Ново откритие поставя под въпрос къде е „люлката на човечеството“

Новини

Археолози откриха в Алжир каменни сечива на 2,4 милиона години, т.е. много по-древни от намерените досега в района подобни находки, предаде Франс прес, цитирана от Дарик. Това поставя под въпрос твърдението, че люлката на човечеството е Източна Африка.

Парчетата дялан варовик и кремък са открити в района на Сетиф, на 300 км източно от столицата Алжир, от международен изследователски екип. Сечивата напомнят онези, които бяха открити по-рано най-вече в Източна Африка.

На обекта в района на Сетиф са открити също десетки фосилизирани животински кости. Това навежда на мисълта, че сечивата са били използвани за клане на животни. Костите са от прародители на крокодилитеслоноветехипопотамите и жирафите.

От десетилетия Източна Африка е смятана за люлка на човечеството. Там са открити най-древните сечива, които датират отпреди 2,6 милиона години.

Новата находка на обекта Аин Бушери съперничи с тази в Източна Африка. Това може да означава, че свързаната с изработване на сечива технология бързо е напуснала ИзточнаАфрика. Друга предложена от учените хипотеза е свързана с многоброен произход на древни хоминиди и въпросната технология едновременно в Източна и Северна Африка.

„Обектът Аин Ланеш е вторият най-древен в света след Куна в Етиопия, който датира отпреди 2,6 милиона години и е смятан за люлка на човечеството“, заяви ръководителят на изследването Мохамед Сануни. Откритието е направено в два археоложки пласта, единият от които датира отпреди 2,4 милиона години, а другият – отпреди 1,9 милиона години.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Сайънс

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Русенска фирма въведе четиридневна работна седмица

Консултантска фирма от Русе е сред първите в страната, която въведе четиридневна работна седмица. Дружество има офиси в Русе и Бургас, в които работят общо 8 служители. Мениджмънтът на фирмата очаква нововъведението да намали стреса и да оптимизира работата, съобщи БНТ. Управителят на фирмата Петър Петев се решил на смелата …

Новини
1
Три села пострадаха от копачи на криптовалута

NOVA Полицията продължава да ги издирва Нов вид кражби на ток – копачи на криптовалута крадат ток от трафопостовете. В търсенето на виртуални пари, те вече са похарчили ток за над половин милион лева, без да платят и стотинка. За схемата алармираха от EVN. Крадците са се вързали директно към …

Новини
Има и такива Човеци! 60-годишният Николай Иванов от Петрич намери плик с много пари на улицата и докато собственичката им обикаляше разплакана, той……

Благословено добро направи 60-годишният Николай Иванов от Петрич вчера. Мъжът намерил плик с 4 цифрена сума на улицата и без да се замисли хукнал към полицията, за да ги предаде. Това се случи час след като собственичката им информирала полицията, че е загубила плика и помолила за съдействие, пише www.struma.com. …

Inline
Inline