Нови сензационни разкрития за грандиозното татарско имане, намерено на Калиакра (снимки)

реклама

Съкровището от нос Калиакра ще бъде експонирано най-рано след година. „Находката ще бъде обработвана дълго, за да бъде извлечена от нея цялата интересна научна информация“, каза преди дни в Каварна доц. Бони Петрунова – ръководителка на екипа археолози, открили на 17 август гърнето със скъпоценности, съобщи Дарик. 

„Най-вероятно те ще бъдат изложени догодина за първи път в Историческия музей в Каварна. Дотогава обаче музеят трябва да подобри сигурността на експозицията си и да осигури по-добри витрини“, посочи директорът Пенко Георгиев.

Съкровището бе намерено под подовите плочи до една от стените на т.н. Татарска къща в източната част на носа. То съдържа 957 предмета – 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, единият от които златен, и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато. Най-ценни от монетите са венецианските златни дукати, каквито рядко се откриват по нашите земи.

Изключително ценни са намерените обици – те са най-висок клас ювелирни изделия, каквито са разкопавани само в района на Велико Търново. Това означава, че Добруджанското деспотство със столица Калиакра е било не по-малко богато от Търновското и Видинското, подчерта доц. Петрунова. Татарската къща е от края на 14 век и е издигната върху християнски гробове. В дълбочина археолозите са открили останки от сгради от 5 и 6 век. Предполага се, че предметите в гърнето са военна плячка. Интересна е хипотезата как се е появила на това място къщата и плячката.

 

През 1393 година татарите претърпяват поражение от монголите, преминават Дунава и започват да плячкосват Северна Добруджа. Вероятно татарски вожд си е построил къщичка на носа. През 1399 година татарите са прогонени от Добруджа и разселени по други земи. Бягайки, нашият татарин може би е скрил гърнето с имането си, вярвайки, че един ден ще се върне и ще си го вземе, допуска доц. Петрунова.

Подчертавайки ценността за науката на намереното тя заяви: „Все едно получихме SMS от 14 век”.

Пенко Георгиев сподели, че след 17 август се е повишила посещаемостта на историческия нос, както и в музея в Каварна. Гостите искали да разберат кога ще могат да видят монетите и бижутата от гърнето.

Попитана какво се прави за по-добрия достъп на туристите до носа, Кметът на Каварна Нина Ставрева заяви, че се водят разговори и се търсят възможности по европейските програми за рехабилитацията на пътя Каварна – нос Калиакра, и особено отсечката Каварна – Българево. Ремонтът би струвал 18 млн. лева, с които Пътната агенция не разполага в бюджета си.

 

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Слави Василев, политолог: Президентът обяви, че ще предложи промени в Конституцията и ще излезе нова политическа формация

реклама Снимка ФБ „Президентът Румен Радев ще предложи промени в Конституцията и след това ще излезе нова политическа формация на хоризонта, която ще припознае целите на този стратегически документ”, заяви пред БНР Слави Василев, който който беше в екипа на държавния глава. „Това вероятно ще стане до края на септември …

Новини
Правителството удължи извънредната епидемиологична обстановка

реклама Снимка pixabay Пpaвитeлcтвoтo yдължи извънpeднaтa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa c двa мeceцa – дo 30 нoeмвpи. Kaтo пpичинa ĸaбинeтът изтъĸнa фaĸтa, чe „пaндeмиятa oт СОVІD-19 пpoдължaвa дa пpeдcтaвлявa тeжĸa извънpeднa cитyaция, cвъpзaнa c oбщecтвeнoтo здpaвe в нaциoнaлeн и cвeтoвeн мaщaб“, пише Факти. Πpипoмнямe, чe минaлaтa ceдмицa глaвният дъpжaвeн здpaвeн инcпeĸтop дoц. …

Новини
Приятели се сбогуват с Христо Сираков в социалната мрежа

реклама Снимка ФБ „…човек каквото и да прави в този живот, трябва първо да се замисли какво дава. И така успяваш да правиш и пари, и любов…“. Това пише за последно бизнесменът Христо Сираков на 5 февруари миналата година в своята Фейсбук страница. После замлъква. Сега след дълго боледуване от …