На върха: Атанас Скатов за поредния изкачен осемхилядник

Новини

 

Източник: btvnovinite.bg

Върхът наистина се оказа много труден, сподели алпинистът

Кангчендзьонга означава петте съкровища на великия сняг. Самият масив е от пет върха, като четири от тях са над 8 000 метра. Уникален масив, огромен, районът е много див, аз самият не очаквах такава красота, заяви в предаването „Тази сутрин” алпинистът Атанас Скатов. Той изкачи третия по-височина връх в света Канчендзьонга.

Всеки казва, че това е много труден връх и в действителност се оказа така. Базовият лагер е много висок, две седмици се върви до него, като тръгваш от 1000 м надморска височина. Трасето от последния базов лагер до върха е много дълго, а последните 300 м са скално катерене и то стръмно, разказа алпинистът.

По думите по време на експедиция е най-важно да останеш здрав и да можеш да се климатиризаш, но той се разболял три пъти.

„Понеже е много диво, няма никаква хигиена, получих чревна инфекция с висока температура и втрисане, но продължих към базов лагер и пих антибиотици. Така не успях да направя климатизация за безкислородно изкачване на върха, наложи се да ползвам кислород“, обясни Атанас Скатов.

Върхът наистина се оказа много труден, когато стигнах горе ми тръгнаха сълзи от очите, беше много красиво. Останах там около 40 минути, снимах, спомня си алпинистът.

Той съобщи, че след 20 дена ще замине за Пакистан към Гашербрум 1 и 2 в планината Каракорум.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Цар Киро продава сарая си в центъра на Пловдив! Вижте го отвътре

Невзрачната сграда на пъпа на Пловдив, която стана известна покрай собственика си – Кирил Рашков, се продава, научи TrafficNews. Всъщност фасадата на сградата лъже и крие от очите на пешеходците палат от червен гранит, сив гранит и оникс. Одаята на последния етаж пък съхранява „царските“ престоли на Цар Киро и …

Новини
Meteo Balkans: До +40 градуса в някои райони в пика на горещата вълна

Високи температури и малко валежи в България от следващата седмица! До +40 градуса очакваме в някой райони, когато ще бъде пикът на горещата вълна, която в момента тормози жителите на Франция, Германия, Испания и вдигна температурите до рекордните +41 за Франкфурт, Германия! Горещата вълна ще отслабне съвсем леко докато достигне …

Новини
Рибари алармират: Морето се разбушува, големи приливни вълни достигат до брега в Бургаско!

Духа много силен северен вятър и вдига голяма приливна вълна. Нивото в канала до хижите, откъдето пускаме лодките си за риболов, се е покачило с половин метър. Времето е опасно за малки плавателни съдове. За това предупредиха рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас. Силен вятър накара морето да се …

Inline
Inline