Натискаме спирачките и се чува рязък звук. Какво се случва с колата?

Новини

Ако по време на спиране автомобилът издава скърцащ звук, причината е в спирачните накладки, категорични са авто експерти. Те посочват и трите най-често срещани ситуации, които водят до тази неизправност, пише auto.blitz.bg.

Според експертите, често причината за скърцането е обикновена камъче, прилепнало между накладката и диска. Обикновено проблемът изчезва след няколко натискания на педала на спирачката. Ако досадният звук не изчезне, ситуацията вероятно е много по-сложна.

Първо, накладките могат да ръждясат. Опитните шофьори твърдят, че слой ръжда може да се появи само няколко дни след паркиране навън без да се кара колата или в студен гараж. Както и в случая с камъчето, ръждата може да бъде премахната като периодично натискате педала на спирачките, докато шофирате. Това трябва да се прави толкова дълго, докато от накладката и диска не изчезне цялата ръжда.

Впрочем, експерти отбелязват, че в резултат на дълго стоене на автомобила в неподвижно състояние ръждата може да проникне вътре в спирачните челюсти , което по-късно може да доведе до блокиране на колелото по време на движение. Ето защо, опитни шофьори предпочитат да не поемат рискове, и когато се появи ръждиви петна, те разглобяват колелото и обработват частите със специален разтвор.

Друга често срещана причина за скърцане на  колелата е деформацията на спирачния диск. Това обикновено се случва, когато нагрятият от триенето метален кръг попада в дълбока локва. В резултат на това повърхността на диска незабавно „преминава вълна“, причинявайки впоследствие неприятен звук, при влизане в контакт с накладката. Според експерти, проблемът може да бъде решен само чрез пълно замяна на повредения диск.

И накрая, причината за неприятните звуци може да бъде баналното износване на частите на спирачната система: на първо място самите накладки.

Някои производители специално, за да подчертаят изтеклия срок на годност на частите, инсталират метални пластини в накладките, които след износването им започват да издават остро свистене.

Експертите напомнят, че накладките трябва да се сменят на всеки 15-30 хиляди километра, в зависимост от изискванията на производителя. А спирачните дискове трябва да се сменят при всяко второ обновяване на накладките.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ученик намери и върна портфейла на капитана на „Лудогорец“

Осмокласник намери и върна портфейл, без да знае, че изгубената вещ принадлежи на капитана на „Лудогорец“ Светослав Дяков. Случката се разиграла пред цветарските щандове на кооперативния пазар в Разград. Ученикът от Професионалната гимназия по транспорт и строителство Драгомир Златев видял на тротоара пред банкомата кожен портфейл и веднага го предал …

Новини
Цитат на деня: Нинова не може да приказва по-умно, но нека е по-възпитано

Не мога да препоръчам на Нинова да приказва по-умно, не може да го постигне, но да приказва по-възпитано. Това заяви президентът Георги Първанов (2002-2012) в интервю за в. „24 часа“. Повод е изказване по негов адрес на лидера на БСП Корнелия Нинова, че иска да „влезе през задния вход“. То …

Новини
Как да спиш по-добре като промениш хранителните си навици

Всеки мрази онези моменти, в които се върти в леглото посреднощ и не може да заспи. Правиш какво ли не. Броиш овце, пускаш си лека музика, опитваш се да елиминираш всякаква светлина. И в крайна сметка нищо. А знаеш ли, че спането ти може да се промени, ако промениш само …

Inline
Inline