Натискаме спирачките и се чува рязък звук. Какво се случва с колата?

Новини

Ако по време на спиране автомобилът издава скърцащ звук, причината е в спирачните накладки, категорични са авто експерти. Те посочват и трите най-често срещани ситуации, които водят до тази неизправност, пише auto.blitz.bg.

Според експертите, често причината за скърцането е обикновена камъче, прилепнало между накладката и диска. Обикновено проблемът изчезва след няколко натискания на педала на спирачката. Ако досадният звук не изчезне, ситуацията вероятно е много по-сложна.

Първо, накладките могат да ръждясат. Опитните шофьори твърдят, че слой ръжда може да се появи само няколко дни след паркиране навън без да се кара колата или в студен гараж. Както и в случая с камъчето, ръждата може да бъде премахната като периодично натискате педала на спирачките, докато шофирате. Това трябва да се прави толкова дълго, докато от накладката и диска не изчезне цялата ръжда.

Впрочем, експерти отбелязват, че в резултат на дълго стоене на автомобила в неподвижно състояние ръждата може да проникне вътре в спирачните челюсти , което по-късно може да доведе до блокиране на колелото по време на движение. Ето защо, опитни шофьори предпочитат да не поемат рискове, и когато се появи ръждиви петна, те разглобяват колелото и обработват частите със специален разтвор.

Друга често срещана причина за скърцане на  колелата е деформацията на спирачния диск. Това обикновено се случва, когато нагрятият от триенето метален кръг попада в дълбока локва. В резултат на това повърхността на диска незабавно „преминава вълна“, причинявайки впоследствие неприятен звук, при влизане в контакт с накладката. Според експерти, проблемът може да бъде решен само чрез пълно замяна на повредения диск.

И накрая, причината за неприятните звуци може да бъде баналното износване на частите на спирачната система: на първо място самите накладки.

Някои производители специално, за да подчертаят изтеклия срок на годност на частите, инсталират метални пластини в накладките, които след износването им започват да издават остро свистене.

Експертите напомнят, че накладките трябва да се сменят на всеки 15-30 хиляди километра, в зависимост от изискванията на производителя. А спирачните дискове трябва да се сменят при всяко второ обновяване на накладките.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Патриотите поставиха ултиматум на ГЕРБ: Или сте с нас, или сте с ДПС

Малкият коалиционен партньор „Обединените патриоти“ обяви, че няма да участва в управление, което включва ДПС във властта на всякакви позиции, пише „Дневник“. Поводът – изборът на членове на Комисията за регулиране на съобщенията, при който според патриотите имало задкулисна договорка да бъде избран не техният кандидат Пеньо Пенев, а този …

Новини
След bTV и Теленор Петр Келнер купува закъсала турска фирма за камиони

Πeтp Keлнep пpoдължaвa дa зacилвa пpиcъcтвиeтo cи в peгиoнa, ĸaĸтo и дa дивepcифициpa cвoитe инвecтиции. Heгoвaтa инвecтициoннa гpyпa РРF, чpeз дъщepнaтa cи ĸoмпaния Ѕkоdа Тrаnѕроrtаtіоn, зaeднo c тypcĸият ĸoнглoмepaт Насі Оmеr Ѕаbаnсі Ноldіng, щe пpидoбият тypcĸия пpoизвoдитeл нa aвтoбycи и ĸaмиoни Теmѕа Ulаѕіm Аrасlаrі Ѕаnауі Vе Тісаrеt. Тоава съобщи money.bg. Двeтe …

Новини
59 стотинки за закуска на дете в училище са достатъчни, заяви просветният министър

За закуските в училище е важно какви договори са сключени. Те трябва да отговарят на наредбите, на така наречените рецептурници, коментира за сутрешния блок по bTV министърът на образованието Крисимир Вълчев. „Вторият въпрос е с изпълнението. Имаме сигнали, че някои от нещата, които се доставят не се пресни. Третият проблем …