Натискаме спирачките и се чува рязък звук. Какво се случва с колата?

Новини

Ако по време на спиране автомобилът издава скърцащ звук, причината е в спирачните накладки, категорични са авто експерти. Те посочват и трите най-често срещани ситуации, които водят до тази неизправност, пише auto.blitz.bg.

Според експертите, често причината за скърцането е обикновена камъче, прилепнало между накладката и диска. Обикновено проблемът изчезва след няколко натискания на педала на спирачката. Ако досадният звук не изчезне, ситуацията вероятно е много по-сложна.

Първо, накладките могат да ръждясат. Опитните шофьори твърдят, че слой ръжда може да се появи само няколко дни след паркиране навън без да се кара колата или в студен гараж. Както и в случая с камъчето, ръждата може да бъде премахната като периодично натискате педала на спирачките, докато шофирате. Това трябва да се прави толкова дълго, докато от накладката и диска не изчезне цялата ръжда.

Впрочем, експерти отбелязват, че в резултат на дълго стоене на автомобила в неподвижно състояние ръждата може да проникне вътре в спирачните челюсти , което по-късно може да доведе до блокиране на колелото по време на движение. Ето защо, опитни шофьори предпочитат да не поемат рискове, и когато се появи ръждиви петна, те разглобяват колелото и обработват частите със специален разтвор.

Друга често срещана причина за скърцане на  колелата е деформацията на спирачния диск. Това обикновено се случва, когато нагрятият от триенето метален кръг попада в дълбока локва. В резултат на това повърхността на диска незабавно „преминава вълна“, причинявайки впоследствие неприятен звук, при влизане в контакт с накладката. Според експерти, проблемът може да бъде решен само чрез пълно замяна на повредения диск.

И накрая, причината за неприятните звуци може да бъде баналното износване на частите на спирачната система: на първо място самите накладки.

Някои производители специално, за да подчертаят изтеклия срок на годност на частите, инсталират метални пластини в накладките, които след износването им започват да издават остро свистене.

Експертите напомнят, че накладките трябва да се сменят на всеки 15-30 хиляди километра, в зависимост от изискванията на производителя. А спирачните дискове трябва да се сменят при всяко второ обновяване на накладките.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ивет Лалова е втора за сезона в Европа, има покана за всички Диамантени лиги

Българската звезда в леката атлетика не мисли за отказване Силното начало на сезона с постижение от 22.55 сек на 200 м (в Осака), отреди на Ивет Лалова второ място в актуалната европейска ранглиста. Българката е получила покани за всички турнири от Диамантената лига на 200 м, а и за повечето …

Новини
Омбудсманът Мая Манолова представя проект на Закон за личния фалит на 25 юни

Омбудсманът Мая Манолова ще представи законопроекта за несъстоятелност на физическите лица, т. нар. личен фалит. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. Събитието ще се състои утре, 25 юни 2019 г., от 11.00 часа в институцията на омбудсмана (гр. София, ул. „Георг Вашингтон № 22), съобщава Фокус. България …

Новини
Важен срок за фирмите без регистрация по ДДС

Остават 6 дни, в които фирмите, нерегистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати, съобразно изискванията на Наредба Н-18, напомнят от Национална агенция за приходите, пише Факти. 30 юни 2019 г. е крайният срок, в който всички фискални устройства трябва …

Inline
Inline