fbpx

Ново златно находище в Африка може да донесе милиарди долари на Мали

външна реклама

Money.bg

Какво е да намериш злато буквално по средата на нищото? И да знаеш, че то би било достатъчно, за да те направи милионер. Точно това се случва в момента в една западноафриканска държава, където миньори наскоро са открили два къса самородно злато, тежащи общо 3,7 килограма и струващи близо 187 хиляди долара.
Това се е случило в мината Кодаба в Мали, която е експлоатирана от компанията African Gold Group (AGG). Проектът се намира в една от най-богатите на полезни изкопаеми части на континента, като в последно време Западна Африка се превръща в новото любимо място на минната индустрия.

От AGG се надяват Кобада да успее да им донесе сериозни печалби при настоящия бум на пазара назлато. И е много вероятно да постигне това, като се има предвид, че според изчисленията залежите там възлизат на общо 2,2 милиона тройунции, които струват милиарди долари, пише сайтът OilPrice.

външна реклама

Какво трябва да знаем за находището Кобада?

То се намира в северната част на Мали, която за разлика от южната е доста по-спокойна, сигурна и силно търсена от компаниите в бранша. Всъщност Мали е третият най-голям производител на злато в Африка с особено големи залежи в близост до границата с Кот д’Ивоар и Гвинея.

Именно по нея минава цяла 12-километрова линия, която е притежание на AGG. Според първоначалните проучвания залежите на злато там са в обем от поне 2,2 милиона тройунции или повече. От компанията смятат, че биха могли да добиват по 50 хиляди тройунций на годишно, а в по-дългосрочен план на достигнат 100 хиляди тройунции на година.

По настоящите цени на благородния метал това би носило по 140 милиона долара брутни приходи на година за компанията, която към момента има капитализация от едва 12 милиона долара.

Десетилетия наред Южна Африка беше тази, която успяваше да привлече най-много вниманието на минната индустрия. Но през последните години все повече инвеститори в сегмента насочват погледа си към западната част на континента, където проучванията са съвсем в началото си.

Само в Мали оперират поне 20 различни компании от бранша. Нещо повече – за разлика от други страни в Африка, правителството там предлага добри условия, стимулиращи минната индустрия, която отговаря за най-големия дял от брутния вътрешен продукт.

Докато в други страни получаването на разрешение за добив може да отнеме години, в Мали това може да се случи в рамките на няколко месеца.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
По 190 евро за Великден за 17 000 кипърски пенсионери

външна реклама Снимка pixabay Правото на великденските надбавки зависи от общия доход на възрастните хора през миналата година. За домакинство от един човек максималният му размер е 6500 евро. За домакинство от двама души той е 11 000 евро, като е увеличен с над 1000 евро от предишните години, за …

Новини
Преговорите между Левски и Хубчев продължават

външна реклама Преговорите на ръководството в Левски с бившия наставник на първия отбор Петър Хубчев и помощниците му Георги Донков и Левон Апкарян за обезщетенията, които трябва да получат, продължават. Както е известно, те бяха освободени от клуба през миналия юни. Впоследствие те отнесоха въпроса към ФИФА и осъдиха „сините“. …

Новини
Ветераните на Черно море се класираха за финалите на държавното

външна реклама Снимка chernomorepfc.bg Футболните ветерани на Черно море показаха, че още могат. „Моряците“ се класираха за финалите на държавното първенство по футбол за ветерани. Екс футболистите на “моряците” записаха разгромна победа с 8:1 срещу “Светкавица” в Търговище във финала за Зона Североизток. Хеттрик за успеха реализира Влади Гочев, на …