fbpx

Не бива да мълчим! Утре се решава дали ще предадем свободата си в интеренет на властта на роботите

Най-голямата реформа в авторското право ще има своето най-важно гласуване на 20-ти юни. Над 70 от интернет и компютърните пионери в света се изказаха против Член 13 от проекта за Директива относно авторското право в цифровия единен пазар, който ще задължи доставчиците на интернет услуги да интегрират филтри за автоматично филтриране на информацията, качвана от потребители. Групата, включваща интернет пионера Винт Сърф, създателя на световната мрежа WWW Тим Бърнарс – Лий, съоснователя на Уикипедия Джими Уелс, съоснователя на Mozilla Мичъл Бейкър, основателя на интернет архива Брюстър Кейл и много други се подписаха под отвореното писмо против предвижданите мерки.
Изисквайки от интернет платформите да въведат автоматични филтри за съдържанието, което техните потребители качват, Член 13 прави безпрецедентна крачка назад, регулацията на Интернет – от отворена платформа за споделяне и инoвации към автоматична система за следене и контрол над потребителите.

Перспективите за премахване на Член 13 продължават да се влошават. До края на миналия месец имаше надежда, че държавите-членки (представлявани в Съвета на Европейския съюз) ще намерят компромис. Вместо това техният окончателен мандат за преговори се удвои.
Всеки гражданин на Европа може да изкаже мнението си пред евродепутат, който го представлява – като му пише в Туитър или на електронната поща.

За Бълагрия това е Емил Радев, а неговата позиция по предстоящия вот остава неясна. Притесненията са, че мярката ще ощети сериозно българските интереси, тъй като ще навреди както на възможността на изява на малките и независими творци в интернет, така и на стартиращите фирми и IT компании, които знаем, съставят голяма част от икономиката на страната.

външна реклама


Последната надежда за победа над предложението сега е в Европейския парламент. На 20-21 юни Комисията по правни въпроси (JURI) ще гласува предложението. Ако гласува против филтрирането, борбата може да продължи в следващите преговори на Парламента със Съвета и Европейската комисия. Ако не, тогава автоматично филтриране на цялото потребителско съдържание може да стане задължително изискване за платформите, които обслужват европейските потребители. Въпреки че това няма драматично да засегне най-големите платформи като YouTube, които вече използват системата си Content ID, за да филтрират съдържанието, законът ще създаде скъпа бариера за влизането на по-малки платформи и стартиращи фирми, които могат да изберат да установят или да преместят операциите си в чужбин, за да се избегнaт европейското право.
Ако платформите инсталират филтриращи системи, то съдържанието, качвано от потребители – включително видео, аудио, текст и дори софтуер, ще бъде наблюдавано и потенциално блокирано, ако автоматизираната система открие нещо, което смята за нарушение на авторски права. Неизбежно ще се случат грешки. Няма автоматизирана система, която да може надеждно да определи кога използването на eдно произведение попада в обхвата на ограничение или изключение на авторското право, като например цитат или пародия.
В допълнение, доколкото тези ограничения и изключения не са хармонизирани в отделните европейски държави и в Европа не е налице широко гъвкаво изключение, каквото е fair use в Съединените щати, много употреби, които не вредят на правоносителите, като мемите, ремиксите и др. технически се явяват незаконосъобразни, макар че никой разумен правоносител не би им възразил. Ако автоматични системи преглеждат и филтрират тези формални нарушения, то тогава свободата на изразяване в Европа ще бъде радикално ограничена дори без промяна на авторскоправните регулации.
Предложението за филтриране на потребителското съдържание произтича от недоразумение относно целта на авторското право. Авторското право не е предназначено да компенсира творците за всяко едно използване на техните творби. Целта му е да стимулира създателите като част от усилията за промотиране на обществения интерес към иновациите и изразяването. Но този обществен интерес не се обслужва, освен ако не съществуват ограничения върху авторското право, които позволяват на поколенията да надграждат и коментират върху предходния принос. Тези ограничения са както юридически, като законовите ограничения и изключения, така и житейски, каквато е толерантността към безвредни употреби. Автоматизираното филтриране при качване ще подкопае и двете.
Авторите в отвореното писмо казват:
Подкрепяме разглеждането на мерки, които биха подобрили способността на творците да получават справедливо възнаграждение за използването на произведенията си онлайн. Но не можем да подкрепим член 13, който би наложил интернет платформи да внедрят автоматизирана инфраструктура за мониторинг и цензуриране дълбоко в своите мрежи. В интерес на бъдещето на интернет настояваме да гласувате за заличаването на това предложение.
Това, което започна като лоша идея, предложена от лобистите на някои правоносители се превърна в истинска криза за бъдещето на интернет, както го познаваме. Всъщност, ако онези, които създадоха и поддържат работата на интернет, признават мащаба на тази заплаха, всички трябва да седнем и да си водим бележки.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Сашо Кадиев към Иво Димчев по БТВ: Ти нали си гей?

кадри bTV Водещият на „Преди обед“ Александър Кадиев направи странен преход към личните теми в разговора с артиста и певец Иво Димчев, който гостува в студиото на bTV. По темата за връзките, Сашо директно попита: „Ти нали си гей?“ външна реклама Иво Димчев потвърди това, даже допълни, че е „мега …

Незабавни статии
Анджи загина в опустошително цунами на Тонга, докато спасява кучетата си

Снимки: Фейсбук, Angela Glover, Potungaue Koloa Fakaenatula Тялото на британка, изчезнала на остров Тонга, беше намерено от съпруга й. Той ръководеше групата за издирването й, след като тя беше отнесена от опустошителното цунами. Тя бе първият човек, за който се знае, че е загинал при бедствието, предизвикано от вулканично изригване. …

Незабавни статии
Иво Димчев шокира Холивуд: Американците не искат да са в Рая, ако Тръмп е там

кадър bTV Българският артист и певец Иво Димчев разказа по bTV за гастрола си в Лос Анджелис, САЩ, където е изнасял домашни концерти. Той не за първи път е в Холивуд, но се оказало, че там помнят предишните му изяви още преди пандемията. Скандалният Димчев, който не се съобразява с …