fbpx

Невероятна изненада! Учените отсякоха: Недейте да чистите така, защото…

реклама

Вижте какво е толкова опасно при почистването с модерни средства като прахосмукачката

Идеално чиста, с приятен свеж аромат и неограничен комфорт – такава къща е целта на всяка домакиня. Въпреки това, последните проучвания на учени показват, че редовното почистване е вредно за здравето, пише zdrave.to.

По-точно, детергентите и почистващите препарати, както и някои устройства, без които не може и да помислим за почистване, засягат белите ни дробове по същия начин като цигарите.

Вижте какво е толкова опасно при почистването с модерни средства като прахосмукачката.

ВЛИЯНИЕ НА ДОМАКИНСКИТЕ ХИМИКАЛИ

Течни
Смята се, че при употребата на уредите за миене на съдове е възможно да човек „изяде: около 1 мг перилен препарат на ден. Компонентите на такива агенти оказват отрицателно въздействие върху стомашно-чревния тракт и се отделят от тялото сравнително бавно. Затова е много по-добре да се използва сода за хляб за почистване на съдове, особено за чаши и чаши. Освен това тя не оставя никаква миризма.

Средства за миене на прозорци
За да се гарантира, че върху стъклата няма петна, към повечето почистващи средства за прозорци се добавя амоняк. Този компонент е силно дразнещ за кожата, очите, гърлото и белите дробове, увреждайки лигавицата и дихателните пътища. Друг компонент на битовата химия за прозорците е фталат, който не влияе много добре на репродуктивната функция при мъжете. Много по-евтино и по-безопасно е да използвате алкохол или оцет за почистване на стъклени повърхности. И всякакви следи могат да бъдат премахнати с хартия.

Средства за почистване на тръби
Най-ефективното средство за отстраняване на запушвания в тръбите са препарати на основата на натриев хидроксид. Тази алкална киселина е изключително опасна, тъй като токсичните изпарения могат да причинят дразнене на лигавицата на белите дробове и контактът им с кожата може да причини тежки изгаряния. Следователно, когато използвате такива препарати, не забравяйте да носите гумени ръкавици и маска.

реклама

Прах за пране
Често срещано явление са алергични реакции на кожата и дихателната лигавица. Сега на пазара има много по-безопасни прахове за пране. Но все пак нещата трябва да бъдат преплакнати отново, ако е необходимо. Специалистите по спално бельо ви съветват да перете на всеки 2 седмици. Суичъри и ризи могат да се носят няколко дни подред. Честотата на пране на костюми зависи от тъканта.

Освежители за въздух
Те са забранени за астматици, но дори и за здрави хора, носят опасност. Освежителите причиняват мигрена, затруднено дишане, дразнене на лигавиците, дерматит. Остри проблеми се проявяват при деца под формата на чести болки в ушите и неврологични аномалии. Приятният аромат в къщата може да се постигне с помощта на портокали, цветя, подправки и различни натурални етерични масла. Просто не злоупотребявайте с тамян. Най-добре е да не забравяте да проветрите помещението.

Хлорсъдържащи вещества
Повечето битови химикали съдържат хлор. Когато влезе в организма в резултат на дишане, преглъщане или контакт с кожата, той реагира с вода и образува киселина, която уврежда клетките. Експертите съветват, ако е възможно, да се откажете от съдържащи хлор продукти, и ако се използват, проветрете помещението добре и носете ръкавици и маска.

Прахосмукачка
Лоялният помощник на всички домакини не е толкова добър, колкото изглежда. Австралийско проучване показва, че повечето прахосмукачки освобождават прах и бактерии във въздуха. Това води до разпространение на инфекции и причинява алергии. Ето защо, не е необходимо да се спестят пари при закупуването на висококачествена прахосмукачка, като се избират модели с фин филтър.

Ние разбираме, че в съвременния свят спестяването на време е от голямо значение, затова е невъзможно напълно да се заменят всички битови химикали с естествени домашни средства. Но когато е възможно се опитайте да използвате по-рядко средства с агресивни компоненти. И винаги се придържайте към мерките за безопасност: не допускайте контакт с кожата при почистване с битови химикали, проветрете помещението по време на почистването и пийте много чиста вода.

По-добре е да се извършва обичайното мокро почистване на помещенията по-често без използването на различни средства. И да се използват домакински химикали само в случаите, когато е невъзможно да се направи без него. Например, за да почистите банята и плочките в кухнята.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Татяна Дончева: Бойко Борисов има нужда от гаранция, че никой няма да го убие

реклама Кадър ТV1 „С приемането на решението за свикване на Велико народно събрание се спира възможност за промяна в правителството. Там точно се циментира правителството. Не е ясно докога стои правителството, защото така е написана Конституцията, че дава възможност за такова тълкуване“, заяви лидерът на Движение 21 Татяна Дончева пред …

Новини
При поне два симптома и по телефона, личните лекари назначават PCR тестове от днес

реклама Снимка pixabay След месец закъснение, личните лекари с договор със Здравната каса вече могат да дават направления за безплатен PCR тест. Това става възможно след публикуването на анекса на националния рамков договор в днешния брой на „Държавен вестник“. реклама Личните лекари ще издават направление за PCR изследване при наличие …

Новини
Румен Радев: Мерките са закъснели, кабинетът се опитва да внуши, че виновни са болните

реклама Кадър видео www.bgonair.bg Президентът Румен Радев коментира предприетите нови мерки у нас срещу пандемията. реклама „Новите мерки са пожарни и закъснели – говоря като комплекс, не само здравни, но и като пакет и баланс на здравни, икономически и социални мерки. Използването на тази криза за PR води до загуба …