fbpx

На 14 май рожден ден има…

реклама

На 14 май рожден ден има Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017)

Росен Асѐнов Плѐвнелиев е български предприемач, инженер и политик, 4-ти президент на Република България(22 януари 2012 – 22 януари 2017). Министър на регионалното развитие и благоустройството (27 юли 2009 – 9 септември 2011) в Първото правителството на Бойко Борисов.

Плевнелиев печели президентските избори през 2011 г. като кандидат-президент на ГЕРБ на балотажа. На втория тур получава 52,56% от подкрепата според междинните резултати от ЦИК.На 19 януари 2012 г. Плевнелиев и Маргарита Попова полагат клетва като президент и вицепрезидент на Република България пред Народното събрание

Встъпва в длъжност на 22 януари 2012 г., когато изтича мандатът на президента Георги Първанов.

Росен Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в град Гоце Делчев, област Благоевград в семейството на учителите Славка (починала 2017) и Асен Плевнелиеви (починал 1985).Има по-голям брат – Румен. Потомък е на българи бежанци от Плевня, Драмско, преселили се в България през 1913 г.[6] Когато е на десет години, семейството му се премества в Благоевград.

Средното си образование получава в Природо-математическата гимназия в Благоевград, между 1978 и 1982 г. Завършва с отличие гимназията и през 1982 г. заема първо място на националното състезание по компютърно програмиране.

От 1982 г. до 1984 г. отбива редовна военна служба в Школата за запасни офицери в гр. Плевен и в Изчислителния център на Генералния щаб на Българската армия в гр. София.

В периода 1984 – 1989 г. завършва Висшия машинно-електротехнически институт в София, със специалност „изчислителна техника“. Като студент Росен Плевнелиев става член на Българската комунистическа партия и е избран в ръководството на партийната организация във ВМЕИ „Ленин“.Владее немски и английски език.

Веднага след завършване на висше образование започва работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника, но политическите промени в България го оставят без работа.

Започва да развива собствен бизнес през 1990 г., когато основава и започва да развива дружеството „Ирис Интернешънъл“ АД – първата строителна фирма в България със сертификат ISO 9001, получен през октомври 1999 г. Фирмата работи на повече от 80 строителни обекта в Германия и участва в изпълнението на довършителни работи на проекти като Райхстага, Комерцбанк – Франкфурт, летище Мюнхен, летище Дюселдорф и др.

Някои от нейните знакови проекти за България са реконструкцията на хотела на „Шератон“ в София, изграждането на централен офис на „БНП Париба“ в София, центъра на „Даймлер-Крайслер“ в София, Бизнес парк София и др.

реклама

През 1994 г. основава и управлява „Лин България“ ООД, фирма, специализирана в сухо строителство. След 1998 г. участва в управлението на българските подразделения на германската компания „Линднер“ („Линднер Ирис Имобилиен“, „Ирис Интернешънъл“, „Линднер България“, „Линднер Имобилен Мениджмънт“), работеща в областта на разработването, управлението и инвестициите в недвижими имоти. Ръководи най-големия проект на компанията в страната – Бизнес парк София. Започнат през 1999 г., той е най-големият частно финансиран проект в областта на недвижимите имоти в България и сред най-големите бизнес паркове в Югоизточна Европа. През 2003 г. е започнат и проектът Резиденшъл парк София – жилищен комплекс в близост до Бизнес парк София.

От 2007 г. е член на управителния съвет на „Конфедерация на работодателите и индустриалците в България“. През същата година става член на борда на директорите на „Американска търговска камара“ и член на настоятелството на фондация „За нашите деца“.

На 4 септември 2011 г. Росен Плевнелиев е обявен за кандидат-президент на партия ГЕРБ. На 7 септември същата година подава оставка като министър на регионалното развитие и благоустройството, приета от парламента на 9 септември, за да участва пълноценно в изборите. На I-я тур на президентските избори през октомври 2011 г. Плевнелиев печели 1 349 380 гласа (40,11% от действителните гласове), а на II-я тур – 1 698 136 (52,58% от действителните гласове).

Докато е под ръководството на Плевнелиев, МРРБ не спазва процедурата по дела, които министърът е завел лично. В резултат на неспазените изисквания интересът на държавата не е защитен и държавата губи две дела, свързани с къмпинг Корал.

Първото новогодишно обръщение на Плевнелиев към нацията в качеството му на президент на републиката, по случай настъпването на 2013 г., е белязано от куриозен случай, свързан с една от снимките, използвана, за да илюстрира речта му. По времето, когато президентът говори за красотата на българската природа, до него се появява изображение на Скалистите планини в Колорадо, САЩ.

 

Ден след новогодишния празник от Българската национална телевизия излизат с изявление, че „при изготвянето на клипа, подборът на показваните снимки е извършен съвместно от екипите на БНТ и пресцентъра на президентството“.

В свое изявление три дни по-късно обаче, президентът посочва, че екипът му е отговорен единствено за концепцията, а „гафът“ е допуснат при техническата реализация от страна на националната телевизия.

Няма деца от първия си брак с Вероника Кавракова. За втората си съпруга Юлияна се жени през 2000 г., семейството има трима синове – Филип (2000– 2015), Асен и Павел.Първородният му син Филип е приет в Националната кардиологична болница на 7 август 2015 г. вечерта във влошено здравословно състояние. Детето умира на 8 август 2015 г. от дисекация на аортата на 14 години.

Развежда се повторно през 2017 г. През същата година обявява публично връзката си с Десислава Банова, за която се сгодява през март 2018 г. Росен Плевнелиев и Десислава Банова сключват брак в София на 17 юни 2018 г. На 1 октомври 2018 г. двойката се сдобива със син Йоан.

реклама
loading...

Освен че е смехотворен, е и доста вреден и ненаситен колорадски бръмбар. Не му ли е неудобно да се показва пред хората. Няма ли КОЙ да му каже да се скрие вдън-горите, ако въобще останаха гори.

Не сме имали по умен човек в политиката господа!А
ко дойдат Фолксваген в България-
заслугата е негова.И приказката му е приказка,а не като тоя селендур ямболски.

6 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дойче веле: Водещ експерт прогнозира: Вирусът изчезва до идната есен

реклама Снимка pixabay Професор Александър Кекуле сподели своя “работна хипотеза” за това кога пандемията ще приключи: “Ограничаването на заразата ще стане видимо за общество чак между април и юни, след като в началото на годината или най-късно през януари ще започнем да ваксинираме рисковите групи в старческите домове в Германия”, …

Новини
Ева Веселинова обяви щастливо събитие, ще става майка на близнаци

реклама Снимка профил инстаграм Това сподели самата тя с последователите си в профила си в инстаграм. От снимката личи, че щастливото събитие не е далеч. „Най-хубавият подарък тази година – вече понаедрял и оформен. Време е да споделя тази прекрасна новина! Вълнувам се много и съм щастлива, защото в мен …

Новини
Галерия: Борисов готви чистка в редиците на ГЕРБ, Караянчева и Пламен Нунев на мушката

реклама Снимка профил ФБ Радикалните промени в партията се налагали заради непоносимостта на хората към някои от популярните муцуни в партията. Част от набелязаните присъстват в последните няколко парламента и събират повече негативи, отколкото позитиви. Сред тях били и хора, считани за едни от най-приближените до премиера, пише в новия …