fbpx

На най-голямата луна в Слънчевата система има 100 процента кислород

Всеки е учил или чел за Слънчевата система и в най-лошия случай поне знае кои са планетите в нея. Учените обаче постоянно откриват нови и нови факти относно нашия дом в Галактиката, а някои от тях са доста изненадващи, а и непознати като цяло.

Ето кои са 5-те най-изненадващи факта за Слънчевата система, описани в dir.bg:

  1. Меркурий се смалява

Първата планета в Слънчевата ни система изглежда доста скучна – тя почти няма атмосфера, а на сивата й повърхност едва ли има живот. Истината обаче е, че около Меркурий има доста любопитни и странни факти, най-интересният от които е, че планетата се смалява. Това се дължи на изстиващото й ядро, като за последните 4 милиарда години диаметърът на планетата се е смалил с 14.48 километра. Това не е много, но процесът по смаляване продължава да се случва. В следствие на това на Меркурий все още има земетресения, а по повърхността се образуват стръмнини.

  1. Един ден е по-дълъг от една година на Венера

Венера е най-близката до Земята планета, има атмосфера и сходни размери, заради, които тя е наричана и „Сестрата на Земята“. Теоретично, планетата се намира в зоната, годна за живот, но плътната й атмосфера и парников ефект са я превърнали в най-негостоприемното за живот място – Венера е най-горещата планета, а бързите ветрове, киселинните дъждове и вулканични изригвания са ежедневие. По-малко известен обаче е факта, че един ден на Венера трае 243 земни дни, а една година – 224,7 земни дни. Освен това, вместо от от запад на изток, Венера се върти от изток на запад. Причината за тази странност най-вероятно е сблъсък с планета или комета в зората на Слънчевата система. Друга любопитна подробност е, че Венера е в синхрон със Земята – тя винаги е обърната с една и съща страна към Земята, когато двете планети се намират възможно най-близко по техните орбити.

  1. Луните и водата на Земята

Една от най-големите заблуди е, че Земята има само една луна. Всъщност нашата планета има поне 3 естествени спътника. Естествено – никой от тях няма размерите на Луната и в повечето случаи те са невидими с просто око. Другите земни луни са астероида Круитни, 2016 HO3 и J002E2. Що се отнася до водата, то Земята не е тялото в Слънчевата система с най-много вода в течна форма. Тази чест се пада на юпитеровата луна Европа, под чиято повърхност се намира глобален океан от течна вода, чийто обем е над 3 пъти по-голям от всички морета и океани на Земята.

  1. Единствената буря с ъгли

В 99.9% от случаите бурите имат спираловидни или кръгли форми. На Сатурн обаче се намира единственото познато изключение – буря с правилна шестоъгълна форма. Учените твърдят, че изключително нетипичните форми на бурята-хексагон се дължат на сложна система от симетрични ветрове, които оформят формированието, което е разположено на северния полюс на Сатурн.

  1. Атмосфера от 100% кислород, която не става за дишане

Ганимед е най-голямата луна в Слънчевата система, а размерите му са сходни с тези на Марс. Освен това Ганимед разполага и със свое магнитно поле и най-вероятно има глобален подземен океан от течна вода. Перлата в короната от интересни факти за луната е, че тя има атмосфера от 100% кислород, която обаче не става за дишане. Защо това е така? Заради почти липсващото атмосферно налягане – ако свалите своя скафандър на луната просто няма да може да вдишате от иначе наличния кислород. Въпреки това, Ганимед е една от най-любопитните и подходящи за колонизация обекти в нашата Слънчева система.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

Блиц Новини
Скандалният Емрах Стораро се навърта около Натали Трифонова

кадри bTV, Инстаграм/Натали Трифонова Безспорно най-големият скандал в “Денсинг старс” до момента е целувката, която залепи Емрах Стораро на партньорката си Веселина по време на тангото им. Непозволеният интимен контакт би бил причина поп фолк певецът веднага да изхвърчи от шоуто във всяка страна, но явно не и в България. …

error: Content is protected !!