Ново двайсет: Мъск се отказа да изкупува Tesla

Новини

automedia.investor.bg

Комисията за ценните книжа преглежда десетки потенциални съдебни искове срещу шефа на компанията

Най-добре ще е за Tesla да си остане публично търгувана компания, обяви неочаквано главният й изпълнителен директор Илон Мъск късно в петък. Две седмици по-рано Мъск бе обявил, че планира да изкупи компанията и да я направи частна, и че е осигурил финансиране за целта. Този анонс предизвика сериозни сътресения на борсата и даде начало на разследване на щатския борсов регулатор.

„Вярвам, че по-добрият път за Tesla е да остане публична“, написа Мъск в официалния блог на компанията, като уточни, че е съгласувал това с борда. Ексцентричният шеф е стигнал до това заключение след обсъждания със съветниците си от Goldman, Morgan Stanley и Silver Lake, които бяха ангажирани именно да помогнат в откупуването на компанията. Повечето от сегашните акционери на Tesla също изказали предпочитание компанията да си остане на борсата.

„Знаех, че процесът по откупуването ще е предизвикателство, но сега се изясни, че ще отнеме дори повече време от очакваното и ще е по-разсейващ, отколкото очаквахме“, обяснява Мъск.
Шестима от членовете на борда декларираха, че Мъск ги е уведомил за това решение и че той има пълната им подкрепа. Засега те не коментират слуховете, че са настояли да се назначи главен оперативен директор, който да помага на Мъск в ежедневното управление на компанията. По-рано в интервю за The New York Times Мъск се оплака, че последната година е била убийствена за него, със 120-часови работни седмици и с много редки възможности да вижда близките и семейството си.

Промененото решение на Мъск обаче съвсем не разсейва правните облаци над главата му. Комисията по борсите и ценните книжа в момента проучва множество потенциални съдебни искове от инвеститори, купили акции на Tesla след анонса на Мъск. Той твърдеше, че е осигурил финансиране за пълното изкупуване на акциите на цена 420 долара (тоест до 70 милиарда долара) след разговори със саудитския Обществен инвестиционен фонд (PIF). Това подтикна много пазарни играчи да купят акции на по-ниска цена. Сега, след обявата на Мъск, JPMorgan понижи оценката си за книжата на Tesla до едва 195 долара.

Някои наблюдатели смятат анонса на Мъск от 7 август за класическа пазарна манипулация, насочена като отмъщение срещу спекулантите, играещи срещу Tesla чрез къси продажби. Те биха спечелили, ако книжата на компанията рязко се обезценят.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Предстои промяна, засягаща ТЕЛК решенията

Отпада изискването в комисиите да работят лекари по всички видове специалности Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството постанови да отпадне изискването в комисиите да работят лекари по всички видове специалности. Заради заболяванията си Красимира е със 75% намалена работоспособност. Една от диагнозите й е астма,което налага задължителното …

Новини
Честит рожден ден на Жана Бергендорф

Жана Бергендорф е родена на 20 октомври 1985 г. като Жана Владимирова Бранкова в София с фамилното име на втория съпруг на майка си (не познава биологичния си баща)[1][2]. Започва да пее още от 6-годишна. В рода ѝ музиканти са майка ѝ и нейните баба и дядо. Пяла е в …

Новини
На 20 октомври рожден ден има Джуди Халваджиян

Джуди Халваджиян е роден в София на 20-ти октомври 1974 година. Истинското име на продуцента е Юлиян. От 14 годишна възраст живее в Италия. Завършва образованието си там със специалност „Кино и телевизионно продуцентство“. Брат на Джуди е Магърдич Халваджиан, който е режисьор и продуцент. През 2002 година той заедно …