Новата столевка влиза в оборот от днес

Новини

Българската народна банка пуска в обращение нова серия банкноти.

На пръв поглед тя изглежда като почти като старата – отново зелена и с лика на Алеко Константинов. На практика обаче тя има много повече защитни елементи. Причината да се появят е развитието на новите технологии, което прави по-лесно за фалшификаторите производството на добри ментета.

 

 

Първата банкнота от новата серия е с номинална стойност 100 лева и е в обращение от утре като законно платежно средство. Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите в обращение.

Промените в тях произтичат основно от въвеждането на нови защитни елементи.

Новите 100 лева ще са по-трудни за имитация. Банкнотата има холограмна лента с шахматен ефект и промяна на цвета от зелено към синьо. Този ефект се вижда и в числото 100 и осигурителната нишка. За незрящите пък има допълнителни  релефни линии.

Срещу светлина се вижда водния знак на Алеко Константинов. На холограмната лента има еделвейс и отново лика на Алеко.

„От съществуващите серии всички без 100 лева имат първа и втора серия т.е. имат усъвършенствани защити, 100 лева е единствената банкнота, която е издадена 2003 г. и няма допълнително усъвършенстване на защитите”, посочи подуправителят на БНБ Калин Христов.

За тази година е засечена само един фалшификат от сто лева.

От новите банкноти вече са отпечатани 8 милиона броя. Старите столевки ще се подменят поетапно след като се изхабят. Всяка година банката унищожава милион и половина овехтели купюри с номинал сто лева.

 

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Интерактивна карта на сайта на МВнР дава актуална информация за пътуването по света

На официалния сайт на МВнР функционира интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на граници и условията за влизане в държавите по света във връзка с пандемията от COVID-19. На вниманието на всички сънародници препоръчваме: – Да следят и следват препоръките и инструкциите на властите в държавата, …

Новини
БНБ удължи срока за подаване на искания за отсрочване на кредити

БНБ удължи до 30 септември срока, в който могат да се подават искания за отсрочване на кредитни задължения заради кризата с Covid-19, съобщиха от централната банка, пише БНР. До 31 март е новият срок, в който действа временният мораториум, допълват от БНБ. Първоначално срокът за подаване на искания изтече на …

Новини
След протеста снощи в София има пострадали и арестувани

Напрежението на многохилядния протест в София снощи ескалира, предаде репортер на „Петел” от мястото. Всичко е било тежка провокация разбираме от него. На среднощен брифинг от МВР обявиха, че има взривени две бомби, а полицаите са били замервани със стъклени бутилки и кутии с червена боя. Дълго време организаторите се …