fbpx

Невиждана гледка с домати-гиганти на пазара в Дупница

Домати гиганти извади на пазара вчера в Дупница 55-годишната Йорданка Стоилкова от село Крайници. Повечето от доматите бяха по килограм единият, а най-едрият удари 1,450 кг. И цената им беше като теглото, два пъти по-висока от тази на останалите домати, съобщава struma.bg.

„Едрите домати ги продавам по 2,50 лв. за килограм. Те са от стария сорт розови домати, които сме яли като деца, а не са като сегашните измислени розови домати. Произвеждам зеленчуци от 1991 година. С мъжа ми отглеждаме 4 дка домати и един декар чушки”, заяви Й. Стоилкова и допълни: „Не мога да се регистрирам като земеделски производител и не получавам субсидии, тъй като градината ми е под 10 дка. Сама покривам всички разходи – от полагането на семката в земята до брането и продажбата на реколтата. Когато годината е добра, изкарвам по около 5 тона домати от декар, но влагам по 1000 лв. за обработка на почвата, за напояване, пръскане срещу болести и вредители по зеленчуците, плащам по 130 лв. на месец осигуровки… и се събират 1000 лв. на декар. Когато годината е неблагоприятна, влагаш пари, но няма реколта и губиш.

Доматите ги отглеждам в оранжерии, които трябва да се топлят през пролетните месеци. От засяването на семенцето до продажбата на пазара минават 6 месеца в упорит труд. През 1991 година ме съкратиха от работа, бях счетоводител в някогашното предприятие “Хо Ши Мин” и оттогава произвеждам зеленчуци. Друга работа не съм търсила. Със зеленчуците си изучих сина Ивайло, който завърши консерваторията в клас “Пиано”, но какво от това, не можа да се реализира в България. От две години е в Германия и още учи езика. Предложили му работа като митничар на аерогара и се надява да започне там. В Софийската опера заплатата на един музикант е 400 лв. месечно. За това синът ми се принуди да емигрира. Не може да стои до мен в оранжерията, той трябва да върви напред, а аз, колкото мога, се справям”, завърши разказа си Стоилкова.

До нея 43-годишна жена от Берковица продаваше боровинки, брани в Стара планина, на цена от 7 лв. за килограм. Зоя Матева родила две от четирите си деца в Рила планина, докато бере боровинки със съпруга си. Ето какво разказа за себе си и семейството си Зоя, която вече близо 20 години изкарва прехраната на семейството си с бране на боровинки: „Аз съм от Берковица. При нас безработицата е страшна. Има само един шивашки цех, а и заплатите са нищожни, но все пак тези, които работят, получават някакви пари. Няма работа. Хората буквално гладуват.

Ние със съпруга ми имаме 4 деца на 28, 25, 17 и 18 години. По-големите избягаха в чужбина, по-малките живеят при нас и те се включват в брането на боровинки. Сутрин ставаме в 5 часа и се качваме с бус на 2 км нагоре в планината, понякога се налага да ходим и пеша. Каквото наберем, го слагаме в касети, за да не се смачка, товарим буса и цяла нощ пътуваме, за да пристигнем навреме на пазара. Боровинките, които продавам днес, сме ги брали вчера в Стара планина. Като приключат там, идваме да берем в Рила. И така вече 20 години. Двете по-малки деца ги родих в Дупница, беряхме боровинки в Рила, хванаха ме родилни болки и хайде в родилното в Дупница. Затова го обичам този град. Днес ми върви търговията, докъм 11 ч. продадох около 20 кг боровинки. Някои негодуват, цената им била висока, други казват, че са евтини, а за да набереш един килограм, трябва да направиш голям обход в планината. Имало е дни, когато се връщаме с по 1-2 кг. За прехраната разчитаме на боровинките”, разказа Зоя Матева.

Бившият кмет и бивш банков чиновник Николай Ангарев, който цели три мандата ръководи дупнишкото село Самораново, продаваше плодове от градината си, 2 декара фиданки, за които се грижи, след като не спечели четвърти мандат. На импровизирана сергия екскметът беше изложил сини сливи, “магарешляци” и едри ароматни джанки. На всички плодове беше сложил цена по левче. Вчера търговията му вървеше. Докъм 11 часа беше продал около 30-40 кг джанки, които са подходящи за компот или сок.

„От една джанка до момента съм продал около 100 кг плодове. В нея има още 100 кг. Дървото е на 10 години, но ражда всяка година огромно количество. Това, което не се продаде от плодовете, го правя на ракия. Нея пък я продавам през зимата на пазара. Тогава предлагам и няколко вида ябълки. Целогодишно продавам на пазара, но и иска много работа: резитба на овошките, пръскане, окопаване… Даром нищо не идва, иска се много труд. След една година, живот и здраве, ще се пенсионирам и ще увелича фиданките в имота и така ще уплътнявам пенсионерските си години”, размечта се бившият кмет Н. Ангарев и заяви, че повече не желае да влиза във властта, по-добре му е сред овошките.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!