fbpx

Натискаме спирачките и се чува рязък звук. Какво се случва с колата?

Ако по време на спиране автомобилът издава скърцащ звук, причината е в спирачните накладки, категорични са авто експерти. Те посочват и трите най-често срещани ситуации, които водят до тази неизправност, пише auto.blitz.bg.

Според експертите, често причината за скърцането е обикновена камъче, прилепнало между накладката и диска. Обикновено проблемът изчезва след няколко натискания на педала на спирачката. Ако досадният звук не изчезне, ситуацията вероятно е много по-сложна.

Първо, накладките могат да ръждясат. Опитните шофьори твърдят, че слой ръжда може да се появи само няколко дни след паркиране навън без да се кара колата или в студен гараж. Както и в случая с камъчето, ръждата може да бъде премахната като периодично натискате педала на спирачките, докато шофирате. Това трябва да се прави толкова дълго, докато от накладката и диска не изчезне цялата ръжда.

Впрочем, експерти отбелязват, че в резултат на дълго стоене на автомобила в неподвижно състояние ръждата може да проникне вътре в спирачните челюсти , което по-късно може да доведе до блокиране на колелото по време на движение. Ето защо, опитни шофьори предпочитат да не поемат рискове, и когато се появи ръждиви петна, те разглобяват колелото и обработват частите със специален разтвор.

Друга често срещана причина за скърцане на  колелата е деформацията на спирачния диск. Това обикновено се случва, когато нагрятият от триенето метален кръг попада в дълбока локва. В резултат на това повърхността на диска незабавно „преминава вълна“, причинявайки впоследствие неприятен звук, при влизане в контакт с накладката. Според експерти, проблемът може да бъде решен само чрез пълно замяна на повредения диск.

И накрая, причината за неприятните звуци може да бъде баналното износване на частите на спирачната система: на първо място самите накладки.

Някои производители специално, за да подчертаят изтеклия срок на годност на частите, инсталират метални пластини в накладките, които след износването им започват да издават остро свистене.

Експертите напомнят, че накладките трябва да се сменят на всеки 15-30 хиляди километра, в зависимост от изискванията на производителя. А спирачните дискове трябва да се сменят при всяко второ обновяване на накладките.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!