Нови сензационни разкрития за грандиозното татарско имане, намерено на Калиакра (снимки)

Новини

Съкровището от нос Калиакра ще бъде експонирано най-рано след година. „Находката ще бъде обработвана дълго, за да бъде извлечена от нея цялата интересна научна информация“, каза преди дни в Каварна доц. Бони Петрунова – ръководителка на екипа археолози, открили на 17 август гърнето със скъпоценности, съобщи Дарик. 

„Най-вероятно те ще бъдат изложени догодина за първи път в Историческия музей в Каварна. Дотогава обаче музеят трябва да подобри сигурността на експозицията си и да осигури по-добри витрини“, посочи директорът Пенко Георгиев.

Съкровището бе намерено под подовите плочи до една от стените на т.н. Татарска къща в източната част на носа. То съдържа 957 предмета – 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, единият от които златен, и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато. Най-ценни от монетите са венецианските златни дукати, каквито рядко се откриват по нашите земи.

Изключително ценни са намерените обици – те са най-висок клас ювелирни изделия, каквито са разкопавани само в района на Велико Търново. Това означава, че Добруджанското деспотство със столица Калиакра е било не по-малко богато от Търновското и Видинското, подчерта доц. Петрунова. Татарската къща е от края на 14 век и е издигната върху християнски гробове. В дълбочина археолозите са открили останки от сгради от 5 и 6 век. Предполага се, че предметите в гърнето са военна плячка. Интересна е хипотезата как се е появила на това място къщата и плячката.

 

През 1393 година татарите претърпяват поражение от монголите, преминават Дунава и започват да плячкосват Северна Добруджа. Вероятно татарски вожд си е построил къщичка на носа. През 1399 година татарите са прогонени от Добруджа и разселени по други земи. Бягайки, нашият татарин може би е скрил гърнето с имането си, вярвайки, че един ден ще се върне и ще си го вземе, допуска доц. Петрунова.

Подчертавайки ценността за науката на намереното тя заяви: „Все едно получихме SMS от 14 век”.

Пенко Георгиев сподели, че след 17 август се е повишила посещаемостта на историческия нос, както и в музея в Каварна. Гостите искали да разберат кога ще могат да видят монетите и бижутата от гърнето.

Попитана какво се прави за по-добрия достъп на туристите до носа, Кметът на Каварна Нина Ставрева заяви, че се водят разговори и се търсят възможности по европейските програми за рехабилитацията на пътя Каварна – нос Калиакра, и особено отсечката Каварна – Българево. Ремонтът би струвал 18 млн. лева, с които Пътната агенция не разполага в бюджета си.

 

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Главният държавен здравен инспектор: Европа е пред грип, у нас засега няма

Със сигурност в България вече има някаква циркулация на грипни вируси, но тя все още е много ниска. В отделните седмици ние изследваме от 20 до 120 проби от хора, които показват симптоми, подобни на грип. Засега не сме засичали положителна проба. В Европа обаче процентът на положителните тестове вече …

Новини
Двойни бонуси си раздадоха в Централна избирателна комисия

Централната избирателната комисия тихомълком си е раздала бонуси, твърди „Труд”. Медията се позовава на проучване, което е направила в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Всяко ведомство е длъжно да публикува на сайта си информация от тази система за вида и размера на плащанията, които е направило всеки ден. Решението …

Новини
Петър Стоянов с оценка за Прехода: Постигнахме много, всичко се промени за добро

За Прехода мога да кажа, че много постигнахме, всичко се промени и то за добро, независимо от изкусителните подмятания колко сме изгубили. Защото по онова време българите трябваше да чакат с часове на опашки за банани и портокали. Това коментира в предаването “Панорама“ в ефира на БНТ бившият президент на …