Новата столевка влиза в оборот от днес

Новини

Българската народна банка пуска в обращение нова серия банкноти.

На пръв поглед тя изглежда като почти като старата – отново зелена и с лика на Алеко Константинов. На практика обаче тя има много повече защитни елементи. Причината да се появят е развитието на новите технологии, което прави по-лесно за фалшификаторите производството на добри ментета.

 

 

Първата банкнота от новата серия е с номинална стойност 100 лева и е в обращение от утре като законно платежно средство. Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите в обращение.

Промените в тях произтичат основно от въвеждането на нови защитни елементи.

Новите 100 лева ще са по-трудни за имитация. Банкнотата има холограмна лента с шахматен ефект и промяна на цвета от зелено към синьо. Този ефект се вижда и в числото 100 и осигурителната нишка. За незрящите пък има допълнителни  релефни линии.

Срещу светлина се вижда водния знак на Алеко Константинов. На холограмната лента има еделвейс и отново лика на Алеко.

„От съществуващите серии всички без 100 лева имат първа и втора серия т.е. имат усъвършенствани защити, 100 лева е единствената банкнота, която е издадена 2003 г. и няма допълнително усъвършенстване на защитите”, посочи подуправителят на БНБ Калин Христов.

За тази година е засечена само един фалшификат от сто лева.

От новите банкноти вече са отпечатани 8 милиона броя. Старите столевки ще се подменят поетапно след като се изхабят. Всяка година банката унищожава милион и половина овехтели купюри с номинал сто лева.

 

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Вицове за коронавируса се завъртяха в социалните мрежи

Цялата информация, която ни залива по отношение на заплахата от заразяване, малко или много влияе на хората. За щастие не всеки се поддава на истерията и поглежда проблема от друг ъгъл. Понякога смехът е най-силното оръжие срещу паниката. Появиха се доста вицове по темата, които се разпространяват в социалните мрежи. …

Новини
Първи епизод на „Ягодова луна“ предизвика негативни коментари

Още с първия си излъчен епизод новият сериал „Ягодова луна” предизвика сериозни дискусии в социалните мрежи. Актьорът и директор на Сатиричен театър „Алеко Константинов”- Калин Сърменов, оплю продукцията, пише „Телеграф„. Милото не скри, че не му допада новия сериал, но този път го направи по много деликатен начин, като постна …

Новини
По три допълнителни заплати за натоварените магистрати и по четири – за спецправосъдието

Това предвижда бюджетната прогноза на Висшия съдебен съвет за периода 2021-2023 г. За целта са предвидени 23 млн. лева за силно натоварените и 4 млн. лева за спецправосъдието, пише lex.bg. Средствата са заложени заради изискването на чл. 233, ал. 6 от ЗСВ, който гласи: „Въз основа на степента на натовареност …