Нова безплатна услуга в помощ на възрастни и самотни хора

Кадър: bTV

Близо 46 милиона лева отиват при общините за нова услуга за възрастни и самотни, и за хора с увреждания. Кандидатстването за европейските средствата започна, съобщава bTV.

 

Обучени кадри ще ходят по домовете и ще предоставят безплатно здравни и социални грижи.

В село Лютиброд няма аптека,  от години не е стъпвал и лекар. Повечето му жители са възрастни и самотни. За лечение ходят до града или викат линейка.

„На нашата улица сме само вдовици и няма здрав човек. Няма кой едно хапче да ти купи, нито да ти удари некой инжекцията“, споделя жена от селото – Милка.

Новата услуга, която от догодина ще предоставят общините, ще е точно за хора като 72-две годишната Милка.
Възрастни и самотни, а и хора с увреждания, ще могат да кандидатстват пред местната власт, тя ще им прави оценка и ще прецени кого да включи в услугата.

Здравното министерство изготвя методиката, по която ще се обучат хората, които ще обикалят домовете и ще извършват едновременно здравни и социални грижи.

„Да смени превръзка, ако има следоперативна дейност, да се бият съответните инжекции, да напазарува и така да подпомогне възрастния човек, по същия начин и за хора с увреждания“, обяснява Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

В повечето случаи най-вероятно ще се разчита на медицински сестри от близките болници.
За целта – общините ще сключват договори с лечебните заведения. С парите по проекта ще имат право да им купят автомобили, с които да обикалят адресите.

Дотогава – Милка ще продължи да разчита на лийния, игла и конец, за да мери кръвното си.

„Меря си кръвното самичка, няма доктор, няма никой, това е положението, сами са лекуваме, дано има Господ над нас да ни помага. Използвам линията и конец с игла, може и пръстен златен, ето вижте как се върти, 75 ми е долната, сега продължавам за горната – няма и 120“, обяснява Милка.

Новите услуги ще се предоставят максимум по 2 часа на ден на човек. Ще са  безплатни за нужадещите се. На специалистите, които ще полагат грижите – общините ще плащат заплата.
Междувременно, общините ще продължат да предоставят услугите – „Личен асистент“, „Социален асистент“  и „Домашен помощник“.

Двустранните им споразумения с Агенцията за социално подпомагане вече са изпратени до местните администрации.

Очаква се над 25 хиляди души да бъдат подкрепени чрез услугите, като от 1-ви септември те  ще се предоставят както по досегашния ред, така и по новия закон за личната помощ

loading...

Кой ли ще се докопа???!!Условията за асистенти са нагло необективни, измислени хей така……за да нямаш право на нищо!!!! ГНУСНО,ужасно гнусно!!!!!БЕЗДУШНО, НЕХУМАННО!!Всичко е парлама за наши ваши измислено и за отчитане на дейност!!

Ще си накупят луксозни коли,ще си поделят парите за заплати и дано някой жив види тези г,,грижовни“соц.работници.Добри намерения,но в какви ръце ще попаднат?Почти съм сигурна,крадливи!

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 7 август: Стрелците имат нужда от почивка, Риби да внимават със сделките

Снимка pixabay lamqta.com Овен Днес Вашето настроение е очевидно за хората около Вас. И какво от това? Имате право да покажете своя гняв – разбира се, в сдържана форма, без каквото и да било физическо въздействие , ако това, разбира се, не е спортна игра. Гняв, отстояване на правята си …

Новини
Бенатова: Тези двамата ме изблъскаха на конференцията на ГЕРБ, беше уинизително

снимки: Миролюба Бенатова „Изчезвайте оттука!“,“Знам те аз какъв журналист си!“, „Дай си акредитацията!“- това са репликите, с които Миролюба Бенатова е посрещната вчера на конференцията на ГЕРБ. Това разказа самата на страницата си във Фейсбук, където има публикувано видео от ситуацията, както и снимките на двама мъже, които са я …

Новини
В Гърция по суша през нощта ще се влиза само през „Кулата“

Гърция въвежда забрана за преминаване през всички сухопътни гранични пунктове на страната във времето от 23 часа вечерта до 7 часа сутринта с изключение на ГКПП „Промахон“- „Кулата“ на границата с България. Мярката влиза в сила от утре вечер. Това съобщи говорителят на кабинета като част от мерките срещу коронавируса, …