fbpx

Нова безплатна услуга в помощ на възрастни и самотни хора

реклама

Кадър: bTV

Близо 46 милиона лева отиват при общините за нова услуга за възрастни и самотни, и за хора с увреждания. Кандидатстването за европейските средствата започна, съобщава bTV.

 

Обучени кадри ще ходят по домовете и ще предоставят безплатно здравни и социални грижи.

В село Лютиброд няма аптека,  от години не е стъпвал и лекар. Повечето му жители са възрастни и самотни. За лечение ходят до града или викат линейка.

„На нашата улица сме само вдовици и няма здрав човек. Няма кой едно хапче да ти купи, нито да ти удари некой инжекцията“, споделя жена от селото – Милка.

Новата услуга, която от догодина ще предоставят общините, ще е точно за хора като 72-две годишната Милка.
Възрастни и самотни, а и хора с увреждания, ще могат да кандидатстват пред местната власт, тя ще им прави оценка и ще прецени кого да включи в услугата.

Здравното министерство изготвя методиката, по която ще се обучат хората, които ще обикалят домовете и ще извършват едновременно здравни и социални грижи.

„Да смени превръзка, ако има следоперативна дейност, да се бият съответните инжекции, да напазарува и така да подпомогне възрастния човек, по същия начин и за хора с увреждания“, обяснява Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

реклама

В повечето случаи най-вероятно ще се разчита на медицински сестри от близките болници.
За целта – общините ще сключват договори с лечебните заведения. С парите по проекта ще имат право да им купят автомобили, с които да обикалят адресите.

Дотогава – Милка ще продължи да разчита на лийния, игла и конец, за да мери кръвното си.

„Меря си кръвното самичка, няма доктор, няма никой, това е положението, сами са лекуваме, дано има Господ над нас да ни помага. Използвам линията и конец с игла, може и пръстен златен, ето вижте как се върти, 75 ми е долната, сега продължавам за горната – няма и 120“, обяснява Милка.

Новите услуги ще се предоставят максимум по 2 часа на ден на човек. Ще са  безплатни за нужадещите се. На специалистите, които ще полагат грижите – общините ще плащат заплата.
Междувременно, общините ще продължат да предоставят услугите – „Личен асистент“, „Социален асистент“  и „Домашен помощник“.

Двустранните им споразумения с Агенцията за социално подпомагане вече са изпратени до местните администрации.

Очаква се над 25 хиляди души да бъдат подкрепени чрез услугите, като от 1-ви септември те  ще се предоставят както по досегашния ред, така и по новия закон за личната помощ

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...

Кой ли ще се докопа???!!Условията за асистенти са нагло необективни, измислени хей така……за да нямаш право на нищо!!!! ГНУСНО,ужасно гнусно!!!!!БЕЗДУШНО, НЕХУМАННО!!Всичко е парлама за наши ваши измислено и за отчитане на дейност!!

Ще си накупят луксозни коли,ще си поделят парите за заплати и дано някой жив види тези г,,грижовни“соц.работници.Добри намерения,но в какви ръце ще попаднат?Почти съм сигурна,крадливи!

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алибегов: Протест ще има! Отваряме на 1-ви февруари с или без позволение

реклама Кадър видео БНТ Ние ще отворим на 1 февруари дневните заведения и протест пред Министерски съвет утре от 12:00 часа ще има Протест на заведенията, които членуват в двете организации Сдружение на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията, все пак ще има утре пред Министерски съвет. Това …

Новини
„Барселона“ има над 1 млрд. евро дългове

реклама Кадър видео Нова ТВ Футболният „Барселона“ е пред финансов колапс. Според медиите в Испания дълговете на каталунците надхвърлят 1 милиард евро, а над 700 милиона от тях трябва да бъдат върнати в краткосрочно бъдеще. До 30 юни тази година каталунците трябва да погасят 266 млн. евро. Сред тях са …

Новини
Контролата Лудогорец – Зенит пропада заради Ковид-19

реклама Снимка ludogorets.com Лудогорец ще играе срещу БАТЕ (Борисов) в последната си контрола на лагера в Белек. По програма двубоят на 4 февруари трябваше да е срещу Зенит, но поради проблеми в руския тим, свързани с COVID-19, се налага промяната. Зенит въобще няма да пристигне в Турция, а ще остане …