаване. Но и двете са категорични – в България.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...

Тази вляво трябва да е мъжката част от „семейството.“ Много прилича на Бен Крос, британският актьор, който от бая време живее в България. Че и къща има тук, и бизнес върти с нашенци. Малко ме озадачава, че едната работи в сфери, свързани със защитата на децата, защото не се казва от какво или от кого ги защитават. От Паламарца имах „аскер аркадаш“, от него – Пеньо, научих някога, че има такова село в Поповско.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Силно земетресение разтърси Гърция, трусът е усетен у нас

реклама Снимка pixabay Земетресението е с магнитуд 5,9 по Рихтер. Силно земетресение разтърси Гърция, трусът беше усетен и у нас по високите етажи на столицата, предаде БГНЕС.   Земният трус е усетен в 12,16 ч. с епицентър на 24 км северозападно от Лариса, с дълбочина 2 км. Засега няма информация …

Новини
На съвещение при Борисов: В момента сме в третата вълна на коронавируса, системата е подготвена

реклама Кадър видео ФБ „В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите“ Натиск върху …

Новини
Министър Вълчев: 7 и 12 клас най-дълго време ще учат присъствено

реклама Кадър видео БНТ „Ако останем на този вариант, за 6 седмици ще зачести присъственото обучение на 7 и 12 клас. Те ще бъдат половината от времето присъствено в училище, а другите ще бъдат една трета от учебното време“. Седмокласниците и зрелостниците най-дълго време ще учат присъствено в училище. Причината …