Невиждана стихия: Над 66 000 мълнии на Балканите на Велика Събота, какво ни чака (прогноза по дни)

Новини

Великденските празници започнаха с драматично време
Великденските празници започнаха с драматично време на много места в западна и централна България. Сателитните снимки са запечатали ясно изразеният студен фронт, който премина над страната.

Заради високите приземни температури наблюдавахме мощна купестодъждовна облачност с бурна гръмотевична активност. Статистиката показва, че за последните 24 часа в Югоизточна Европа са регистрирани над 66 хиляди мълнии, като една голяма част от тях – именно над нашата страна. Валежите бяха кратки, но на места интензивни с количества до 20 литра на квадратен метър, съобщава Нова телевизия.

Днес обстановката ще е значително по-спокойна. Облачността вече се разкъса в западна и централна България. Постепенно това ще стане и на изток, където все пак са възможни слаби превалявания до обяд. Вятърът ще е по-осезаем в Дунавската равнина. В обедните часове там ще е дори силен с пориви до над 60 километра в час.

Условия за купестодъждовна облачност и валежи с гръмотевична активност ще има след обяд в планините и в Югоизточна България. По-значителни валежи с гръмотевици се очакват в южните Родопи, Странджа и Сакар. Температурите сутринта и вечерта – между 8 и 13 градуса. В хода на деня, в следобедните часове термометрите ще се колебаят между 19 и 14 градуса. Най-хладно – в района на София – около 18 градуса.

 

Новата седмица започва с нестабилно време. В понеделник и вторник отново попадаме в зона с ниско атмосферно налягане, с която очакваме валежи, по-значителни в северната половина на страната. Колебанията в температурите няма да са големи. През цялата следващата седмица дневните стойности ще се задържат около 20 градуса средно за страната.

По-дългосрочен поглед към наближаващия Гергьовден. На този етап времето се очертава динамично с превалявания. Предстои по-осезаемо падане на температурите за 2-3 дни около празника, заради пренос на студен арктически въздух. Прогностичните модели предвиждат дори слаби снеговалежи в по-високите планински масиви.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
За кило изнесени домати и чушки, внасяме по 8 от съседите

Вносните домати и пипер са осем пъти повече от количествата, които изнасяме, краставиците – три пъти, чесънът и корнишоните – 4 пъти, главестото зеле – почти 5 пъти, картофите – 10 пъти, дините – 3 пъти, сочат данни на земеделското министерство. Единствено при малините износът чувствително превишава вноса, пише Монитор. …

Новини
Край на свободното движение на хора при Брекзит без сделка

/КРОСС/ Правителството на британския премиер Борис Джонсън заяви, че иска да сложи незабавно край на свободното движение на хора в случай на Брекзит без сделка на 31 октомври – което показва втвърдяване на позицията в сравнение с предишния кабинет, отбелязва Франс прес. Бившият премиер Тереза Мей, която Джонсън замени на …

Новини
Гражданите вече ще могат сами да си избират запазените места във влаковете

Гражданите вече ще могат сами да си избират запазените места във влаковете. Това става след като БДЖ пусна нов модул на системата за продажба на билети. Услугата е достъпна на 75 гари и каси в страната, съобщава БНР. Чрез резервационната система клиентите сами могат да избират запазеното място във влака …