На върха: Атанас Скатов за поредния изкачен осемхилядник

Новини

 

Източник: btvnovinite.bg

Върхът наистина се оказа много труден, сподели алпинистът

Кангчендзьонга означава петте съкровища на великия сняг. Самият масив е от пет върха, като четири от тях са над 8 000 метра. Уникален масив, огромен, районът е много див, аз самият не очаквах такава красота, заяви в предаването „Тази сутрин” алпинистът Атанас Скатов. Той изкачи третия по-височина връх в света Канчендзьонга.

Всеки казва, че това е много труден връх и в действителност се оказа така. Базовият лагер е много висок, две седмици се върви до него, като тръгваш от 1000 м надморска височина. Трасето от последния базов лагер до върха е много дълго, а последните 300 м са скално катерене и то стръмно, разказа алпинистът.

По думите по време на експедиция е най-важно да останеш здрав и да можеш да се климатиризаш, но той се разболял три пъти.

„Понеже е много диво, няма никаква хигиена, получих чревна инфекция с висока температура и втрисане, но продължих към базов лагер и пих антибиотици. Така не успях да направя климатизация за безкислородно изкачване на върха, наложи се да ползвам кислород“, обясни Атанас Скатов.

Върхът наистина се оказа много труден, когато стигнах горе ми тръгнаха сълзи от очите, беше много красиво. Останах там около 40 минути, снимах, спомня си алпинистът.

Той съобщи, че след 20 дена ще замине за Пакистан към Гашербрум 1 и 2 в планината Каракорум.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Обеднялата НАСА изпусна да засече 100-метров астероид, минал близо до Земята

Най-големият астероид, който преминава на много близка дистанция до земята от век насам се е „изплъзнал“ през системите на НАСА за засичане на небесни тела, разкриват вътрешни имейли на организацията, пише британският вестник The Independent. Астероидът с името „2019 OK “ почти е преминал покрай Земята, без да му бъде …

Новини
Хороскоп за 22 септември: Няколко зодии ще се разправят с половинките си цял ден

Овен Днес можете не само приятно да прекарате времето, но и да постигнете значителни промени в личния си живот, които ще бъдат с положителен знак. Наистина, за това ще са нужни търпение и предпазливост, но за щастие тези чувства в момента не са Ви чужди. Вие сте малко по-сериозни от …

Новини
Вижте го, преди да решите каква кола ви трябва! Има такива, които са опасни и за вас, и за другите (видео)

Кадър Нова тв Автомобилите с неизправни газови уредби са като движещи се бомби със закъснител на пътя, казват експерти от бранша. Предупреждават, че без бързи промени в закона, инциденти като този с взривената кола на бензиностанция в Добрич, ще продължат. При взрива на газовата бутилка преди дни загина жена, а …