Някога Земята вероятно е била лилава

Новини

www.obekti.bg

Много преди водораслите, съдържащи хлорофил, да превърнат големи части от планетата ни зелена, тя най-вероятно е имала приятен лилав оттенък.

Тази теория, подкрепяна от професора по молекулярна биология Шиладития Дассарма и астробиологът Едуард Швайтерман, се основава на наблюденията, че почти всички форми на живот (включително най-древните едноклетъчни организми) произвеждат пигмент, който може да предизвиква специфична реакция с помощта на фотони в жълто-зеления спектър. Когато този пигмент отрази светлини в синьо-червения спектър, той започва да изглежда лилав.

Учените са изложили аргумента си в Международния журнал по астробиология. Според тях хромопротеиновата ретинна молекула абсорбира особено ефективно светлина в спектъра 490-600 нанометра. Когато се озове в клетъчна мембрана, тя може да използва събраната от Слънцето енергия, за да произведе гориво, захранващо клетките. Този процес не е толкова ефективен, колкото фотосинтезата. Освен това не довежда до създаването на безплатен кислород или захари. Ретинната молекула обаче е много по-проста от хлорофилната и съответно е по-лесна за производство от клетките.

„Фототрофичният метаболизъм все още се среща по света – особено в океаните – и се свързва с един от най-важните биоенергетични процеси на Земята“, коментира Дассарма.

Кога първите организми на планетата са могли да образуват този пигмент? Техниката, известна като „молекулярен часовник“, не предоставя особено прецизни резултати. Учените обаче вярват, че това най-вероятно се е случило почти веднага след зараждането на живота преди около 4 млрд. години. Впрочем, не знаем кога точно се е появил и хлорофилът. Смята се, че това се е случило в някакъв момент преди около 2,4 млрд. години. Тогава (поради слабо известни ни причини) едноклетъчните фотосинтезиращи водорасли внезапно са установили контрол над екосистемата и са довели до т.нар. кислородна катастрофа.

Източник: iflscience

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Как отслабват японките? Ето един уникален метод (и не изисква много време и усилия)

В Япония има затлъстели хора, като по цял свят. Например състезателите по сумо, пенсионери, хора с определени болести и т.н. Но като цяло, това е нация от слаби хора, като не говорим само за младите, но и по-възрастните и особено децата, пише zdrave.to.  Ако сравните японците например с американците, тогава ще видите, че те се …

Новини
Сигнал на родител: Такива закуски ли заслужават децата ни в училище?!

Родител изпрати до информационния сайт Petel.bg сигнал за това каква закуска получават децата ни в училище. Ето какво пише тя: „Здравейте, не зная колко пари общината отпуска на ден за безплатни закуски, но може ли такова нещо? Този сандвич е подигравка с децата! Такива закуски ли заслужават децата ни в …

Новини
Стига вече зима, нека идва март! Ето какво да очаква всяка зодия през първия месец на пролетта

източник: Dama.bg Какво ни очаква през месец март? Дали звездите са ни подготвили много изненади, незабравими пътешествия или пък ще бъде по-добре да заложим на кариерно развитие? Овен Не е изключено да се скарате с някой приятел или да имате изясняване на отношенията с човек от близкото ви обкръжение през месеца. …

Inline
Inline