fbpx

На вече регистрираните в България автомобили няма да се издават паспорти

Само на автомобилите, който минават първа регистрация в България, ще се издава паспорт, в който ще се нанасят данни за техническото му състояние, информация за минали прегледи и ремонти, показания на километража при последния преглед, както и сведения за претърпени катастрофи. Това обяви днес директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски пред журналисти, пише Дневник.

В пуснатия за обществено обсъждане Закон за пътните превозни средства, с който се въвежда паспорта обаче е посочено, че за колите, вече регистрирани в страната, всичко това ще се попълва в хода на минаването през технически прегледи и ремонти. Според закона наличието на паспорт е задължително условие, за да има покупко-продажба, като той ще се получава след минаване през пунктовете за идентификация.

Идеята е да се ограничат измамите и купувачите да получават автомобили с ясна история. След издаването на паспорт всяко МПС ще минава преглед за установяване на техническото му състояние, като той няма да се прави, ако внесеното превозно средство има валиден такъв от страна от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или Швейцария.

По този повод Рановски каза, че става въпрос за проект, който е на фаза обществено обсъждане и по него ще има промени. С този аргумент той не се нае да коментира каква би била цената на паспорта.

Както е известно Законът за пътните превозни средства, който е един от трите, заменящи сегашния Закон за движение по пътищата, предвижда също да отпадне монополът на Пътна полиция при първоначалната регистрация в България на нови и употребявани моторни превозни средства, като това се прави и в лицензирани пунктове в цялата страната. Новост е и въвеждането на по-строг контрол върху търговията с авточасти втора ръка и сервизната дейност.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!