fbpx

Ново двайсет: Мъск се отказа да изкупува Tesla

automedia.investor.bg

Комисията за ценните книжа преглежда десетки потенциални съдебни искове срещу шефа на компанията

Най-добре ще е за Tesla да си остане публично търгувана компания, обяви неочаквано главният й изпълнителен директор Илон Мъск късно в петък. Две седмици по-рано Мъск бе обявил, че планира да изкупи компанията и да я направи частна, и че е осигурил финансиране за целта. Този анонс предизвика сериозни сътресения на борсата и даде начало на разследване на щатския борсов регулатор.

„Вярвам, че по-добрият път за Tesla е да остане публична“, написа Мъск в официалния блог на компанията, като уточни, че е съгласувал това с борда. Ексцентричният шеф е стигнал до това заключение след обсъждания със съветниците си от Goldman, Morgan Stanley и Silver Lake, които бяха ангажирани именно да помогнат в откупуването на компанията. Повечето от сегашните акционери на Tesla също изказали предпочитание компанията да си остане на борсата.

„Знаех, че процесът по откупуването ще е предизвикателство, но сега се изясни, че ще отнеме дори повече време от очакваното и ще е по-разсейващ, отколкото очаквахме“, обяснява Мъск.
Шестима от членовете на борда декларираха, че Мъск ги е уведомил за това решение и че той има пълната им подкрепа. Засега те не коментират слуховете, че са настояли да се назначи главен оперативен директор, който да помага на Мъск в ежедневното управление на компанията. По-рано в интервю за The New York Times Мъск се оплака, че последната година е била убийствена за него, със 120-часови работни седмици и с много редки възможности да вижда близките и семейството си.

Промененото решение на Мъск обаче съвсем не разсейва правните облаци над главата му. Комисията по борсите и ценните книжа в момента проучва множество потенциални съдебни искове от инвеститори, купили акции на Tesla след анонса на Мъск. Той твърдеше, че е осигурил финансиране за пълното изкупуване на акциите на цена 420 долара (тоест до 70 милиарда долара) след разговори със саудитския Обществен инвестиционен фонд (PIF). Това подтикна много пазарни играчи да купят акции на по-ниска цена. Сега, след обявата на Мъск, JPMorgan понижи оценката си за книжата на Tesla до едва 195 долара.

Някои наблюдатели смятат анонса на Мъск от 7 август за класическа пазарна манипулация, насочена като отмъщение срещу спекулантите, играещи срещу Tesla чрез къси продажби. Те биха спечелили, ако книжата на компанията рязко се обезценят.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!