fbpx

НСИ отчита по-силно увеличение на разходите, отколкото на доходите на българите през първото тримесечие

Общите доходи на българските домакинства нараснаха с добро темпо през първото тримесечие на настоящата година, но при по-силен ръст на техните общи разходи, показва проучване на Националния статистически институт (НСИ), съобщава БНР.

Общият доход средно на лице от домакинство нарасна през периода януари – март 2019 година с 8,0% спрямо същото тримесечие на 2018-а, достигайки 1519 лева, но при увеличаване на .общите разходи с 11,0% до 1403 лева.

Най-висок относителен дял през първото тримесечие имат доходите от работна заплата (57,6%), следвани от доходите от пенсии (27,9%) и тези от самостоятелна заетост (6,4%). Спрямо първото тримесечие на предходната година относителният дял на дохода от работна заплата се увеличава с 1,3 процентни пункта, а този от пенсии – с 0,9 пункта, докато делът на дохода извън работната заплата намалява с 0,7 процентни пункта.

В номинално изражение доходите от работна заплата нарастват до 874 лева от 792 лева година по-рано (повишение с 10,4%), доходите от пенсии се увеличават до 424 от 380 лева (повишение с 11,5%), докато тези от самостоятелна заетост се увеличават от 94 на 96 лева (повишение с 2,3%), а доходите от социални обезщетения и помощи намаляват от 41 на 35 лева (понижение с 14,3%).

В същото време общите разходи средно на лице от домакинство се увеличават през периода януари – март 2019 година с 11,0% спрямо година по-рано, достигайки 1403 лева.

Най-голям относителен дял през първото тримесечие заемат разходите за храна (30,2%), следвани от тези за жилище (18,2%), за данъци и социални осигуровки (14,0%) и за транспорт и съобщения (12,1%).

Спрямо година по-рано разходите за храна и безалкохолни напитки като абсолютна стойност нарастват с 10,2% (от 384 на 423 лева), за здравеопазване – с 12,0% (от 75 на 84 лева), а тези за жилища се увеличават с 9,4% (от 233 на 255 лева). Увеличение с 13,3% на годишна база бележат разходите за транспорт и съобщения (от 150 на 170 лева), за алкохолни напитки и цигари – с 9,9% (от 53 на 59 лева), за свободно време, културен отдих и образование – с 15,0% (от 43 на 49 лева) и за данъци и социални осигуровки – с 10,2% (от 177 на 196 лева).

Според НСИ през първото тримесечие на настоящата няма съществени промени в потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинството в сравнение с година по-рано, като се наблюдава увеличение при потреблението на плодове, на кисело мляко, на месо и на яйца, а намалява консумацията на зеленчуци, картофи, прясно мляко и тестени изделия. Без промяна остава потреблението на захар.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

Блиц Новини
Скандалният Емрах Стораро се навърта около Натали Трифонова

кадри bTV, Инстаграм/Натали Трифонова Безспорно най-големият скандал в “Денсинг старс” до момента е целувката, която залепи Емрах Стораро на партньорката си Веселина по време на тангото им. Непозволеният интимен контакт би бил причина поп фолк певецът веднага да изхвърчи от шоуто във всяка страна, но явно не и в България. …

error: Content is protected !!