fbpx

Нова телевизия прекрати договорите на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

Нова телевизия е прекратила в петък договорите на разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, съобщи „Свободна Европа“. Те потвърдиха информацията, но отказаха коментар.

До прекратените договори се стигна след като в началото на месеца стана известно, че новото ръководство на медията е поставило пред избор Бенатова, Шикерова и Марин Николов (който е в отпуск). В края на май тримата са били извикани на разговор, на който са им предложили смяна на трудовите взаимоотношения.

Ръководството на медията тогава им предложи да работят без трудови договори, а като свободни автори, сътрудници на телевизията. Аргументът, ползван от медията е, че по този начин се оптимизират разходи, а и така разследващите журналисти „ще имат повече свобода да работят“.

По същество обаче новите условия на т.нар. граждански договори не просто не дават свобода на журналистите, а въвеждат санкции за тях, ако например откажат да направят „тема, поръчана им от медията“.

През април „Адванс медиа груп“ на братята Кирил и Георги Домусчиеви и MTG финализираха продажбата на „Нова Броудкастинг груп“. Акциите, представляващи 100% от капитала на дружеството, бяха прехвърлени на купувача. Сделката беше одобрена и от Комисията за защита на конкуренцията, а председател на съвета на директорите на „Нова Броудкастинг груп“ стана Георги Домусчиев.

За изпълнителни директори на компанията бяха назначени досегашните прокуристи Вяра Анкова и Николай Андреев. Свободна Европа потърси за коментар Вяра Анкова, но тя не отговори на позвъняванията.

„Нова Броудкастинг груп“ АД притежава най-голямата и водеща медийна група в България. В портфолиото ѝ влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България.

След смяната на собствеността журналистите в Нова телевизия започнаха да говорят неофициално за цензура. Впоследствие част от тях разясниха случващото се и с имената си. Първи това направиха спортните журналисти от сайта „Гонг.бг“, които се оплакаха от „външна намеса“ в редакционната им политика.

След това Христо Христов, който държи 3% от капитала на „Нетинфо“, обяви в профила си във Фейсбук, че вижда „засилена намеса в редакторската политика на сайтовете „Гонг“, „Вести“ и „Дарикнюз“.

Преди два дни с решение на Съвета на директорите на „Нетинфо“ Христо Христов бе освободен от позицията изпълнителен директор. Нова телевизия вече напуснаха редица журналисти и продуценти, сред които Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.

Значи за Гала и компания – може – да се лигавят без гледаемост , а за най-храбрите журналисти ,чийто репортажи цяла България гледа – НЕ може ! Това ли ви е свободата на словото ? Явно всички умирате от страх от беззаконията си , но запомнете – те пак ще стигнат до нас ! Защото в България има и смели хора ,освен мижитурки !

Аз ще изразя своето мнение, кой както иска да да го тълкува или възприема. Наистина ако е така, аз ще съжалявам и то много и за двете.Само, ще кажа, че всяка събота например аз бях в 18 ч. пред телевизора за да гледам предавания от Миролюба Бенатова, „Ничия земя“ и много други истории на Генка Шикерова.Питам се защо уволнявате кадърни журналисти като тях? Жалко, много жалко. А аз съм една от милионните почитателки на Нова телевизия.

Крайно време беше телевизионните канали да се освободят от олигарсите , и да бъдат купени от хора с ясен произход на парите си! Докато има партийна диктатура, щяхме да гледаме и само руски и турски сериали…..обслужвани и от „услужливи “ журналисти тип Сашо Диков , Николаев, и споменатите журналистки!

Нова ТВ е кочина не от ДНЕС!
А Домусите са руски мекерета!
Каква свобода на словото чакате от Путкински лизачи,гълтачи и слуги ???

ТОВА НЕ Е СВОБОДА НА СЛОВОТО КАТО УВОЛНЯВАТ РА СЛЕДВАЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ БРАВО ГОСПОДА ДОМОСЧИЕВИ СТАВАТЕ ИСТИНСКИ ДОМУСЧИЕВ

Bih iskal Domuschiev da vırne vsichko kakvoto e otkradnal or dırjavara kakto yi Borisov idva vidov den mnogo malko sa pred chervenata liniyâ na jivota dori tuka veche e namesa ot boga nishto ne e vechno go kazva bog ti shte se vlachish pred moyite zapovedi az ti pokazah pıtya na uvajenieto noti ne moja da go stroyish tova e za Borisov shte bıde yi ulichen i zalichen tova za Domuschiev igrishta
İ otbor kato Ludogorets e igra pak s narodni pari za da moje tam v Razgrad da vırtyat mashinatsii za izborite Dogan prodade Razgrad ne sım protiv Ludogorets az sım bil kadet BFB-Ludogoretsprez daleçnata 1977-78-79 no tova ye politicheski otbor to se finansira ot narodnite pari v Bılgariya sjampioni a do kakva faza sa stigali evro turnirite e halal da vie

6 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Валерия от „Ергенът“ отново се изкара жертва пред Алек

Кадри БТВ Историите на студентката Валерия край нямат. Опитите й да прелъсти най-желания мъж в страната в момента нямат граници. Във вечерта на коктейлите тя сподели на Алек нещо много съкровено за себе си, от което той беше силно изненадан или поне това показа. Последният ми приятел беше пиян, той …

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

error: Content is protected !!