fbpx

Новостите в пенсиите бутат рейтинга на Путин

Замисълът – в Русия да се вдигне възрастта за пенсия, бележи спад на рейтинга най-вече на Владимир Путин, както и на управляващите, констатира „Ведомости“.

„Ефективна дискусия за пенсионната реформа“ е единственият начин това да се промени, сочи изданието. По данни на Фонд „Обществено мнение“ (ФОМ) изборният рейтинг на президента Путин се е сринал за седмица от 62 на 54 процента.

Руското правителство е назначено от Путин и в очите на хората тъкмо той е отговорен за вземаните решения; рейтингът му впрочем „започна да се движи от поскъпването на бензина“, посочва Григорий Кертман от ФОМ.

външна реклама

Мнозина виждат в планираната реформа „несправедлива мярка“, но „трагедия няма, рейтингът на президента все още е висок, а той впрочем още не е заявил позицията си“, коментира Валерий Фьодоров, шеф на социологическата агенция ВЦИОМ.

Събитията ще се развият според това доколко ще успее властта да обясни същината, параметрите на реформата и дългосрочните последици. Това обаче е дългосрочна задача, а реформата бе обявена едва преди 10 дни, отбелязва Дмитрий Бадовски, ръководител на мозъчния център ИСЕПИ.

Руските власти ще трябва да направят недвусмислена стъпка, за да покажат, че са на страната на гражданите. Но засега няма никакъв отговор в името на какво всички трябва да затегнат коланите.

При положение че обществото е отвикнало от реформи, това се приема с обида, изтъква политологът Михаил Виноградов, предава БТА.

Основната цел на правителството е да повиши пенсиите както на днешните, така и на бъдещите пенсионери, заявява в интервю за „Известия“ министърът на труда и социалната защита Максим Топилин.

Руските синдикати и партиите излизат на улицата, предупреждава обаче „Комерсант“ в заглавие на статия за протести, готвени за тази седмица „практически във всички региони“ на Русия.

Първите митинги се състояха още в петък. Местните власти невинаги разрешават акциите – позовават се ту на световното по футбол в Руската федерация, ту на призиви „за бунтове“, отправяни в интернет, пише изданието.

Според опозиционния „Новая газета“ протестите са „неизбежни, тъй че властите ще ги оглавят“ и същевременно са готови на отстъпки. Кремъл може да е сключил съюз със синдикатите и по-специално с Федерацията на независимите профсъюзи в Русия (ФНСП).

Защото е къде по-удобно да склони на компромис с лоялни активисти, отколкото да си има работа с политизиран протест като акциите на опозиционера Алексей Навални, обясняват експерти на всекидневника, цитиран от Би Би Си.

ФНСП включва синдикати, не само лоялни към властта – те са най-големите собственици и работодатели в страната и „по принцип действат твърде съгласувано с властите, защото се страхуват да не изгубят имуществото си“, коментира Сергей Храмов, оглавяващ Съюза на профсъюзите в Русия.

Руските синдикати „нямат радикална нагласа против реформата“ и „някак не вдъхновяват хората“. Затова е скучно човек да протестира с ФНПР и комунистите, а с Навални не е скучно, затова пък е опасно, казва политологът Алексей Макаркин.

За да се втурнат хората масово на улицата, освен възмущение трябва да усещат, че са силни, че „ще накарат властта да се съобразява с тях“. Ако пък няма усещане за сила, а обезсърчение, повечето ще си останат вкъщи, резюмира аналитикът Абас Галямов.

Руската рок група „Център“ е записала два нови клипа, озаглавени „Сбогом, пенсио“ и „Пенсията се сбогува с теб“, съобщава „Новие известия“.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Над 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Майка остави телефона си да си играе едногодишния й син и стана голяма беля

Кадри: NBC New York Родители разказаха как едногодишното им дете напазарувало от телефона и похарчило близо £1500 за мебели за семейния дом. Майката на момченцето Мадху Кумар от Ню Джърси, САЩ разказа как синът й е закупил мебели от Walmart и е разбрала, чак когато стоките пристигнали пред вратата, съобщава …

Незабавни статии
Ето как хората запълват сами дупките по улиците в Източна Украйна

Снимки Регионален Днепър Ако си мислите, че България е бедна страна трябва да отидете до повечето от бившите страни от СССР. В Украйна брутния вътрешен продукт на глава от населението е около 3 пъти по-нисък от този на българите, а това може да се види и от състоянието на улиците. …

Незабавни статии
Спасители изтърваха ранен човек, докато го спасяват

Кадри видео Киевската спасителна служба Акция за спасяване на ранен човек едва не завърши с фатален край. Спасителите от „Киевската спасителна служба“ изпуснаха ранен мъж, докато го сваляха от покрива на гаража. Пострадалият се опитал да настигне крадци, обрали дома му, наранил крака си при скачане върху гаража. външна реклама …