fbpx

На 14 май рожден ден има…

външна реклама

На 14 май рожден ден има Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017)

Росен Асѐнов Плѐвнелиев е български предприемач, инженер и политик, 4-ти президент на Република България(22 януари 2012 – 22 януари 2017). Министър на регионалното развитие и благоустройството (27 юли 2009 – 9 септември 2011) в Първото правителството на Бойко Борисов.

външна реклама

Плевнелиев печели президентските избори през 2011 г. като кандидат-президент на ГЕРБ на балотажа. На втория тур получава 52,56% от подкрепата според междинните резултати от ЦИК.На 19 януари 2012 г. Плевнелиев и Маргарита Попова полагат клетва като президент и вицепрезидент на Република България пред Народното събрание

Встъпва в длъжност на 22 януари 2012 г., когато изтича мандатът на президента Георги Първанов.

Росен Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в град Гоце Делчев, област Благоевград в семейството на учителите Славка (починала 2017) и Асен Плевнелиеви (починал 1985).Има по-голям брат – Румен. Потомък е на българи бежанци от Плевня, Драмско, преселили се в България през 1913 г.[6] Когато е на десет години, семейството му се премества в Благоевград.

Средното си образование получава в Природо-математическата гимназия в Благоевград, между 1978 и 1982 г. Завършва с отличие гимназията и през 1982 г. заема първо място на националното състезание по компютърно програмиране.

От 1982 г. до 1984 г. отбива редовна военна служба в Школата за запасни офицери в гр. Плевен и в Изчислителния център на Генералния щаб на Българската армия в гр. София.

В периода 1984 – 1989 г. завършва Висшия машинно-електротехнически институт в София, със специалност „изчислителна техника“. Като студент Росен Плевнелиев става член на Българската комунистическа партия и е избран в ръководството на партийната организация във ВМЕИ „Ленин“.Владее немски и английски език.

Веднага след завършване на висше образование започва работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника, но политическите промени в България го оставят без работа.

Започва да развива собствен бизнес през 1990 г., когато основава и започва да развива дружеството „Ирис Интернешънъл“ АД – първата строителна фирма в България със сертификат ISO 9001, получен през октомври 1999 г. Фирмата работи на повече от 80 строителни обекта в Германия и участва в изпълнението на довършителни работи на проекти като Райхстага, Комерцбанк – Франкфурт, летище Мюнхен, летище Дюселдорф и др.

Някои от нейните знакови проекти за България са реконструкцията на хотела на „Шератон“ в София, изграждането на централен офис на „БНП Париба“ в София, центъра на „Даймлер-Крайслер“ в София, Бизнес парк София и др.

През 1994 г. основава и управлява „Лин България“ ООД, фирма, специализирана в сухо строителство. След 1998 г. участва в управлението на българските подразделения на германската компания „Линднер“ („Линднер Ирис Имобилиен“, „Ирис Интернешънъл“, „Линднер България“, „Линднер Имобилен Мениджмънт“), работеща в областта на разработването, управлението и инвестициите в недвижими имоти. Ръководи най-големия проект на компанията в страната – Бизнес парк София. Започнат през 1999 г., той е най-големият частно финансиран проект в областта на недвижимите имоти в България и сред най-големите бизнес паркове в Югоизточна Европа. През 2003 г. е започнат и проектът Резиденшъл парк София – жилищен комплекс в близост до Бизнес парк София.

От 2007 г. е член на управителния съвет на „Конфедерация на работодателите и индустриалците в България“. През същата година става член на борда на директорите на „Американска търговска камара“ и член на настоятелството на фондация „За нашите деца“.

На 4 септември 2011 г. Росен Плевнелиев е обявен за кандидат-президент на партия ГЕРБ. На 7 септември същата година подава оставка като министър на регионалното развитие и благоустройството, приета от парламента на 9 септември, за да участва пълноценно в изборите. На I-я тур на президентските избори през октомври 2011 г. Плевнелиев печели 1 349 380 гласа (40,11% от действителните гласове), а на II-я тур – 1 698 136 (52,58% от действителните гласове).

Докато е под ръководството на Плевнелиев, МРРБ не спазва процедурата по дела, които министърът е завел лично. В резултат на неспазените изисквания интересът на държавата не е защитен и държавата губи две дела, свързани с къмпинг Корал.

Първото новогодишно обръщение на Плевнелиев към нацията в качеството му на президент на републиката, по случай настъпването на 2013 г., е белязано от куриозен случай, свързан с една от снимките, използвана, за да илюстрира речта му. По времето, когато президентът говори за красотата на българската природа, до него се появява изображение на Скалистите планини в Колорадо, САЩ.

 

Ден след новогодишния празник от Българската национална телевизия излизат с изявление, че „при изготвянето на клипа, подборът на показваните снимки е извършен съвместно от екипите на БНТ и пресцентъра на президентството“.

В свое изявление три дни по-късно обаче, президентът посочва, че екипът му е отговорен единствено за концепцията, а „гафът“ е допуснат при техническата реализация от страна на националната телевизия.

Няма деца от първия си брак с Вероника Кавракова. За втората си съпруга Юлияна се жени през 2000 г., семейството има трима синове – Филип (2000– 2015), Асен и Павел.Първородният му син Филип е приет в Националната кардиологична болница на 7 август 2015 г. вечерта във влошено здравословно състояние. Детето умира на 8 август 2015 г. от дисекация на аортата на 14 години.

Развежда се повторно през 2017 г. През същата година обявява публично връзката си с Десислава Банова, за която се сгодява през март 2018 г. Росен Плевнелиев и Десислава Банова сключват брак в София на 17 юни 2018 г. На 1 октомври 2018 г. двойката се сдобива със син Йоан.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама

Освен че е смехотворен, е и доста вреден и ненаситен колорадски бръмбар. Не му ли е неудобно да се показва пред хората. Няма ли КОЙ да му каже да се скрие вдън-горите, ако въобще останаха гори.

Не сме имали по умен човек в политиката господа!А
ко дойдат Фолксваген в България-
заслугата е негова.И приказката му е приказка,а не като тоя селендур ямболски.

6 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Намериха мъртво 7-годишно дете край Силистра

външна реклама снимка „Вихрогон“ Тялото на мъртво момиченце е намерено в силистренското село Нова Черна, съобщиха от МВР. Полицията изяснява обстоятелствата и причините за смъртта на 7-годишното момиче, която е настъпила вчера около 17:30 часа в дома му в селото. Според предварителните данни от извършения на адреса оглед фаталната злополука е …

Незабавни статии
Ива Митева към Мая Манолова: Ще ви донеса фиша от заплатата си

външна реклама кадър БНТ, Народно събрание Ожесточен спор проведоха лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова и председателят на Народното събрание Ива Митева в пленарната зала по темата за депутатските заплати. Предложението на Манолова беше за намаляване на възнаграждението до 1570 лева. Това стана причина Митева директно да я обвини в …

Новини
Олимпийско злато за Ивет Горанова! Каратиската донесе прървата ни олимпийска титла от 2008-а насам

външна реклама кадър БНТ След 13-годишно чакане България отново има олимпийски шампион. Току-що Ивет Горанова спечели златния медал на турнира по карате в дисциплината „кумите“. Тя е само на 21 години и бе най-младата участничка в категория до 55 килограма. На финала младата плевенчанка победи украинката Анджелика Терлюга с 5:1. …