На върха: Атанас Скатов за поредния изкачен осемхилядник

Новини

 

Източник: btvnovinite.bg

Върхът наистина се оказа много труден, сподели алпинистът

Кангчендзьонга означава петте съкровища на великия сняг. Самият масив е от пет върха, като четири от тях са над 8 000 метра. Уникален масив, огромен, районът е много див, аз самият не очаквах такава красота, заяви в предаването „Тази сутрин” алпинистът Атанас Скатов. Той изкачи третия по-височина връх в света Канчендзьонга.

Всеки казва, че това е много труден връх и в действителност се оказа така. Базовият лагер е много висок, две седмици се върви до него, като тръгваш от 1000 м надморска височина. Трасето от последния базов лагер до върха е много дълго, а последните 300 м са скално катерене и то стръмно, разказа алпинистът.

По думите по време на експедиция е най-важно да останеш здрав и да можеш да се климатиризаш, но той се разболял три пъти.

„Понеже е много диво, няма никаква хигиена, получих чревна инфекция с висока температура и втрисане, но продължих към базов лагер и пих антибиотици. Така не успях да направя климатизация за безкислородно изкачване на върха, наложи се да ползвам кислород“, обясни Атанас Скатов.

Върхът наистина се оказа много труден, когато стигнах горе ми тръгнаха сълзи от очите, беше много красиво. Останах там около 40 минути, снимах, спомня си алпинистът.

Той съобщи, че след 20 дена ще замине за Пакистан към Гашербрум 1 и 2 в планината Каракорум.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Vоlkswаgеn трябвa дa взeмe рeшeниe за завода до края на годината

Гореща новина от Нaдзoрния cъвeт на Vоlkswаgеn за завода в Турция или България Дo крaя нa тaзи гoдинa гeрмaнcкият aвтoмoбилeн гигaнт Vоlkswаgеn щe взeмe рeшeниe зa Турция. Тoвa cтaнa яcнo cлeд зaceдaниe нa Нaдзoрния cъвeт, прeдaдe „Зюддoйчe Цaйтунг“. Aвтoмoбилнaтa кoмпaния избрa Турция зa мяcтo зa cвoя нoв зaвoд, нo зaрaди …

Новини
Българка от Лондон разказа за медицинската система на Острова

Свикнали сме да критикуваме родното здравеопазване, но често се оказва, че в други държави положението е още по-трагично. Това изпитва на свой гръб българка, която живее в Лондон и има малко детенце, пише Блиц. Тя се оказва в патова ситуация, след като то се разболява. Накрая, отчаяна от невъзможността детенцето …

Новини
Масова смяна на личните карти през 2020-та

През 2020 г. и 2021 г. се очаква личните документи на много граждани да изтекат и да се наложи подновяването им. За целта МВР предприема мерки, за да се справи с преиздаването без затруднения, пише Стандарт. През 2020 г. трябва да бъдат подменени 999 018 лични карти и 637 743 …