fbpx

Научи ли се българинът как да не бъде удрян по джоба?

реклама

Как протичат проверките на КЗП, какво гласи новата директива в полза на туристите за пакетни пътувания и правят лис е вече истински разпродажби и в България пред Novini.bg коментира председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

И тази година екипи на КЗП проверяват в черноморските ни курорти спазва ли се Законът за потребителите и Законът за туризма.

„От 1 юли 2018 година е в сила и нова директива, която третира новите правила за пакетни пътувания“, напомни Маргаритов и разясни: „Благодарение на нея потребителите вече са защитени, както когато резервират традиционните пакетни туристически ваканции, така и когато резервират и други форми на комбинирано пътуване, включително и т. нар. персонализирани пакети. Типичен пример е този, при който вие резервирате самолетни билети или хотел и бивате насочени към друг сайт, от който може да си запазите кола под наем. Ако досега отговорността бе разделена между различните търговци, то сега тези нови правила приравняват закупуването на тези две отделни неща към пакетните пътувания – тоест отговорността е за този, който е обявил първоначалната оферта и ви е препратил към друго място“.

Друга новост, която може би изглежда формална, но е много полезна за потребителите, е въвеждането на стандартен формуляр, който всички тези търговци и туроператори, които предлагат пакети или свързани услуги, са длъжни да представят на своите клиенти. Целта на формуляра е да улесни потребителите, които взимат решение за един или друг елемент от своите потребители, информира Маргаритов.

реклама

Относно това как протичат разпродажбите в родните магазини и кое е най – важното правило при намаленията Маргаритов поясни: „Когато говорим за намаление, първото най – важно нещо е стоката да е продавана в продължение на минимум един месец на по-висока цена. Най – честите нарушения са свързани именно с това“. Затова Димитър Маргаритов посъветва отново всички: Не се доверявайте на високите проценти намаления, а гледайте първо винаги старата цена, сравнявайте винаги всички цени.

„Продължава да има опити на търговците да хитруват“, призна той, но поясни: „Хората обаче все повече се учат да проверяват, за да не бъдат ударени по джоба“.

За установени нарушения, напомни Маргаритов, всички потребители могат да се обръщат към КЗП на телефон 0700011122 или да подават сигнали чрез сайта на Комисията. „Винаги сме на разположение“, увери той.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Стара визитка припомни за Иво Карамански

реклама Кадър видео ФБ В далечната вече 1998 г. е застрелян обявеният за Кръстник на българския подземен свят – Иво Карамански. Споменът за един от основните играчи в подземния свят на България от годините на Прехода оживя в социалните мрежи. Причина за това е снимка на негова стара визитка, която …

Новини
Имонолог обяснява защо столетниците побеждават Ковид-19

реклама Снимка pixabay Лекарите си задават въпроса, защо столетниците преминават по-леко през коронавируса. По света има не един случай на столетник, който е излекуван успешно и някои от тях дори развиват само леки симптоми. От висотата на своите 107 години те победиха коронавируса. Жена от Каорле бе обявена за излекувана …

Новини
Сериозни разправии и червен картон белязаха дербито на Милано

реклама Кадър видео туитър Този двубой между двата гранда на Милано ще бъде запомнен със събития извън спортно-техническата страна. В самия край на първата част се стигна до разправия между Лукаку и Ибрахимович, а главния рефер Паоло Валери се контузи в 75-ата минута и след кратко прекъсване беше заменен от …