Невероятни кадри! Дракон в небето над Исландия, НАСА е малко объркана

Новини

източник: Наука OFFNews

снимки: Jingyi Zhang & Wang Zheng

Огромен зелен дракон се извиси в небето над Исландия. Или „Игра на тронове“ наистина увеличава рекламния си бюджет за последния си сезон, или слънцето е развълнувало отново със заредените си частици нашата атмосфера.

Колкото и да ни се иска истински бълващ пламъци дракон в зимното небе, НАСА казва, че виновникът е слънчевата активност и тя е причината за сиянието, което се появи над Исландия по-рано този месец.

Подобни сияния се случват, когато някои от магнитните линии на слънцето се усукват и се присъединяват, създавайки слънчеви петна.

Заредените частици излизат от тези петна и под формата на слънчев вятър прониква дълбоко в космоса.

Ако Земята се окаже на пътя на такава звездна енергийна буря, линиите на земното магнитно поле насочват частиците към полюсите, преминавайки през нашата атмосфера

По пътя си тези частици взаимодействат с молекулите кислород, азот и други елементи в нашата атмосфера, за да създадат ослепително светлинно шоу, което наричаме сияние.

 

Докато самите полярни сияния не са необичайна гледка, НАСА отбелязва, че този исландски дракон се появява в неочаквано време.

„През този февруари досега не са се появявали никакви слънчеви петна, което прави многократната поява на живописните сияния през този месец донякъде изненадваща“, пишат редакторите на Astronomy Picture Of the Day (астрономическа снимка на деня) в блога на НАСА на 18 февруари.

Фотографите Дзин Джан (Jingyi Zhang) и Уан Джън (Wang Zheng) също са изненадани да видят митичния звяр в небето над Исландия.

И драконът не беше единственото свръхестествено същество, което се появи като сияние тази нощ.

„Интересното е, че партньорът ми фотограф е снимал феникс по същото време“, отбелязва Джан за Live Science.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Биволъ: И Цецка Цачева се сдобила с по-евтин апартамент от фирма „Артекс“

Източник: „Биволъ“ Фирмата „Артекс“, която е продала евтиния апартамент на Цветанов, е продала само две седмици по-късно евтин апартамент и на Цецка Цачева и сестра ѝ на цена от 670 евро на кв.м., съобщи Биволъ . Само месец преди сделката с Цачева, абсолютно идентичен апартамент в същата сграда (с малко …

Новини
Стимулират варненци с до 5000 лв. за изграждане на градинки пред блоковете

Източник: Moreto.net С цел подобряване състоянието на зелените площи, Община Варна може да финансира малки проекти с до 5000 лв. за изграждане на градинки пред блоковете. Предложението е на кмета Иван Портних, внесено за обществено обсъждане от местния парламент, научи Moreto.net. Градоначалникът предлага да бъде приета нова наредба за финансово …

Новини
2
Лиляна Павлова се върна в НС като депутат

Лиляна Павлова се върна в Народното събрание като депутат от групата на ГЕРБ, след като в края на 2018 г. бе закрито Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС, а тя бе освободена от поста министър. Депутатите я избраха за член на две парламентарни комисии – по труда, социалната …

Inline
Inline