На форум на младежите в ГЕРБ в Сандански съобщиха: Бизнесът създава 10 000 нови работни места годишно

Новини

Брутният вътрешен продукт на България е нараснал с 30% или с около 30 млрд. лева за последните 10 години. Това заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на X Зимен университет на МГЕРБ (младежката организация на ПП ГЕРБ) в Сандански, съобщи News.bg.

По негови думи износът на страната се е увеличил повече от два пъти от 2009 г. насам и вече надхвърля 56 млрд. лева.

Според него в икономически план страната ни е направила сериозна крачка напред. Сред водещите групи в експорта на страната са стоки и продукти на родната индустрия.

В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС – съседна Турция, но пък търговските ни отношения с нея са много важни и динамични, отбеляза зам.-министър Манолев.

Сред другите страни извън ЕС България развива най-интензивна търговия със Сърбия, САЩ, Русия и др. От изложението на Манолев стана ясно и че Китай е все по-близо до влизане в топ 10 на страните, за които реализираме експорт. Според зам.- министърът това показва, че българските компании са предприемчиви и следват световните тенденции.

Относно твърденията, че чуждите компании напускат страната, Манолев се позова на официалната статистика, според която всяка година в България се създават по 10 хил. нови работни места от частния сектор.

Той представи и данни, сочещи, че през последните години инвестициите в страната растат, а за 2018 г. по предварителни данни на НСИ ще достигнат 20 млрд. лева. Преките чуждестранни инвестиции също растат с около 10% през 2017 и 2018 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Мениджърът на Джошуа зарадва Кобрата! Задава се големия мач

Кубрат Пулев може много скоро да осъществи мечтата си и да излезе срещу Антъни Джошуа в мач за световната титла. Британецът е притежател на коланите на IBF, WBA и WBO, а българинът е претендент за първия, пише Блиц.  Джошуа ще се изправи срещу Анди Руис в Ню Йорк на 1 …

Новини
ЦИК с информация за гласоподавателите у нас и в чужбина

Централната избирателна комисия (ЦИК) информира, че в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. участие ще вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати. Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661, …

Новини
Прости, но ефикасни средства срещу изпотяване на краката

При топло време краката в затворените обувки се изпотяват и е възможно да отделят лоша миризма. Това се дължи на бактериите, които се размножават по-бързо при топлина и влага. На пазара се предлагат различни продукти за справяне с проблема, но е добре да знаете кои са по-ефикасните. Търсете стелки, които …

Inline
Inline