fbpx

Неочакван обрат в БНР: Съдът върна Лили Маринкова като шеф на „Хоризонт“ две години след като беше уволнена

реклама

снимка: БНР

Върховният касационен съд върна журналиста Лили Маринкова на поста директор на програма „Хоризонт“, от който беше освободена от генералния директор на Българското национално радио (БНР) Александър Велев след избора му преди две години.

Последната съдебна инстанция е осъдила БНР да ѝ плати обезщетение от 15 500 лева.

Освобождаването на Лили Маринкова, което беше мотивирано с „навършена пенсионна възраст“, бе сред първите кадрови решения на Велев, припомни националното радио.

Две съдебни инстанции – Софийският районен и Софийският градски съд не видяха нарушение в прекратения ѝ договор по член 328, ал. 2 от Кодекса на труда.

реклама

Според върховните съдии Светла Цачева, Албена Бонев и Боян Цонев, нормата от Кодекса на труда, която дава право на работодателите да уволняват ръководни  служители с предизвестие, е приложима за организации, които развиват стопанска и бизнес дейност, но не и за БНР, чиято цел като национален доставчик на медийни услуги е да изпълнява обществени функции, а не да работи на пазарен принцип с преимуществена цел печалба, .

Въпросният текст от Кодекса на труда, смятат още магистратите, е неприложим  и за органи на изпълнителната власт, организации с държавни функции, с нестопанска цел, за централна или местна администрация, за учреждения за социално-културни дейности, за учебни заведения.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Д-р Грошев: Изкарали сте Ковид, ако имате усещате нарушено обоняние, слабост, кашлица и задух

реклама илюстрация Pixabay Четири са признаците, които могат ясно да покажат, че сте прекарали коронавирус. Това заявява д-р Сергей Грошев, цитиран от zdrave.to.  Те важат особено за тези, които са изкарали леко заболяването. Според лекаря, човек лесно може да обърка настинката с коронавирус. Основни признаци на болестта обаче се запазват дълго …

Новини
Намериха 17-годишното момиче Макбуле от Нови пазар

реклама Снимка: ОДМВР – Шумен Момичето, което беше пуснато за издилване преди няколко дни е намерено. Това е 17-годишната Макбуле Ешреф. реклама Днес, 15 януари, е предадена на родителите й. Била е при нейни познати. В добро здравословно състояние е. реклама loading…

Новини
Учените откриха нов вид по-малки антитела наречени „нанотела“, ефикасни и срещу мутации на вируса

реклама Снимка pixabay „Нанотелата“, както е отбелязано в проучването, са по-малки от класическите антитела, поради което те по-добре проникват в тъканта и могат да бъдат произведени в големи количества. Авторите на статията успяват да комбинират нанотела в потенциално ефективни молекули, които едновременно атакуват различни части на вируса SARS-CoV-2, пишат MedicalXpress …