Невиждана стихия: Над 66 000 мълнии на Балканите на Велика Събота, какво ни чака (прогноза по дни)

Новини

Великденските празници започнаха с драматично време
Великденските празници започнаха с драматично време на много места в западна и централна България. Сателитните снимки са запечатали ясно изразеният студен фронт, който премина над страната.

Заради високите приземни температури наблюдавахме мощна купестодъждовна облачност с бурна гръмотевична активност. Статистиката показва, че за последните 24 часа в Югоизточна Европа са регистрирани над 66 хиляди мълнии, като една голяма част от тях – именно над нашата страна. Валежите бяха кратки, но на места интензивни с количества до 20 литра на квадратен метър, съобщава Нова телевизия.

Днес обстановката ще е значително по-спокойна. Облачността вече се разкъса в западна и централна България. Постепенно това ще стане и на изток, където все пак са възможни слаби превалявания до обяд. Вятърът ще е по-осезаем в Дунавската равнина. В обедните часове там ще е дори силен с пориви до над 60 километра в час.

Условия за купестодъждовна облачност и валежи с гръмотевична активност ще има след обяд в планините и в Югоизточна България. По-значителни валежи с гръмотевици се очакват в южните Родопи, Странджа и Сакар. Температурите сутринта и вечерта – между 8 и 13 градуса. В хода на деня, в следобедните часове термометрите ще се колебаят между 19 и 14 градуса. Най-хладно – в района на София – около 18 градуса.

 

Новата седмица започва с нестабилно време. В понеделник и вторник отново попадаме в зона с ниско атмосферно налягане, с която очакваме валежи, по-значителни в северната половина на страната. Колебанията в температурите няма да са големи. През цялата следващата седмица дневните стойности ще се задържат около 20 градуса средно за страната.

По-дългосрочен поглед към наближаващия Гергьовден. На този етап времето се очертава динамично с превалявания. Предстои по-осезаемо падане на температурите за 2-3 дни около празника, заради пренос на студен арктически въздух. Прогностичните модели предвиждат дори слаби снеговалежи в по-високите планински масиви.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Българи превзеха испанско село

Как се живее в едно испанско село, в което 88% от жителите са от България  В Торе дел Бурго е по-лесно да чуеш разговор на български отколкото на кастилски испански. Така започва репортажът на Хуан Карлос Еспиноса в мадридския в. „Ел Паис“, цитиран от „Канал 3“. Това селце в Гуадалахара …

Новини
На 19 ноември рожден ден има Любен Дилов-син

Любен Любенов Дилов е български телевизионен и киносценарист, писател-сатирик, журналист, медиен предприемач и политик. Публична известност има под името Любен Дилов-син. Любен Дилов-син е роден на 19 ноември 1964 г. в София. Син е на българския писател-фантаст Любен Дилов (1927 – 2008 г.). Завършва 32-ра гимназия в столицата и Факултета по журналистика на Софийския университет „Климент Охридски“, специалност „Печатни медии“. Редактор е в няколко …

Новини
Алпинистът Атанас Скатов изкачи 4 осемхилядника за един сезон

За изкачването на 4 осемхилядника в рамките на един сезон, предстоящите пътувания и срещи в страната с почитатели, както и плановете за 2020 година говори алпинистът Атанас Скатов в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той ще посети 12 български града, за да се срещне с хора и да разкаже …