fbpx

Населението във Варна застарява, а раждаемостта намалява

реклама

Намаляване и застаряване на населението, намаляваща раждаемост и задържащо се високо равнище на общата смъртност са основните характеристики на демографската ситуация във Варненска област през 2018 г., показват данните на националната статистика. Броят на жителите в региона надхвърля 471 хил. души, което нарежда областта на трето място по брой на населението след София (1,328 млн. души) и Пловдив (668 хил. души), и преди област Бургас (410 хил. души), съобщава dariknews.bg.

Живородените деца във Варненска област са били 4 275. Средната възраст на жените при раждане на първо дете също остава непроменена в сравнение с 2017 г. и е 28.1 години.

Почти 58 % от новородените деца са извънбрачни, като относителният им дял е по-висок в селата (73.1%) отколкото в градовете (55.1%). Високата извънбрачна раждаемост е резултат от значителното нарастване на броя на фактическите съжителства сред младите хора.

реклама

През миналата година във Варненска област са починали 6 201 души, а коефициентът на обща смъртност е 13.1 %.

Регистрираните бракове са 2 177 – с 9 по-малко спрямо предходната година. Броят на разводите е 762 и е с 23 по-малък от този през 2017 година.

През 2018 г. в преселванията между населените места в област Варна са участвали 3 118 лица. От преселващите се в страната 7 453 са избрали област Варна за свое ново местоживеене. Областите с най-големи относителни дялове в миграционния поток към област Варна са Добрич – 8.4%, София (столица) – 7.2% и Шумен – 6.9%. Най-малко преселили се в област Варна има от областите Кърджали (0.1%), Перник и Смолян (0.2%).

През 2018 г. всички общини в област Варна имат отрицателен естествен прираст, в резултат на който населението е намаляло с 1 926 души.

Днес+

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов отново се похвали с кредитния ни рейтинг: Не ние, а световните експерти опровергават тезите за фалит

реклама кадър: Фейсбук/ Бойко Борисов Ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт, това заяви министър-председседателят Бойко Борисов във Фейсбук, като цитира оценка на международната рейтингова агенция „Standard & Poor’s“. Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута …

Новини
Шефът на ЦИК: Изборите няма да се отлагат заради пандемията, ще са най-късно през май

реклама кадър: Вulgаrіа ОN АІR Парламетнарните избори няма как да бъдат отложени заради пандемията при сегашното българско законодателство. Това заяви категорично председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред Дарик радио. реклама Те може да се проведат най-късно в края на май 2021 г. Това стана ясно от думите …

Новини
СЗО призова Европа да не разхлабва мерките срещу COVID-19 по Коледа

реклама илюстрация Pixabay Не отпускайте мерките за борбата с разпространението на коронавируса по празниците, такъв призив отпрази Световната здравна организация към Европа. В същото време се отбелязва, че разпространението на коронавируса е ограничено благодарение именно на мерките от последните седмици, предаде Petel.bg. „Бъдете бдителни, ние отбелязваме положителния ефект от мерките, …