fbpx

На Хавай заваля дъжд от скъпоценни камъни (Видео)

нимка: ErinJordan/Twitter

Вулканът на Хавайските острови Килауеа като че ли иска да се извини за хаоса и разрушенията под формата на красив зелен минерал, наречен оливин, пише ScienceAlert, цитиран от OFFNews.

След съобщенията през последните месеци за опустошителни потоци от лава и падащи камъни, сега на Хавай вали дъжд от скъпоценни камъни – рядко събитие, което очарова геолозите и обърква останалите хора.

външна реклама

Какво казва науката за това невероятно събитие:

Оливинът е всъщност обикновен минерал – това е магнезиевожелезен силикат с формула (Mg, Fe)2 Si04. Той е един от малкото скъпоценни камъни, които се срещат само в един цвят – маслинено-зелено. Интензивността и оттенъкът на зеленото обаче зависи от процентното съдържание на желязо в кристалната структура, така че цветът на отделните скъпоценни камъни може да варира от жълто, маслинено до кафеникавозелено.
Изнася се на повърхността от вулканични горещи точки, често като базалт със зелени нюанси.

Но находката му под формата на отделни парчета, които бижутеристите биха разпознали като скъпоценен камък, наречен перидот, е изненадващо рядка. Това се дължи на химическата нестабилност на минералите на земната повърхност. Оливинът обикновено се среща като в мънички пясъчни зърна в силно изветрено състояние, неподходящо за декоративна употреба.

Големите кристали оливин са редки и за това се смята за ценен скъпоценен камък.

Точно сега обаче жителите на Хавайските острови откриват едри кристали сред скалите и пепелта от последните изригвания и потоци от лава.
Изглежда, че последните изригвания са изхвърлили магма във въздуха, където високите температури на кристализация на магнезиевите железни силикати им позволява да се превърнат в огромни камъни, преди да паднат на земята.

Нагоре отива гореща разтопена скала, а надолу пада дъжд от перидот.

Но не бързайте да тръгвате към Хавай, тези прекрасни зелени камъчета вероятно няма да ви направят богат.

Оливинът не е точно скъпоценен камък. Но със сигурност е красив. Поне нещо хубаво да излезе от размирния вулкан на Хаваите.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Над 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Сашо Кадиев към Иво Димчев по БТВ: Ти нали си гей?

кадри bTV Водещият на „Преди обед“ Александър Кадиев направи странен преход към личните теми в разговора с артиста и певец Иво Димчев, който гостува в студиото на bTV. По темата за връзките, Сашо директно попита: „Ти нали си гей?“ външна реклама Иво Димчев потвърди това, даже допълни, че е „мега …

Незабавни статии
Анджи загина в опустошително цунами на Тонга, докато спасява кучетата си

Снимки: Фейсбук, Angela Glover, Potungaue Koloa Fakaenatula Тялото на британка, изчезнала на остров Тонга, беше намерено от съпруга й. Той ръководеше групата за издирването й, след като тя беше отнесена от опустошителното цунами. Тя е първият човек, за който се знае, че е загинал при бедствието, предизвикано от вулканично изригване. …

Незабавни статии
Иво Димчев шокира Холивуд: Американците не искат да са в Рая, ако Тръмп е там

кадър bTV Българският артист и певец Иво Димчев разказа по bTV за гастрола си в Лос Анджелис, САЩ, където е изнасял домашни концерти. Той не за първи път е в Холивуд, но се оказало, че там помнят предишните му изяви още преди пандемията. Скандалният Димчев, който не се съобразява с …