Ново откритие поставя под въпрос къде е „люлката на човечеството“

Новини

Археолози откриха в Алжир каменни сечива на 2,4 милиона години, т.е. много по-древни от намерените досега в района подобни находки, предаде Франс прес, цитирана от Дарик. Това поставя под въпрос твърдението, че люлката на човечеството е Източна Африка.

Парчетата дялан варовик и кремък са открити в района на Сетиф, на 300 км източно от столицата Алжир, от международен изследователски екип. Сечивата напомнят онези, които бяха открити по-рано най-вече в Източна Африка.

На обекта в района на Сетиф са открити също десетки фосилизирани животински кости. Това навежда на мисълта, че сечивата са били използвани за клане на животни. Костите са от прародители на крокодилитеслоноветехипопотамите и жирафите.

От десетилетия Източна Африка е смятана за люлка на човечеството. Там са открити най-древните сечива, които датират отпреди 2,6 милиона години.

Новата находка на обекта Аин Бушери съперничи с тази в Източна Африка. Това може да означава, че свързаната с изработване на сечива технология бързо е напуснала ИзточнаАфрика. Друга предложена от учените хипотеза е свързана с многоброен произход на древни хоминиди и въпросната технология едновременно в Източна и Северна Африка.

„Обектът Аин Ланеш е вторият най-древен в света след Куна в Етиопия, който датира отпреди 2,6 милиона години и е смятан за люлка на човечеството“, заяви ръководителят на изследването Мохамед Сануни. Откритието е направено в два археоложки пласта, единият от които датира отпреди 2,4 милиона години, а другият – отпреди 1,9 милиона години.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Сайънс

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Турция отвори Капалъчаршъ

Турция отвори ресторанти, кафенета и емблематичния пазар Капалъчаршъ, информира БНТ. Също от днес може да се посещават паркове, плажове, библиотеки и музеи, а милиони хора се върнаха на работа. Остават затворени обаче баровете и нощните клубове. Възобновяват се вътрешните полети, а международни няма да се изпълняват до 10 юни. Отпада …

Новини
Силно земетресение от 6,8 степен е регистрирано в Чили

Земетресение с магнитуд 6,8 удари Северно Чили, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC). Силният трус е бил с дълбочина 80 километра и с епицентър на 216 км от град Антофагаста на брега на Тихи океан в северната част на страната, пише www.flashnews.bg. Няма постъпили съобщения за каквито и да било …

Новини
Мотоклубове организират акция по кръводаряване във Варна

Акция по кръводаряване организират мотоклубовете във Варна, научи Moreto.net. Дни след откриване на мотосезона във Варна, местните клубове предприемат и поредната благотворителна акция. Тя ще се състои на 6 юни, събота от 9:30 ч в Кръвни център във Варна. „За Хората с бензин в кръвта! Време е да пуснем малко …