На форум на младежите в ГЕРБ в Сандански съобщиха: Бизнесът създава 10 000 нови работни места годишно

Новини

Брутният вътрешен продукт на България е нараснал с 30% или с около 30 млрд. лева за последните 10 години. Това заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на X Зимен университет на МГЕРБ (младежката организация на ПП ГЕРБ) в Сандански, съобщи News.bg.

По негови думи износът на страната се е увеличил повече от два пъти от 2009 г. насам и вече надхвърля 56 млрд. лева.

Според него в икономически план страната ни е направила сериозна крачка напред. Сред водещите групи в експорта на страната са стоки и продукти на родната индустрия.

В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС – съседна Турция, но пък търговските ни отношения с нея са много важни и динамични, отбеляза зам.-министър Манолев.

Сред другите страни извън ЕС България развива най-интензивна търговия със Сърбия, САЩ, Русия и др. От изложението на Манолев стана ясно и че Китай е все по-близо до влизане в топ 10 на страните, за които реализираме експорт. Според зам.- министърът това показва, че българските компании са предприемчиви и следват световните тенденции.

Относно твърденията, че чуждите компании напускат страната, Манолев се позова на официалната статистика, според която всяка година в България се създават по 10 хил. нови работни места от частния сектор.

Той представи и данни, сочещи, че през последните години инвестициите в страната растат, а за 2018 г. по предварителни данни на НСИ ще достигнат 20 млрд. лева. Преките чуждестранни инвестиции също растат с около 10% през 2017 и 2018 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Биволъ: И Цецка Цачева се сдобила с по-евтин апартамент от фирма „Артекс“

Източник: „Биволъ“ Фирмата „Артекс“, която е продала евтиния апартамент на Цветанов, е продала само две седмици по-късно евтин апартамент и на Цецка Цачева и сестра ѝ на цена от 670 евро на кв.м., съобщи Биволъ . Само месец преди сделката с Цачева, абсолютно идентичен апартамент в същата сграда (с малко …

Новини
Стимулират варненци с до 5000 лв. за изграждане на градинки пред блоковете

Източник: Moreto.net С цел подобряване състоянието на зелените площи, Община Варна може да финансира малки проекти с до 5000 лв. за изграждане на градинки пред блоковете. Предложението е на кмета Иван Портних, внесено за обществено обсъждане от местния парламент, научи Moreto.net. Градоначалникът предлага да бъде приета нова наредба за финансово …

Новини
2
Лиляна Павлова се върна в НС като депутат

Лиляна Павлова се върна в Народното събрание като депутат от групата на ГЕРБ, след като в края на 2018 г. бе закрито Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС, а тя бе освободена от поста министър. Депутатите я избраха за член на две парламентарни комисии – по труда, социалната …

Inline
Inline