Новата столевка влиза в оборот от днес

Новини

Българската народна банка пуска в обращение нова серия банкноти.

На пръв поглед тя изглежда като почти като старата – отново зелена и с лика на Алеко Константинов. На практика обаче тя има много повече защитни елементи. Причината да се появят е развитието на новите технологии, което прави по-лесно за фалшификаторите производството на добри ментета.

 

 

Първата банкнота от новата серия е с номинална стойност 100 лева и е в обращение от утре като законно платежно средство. Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите в обращение.

Промените в тях произтичат основно от въвеждането на нови защитни елементи.

Новите 100 лева ще са по-трудни за имитация. Банкнотата има холограмна лента с шахматен ефект и промяна на цвета от зелено към синьо. Този ефект се вижда и в числото 100 и осигурителната нишка. За незрящите пък има допълнителни  релефни линии.

Срещу светлина се вижда водния знак на Алеко Константинов. На холограмната лента има еделвейс и отново лика на Алеко.

„От съществуващите серии всички без 100 лева имат първа и втора серия т.е. имат усъвършенствани защити, 100 лева е единствената банкнота, която е издадена 2003 г. и няма допълнително усъвършенстване на защитите”, посочи подуправителят на БНБ Калин Христов.

За тази година е засечена само един фалшификат от сто лева.

От новите банкноти вече са отпечатани 8 милиона броя. Старите столевки ще се подменят поетапно след като се изхабят. Всяка година банката унищожава милион и половина овехтели купюри с номинал сто лева.

 

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ицо 100-те манекенки: 12 години бях верен на една жена

В Папарци специален гост бе бизнесменът Христо Сираков, който всички в България познават като Христо Сираков Стоте манекенки, пише 19min.bg. Пред Венета Райкова той сподели много неща за личния си живот и едно от най-личните бе, че 12 години е бил верен само на една жена – неговата съпруга Мария, …

Новини
Люси Дяковска отново на училище

Поп звездата Люси Дяковска се върна в училище в родния си град Плевен. Разбира се, не става въпрос за опреснителни курсове. Певицата прекрачи прага на школото „Панайот Пипков“ – инкубатор за таланти в областта на музиката, народните танци и изобразителното изкуство, а причината е кампанията „В час по интелектуална собственост“, …

Новини
Жена излезе на 30 срещи за три дни и съжали за авантюризма си

Жена посвети три дни от живота си в търсене на най-подходящия мъж за нея. За целта тя предприе истинско приключение, излизайки на среща с 30 различни мъже. Габи Конти от Лос Анджелис предприела бързоскоростните рандевута, след като се е запознала с 30 мъже онлайн. Първата ѝ среща била на закуска …