fbpx

Народът харчи, цените скачат

94% от българите предпочитат да купуват български храни

Българите са готови да харчат повече през тази година, а инфлацията може да стигне 4% в края на 2019 г. Това сочат икономически данни, които бяха публикувани през седмицата, пише „Стандарт“.
Те показват как се отразява увеличението на заплатите върху потреблението у нас.
Според проучването „Обсерватория“ на БНП Париба Лични Финанси, проведено в 17 държави сред 14 000 европейци, 62% от сънародниците ни са готови да харчат повече през тази година в сравнение с 2018-а. Тези цифри нареждат българите на трето място в ЕС по отношение на плановете за по-голямо потребление. Преди нас са Словакия /73%/ и Румъния /63%/. А средното ниво за ЕС е 41%.
30% от нашенците са на мнение, че покупателната им способност се е повишила. За Съюза средното ниво е 23%. Така по отношение на повишаването на покупателната способност България е в топ 5 на ЕС.
В същото време обаче 30% от българите се чувстват обеднели, което е под средното за ЕС от 44%. Най-песимистично настроени са французите /59%/.

Българите планират да похарчат повече пари за ваканции и пътувания /67%/, да си купят нови електроуреди /60%/. Всеки втори смята да ремонтира дома си, което е с 19% повече от средното за ЕС.
Любопитна тенденция е, че 68% от хората у нас са готови да платят между 5 и 10% повече за местни продукти. Според 72% от българите, закупуването на национални стоки е проява на патриотизъм и подкрепа на икономиката. В това отношение ние сме в топ 3, като пред нас са Италия /75%/ и Швеция /71%/. Сънародниците ни най-често купуват български храни /94%/, мебели /75%/ и козметика /74%/.
На фона на нагласите за повишаване на потреблението, отчетени от „Обсерватория“, съвсем логично идват прогнозите на БНБ за инфлацията през 2019 г. В най-новия брой на тримесечното си издание „Икономически преглед“ Централната банка ревизира нагоре прогнозите си за края на 2019-а – от 2,2% в началото на годината, през 2,6% през март, до 4 на сто през май. Според макроикономистите на БНБ, причината е повишението на международните цени на храните, както и на услугите, които поскъпват заради по-високи разходи за труд и потребителско търсене. В края на 2020 г. обаче инфлацията ще забави темпа си до 2,1%.

От БНБ очакват през 2019 г. и 2020 г. растежът на БВП да се ускори спрямо 2018 г. Това ще се определя главно от частното потребление и в по-малка степен от нарастване на инвестициите. Темпът на нарастване обаче ще се забави в сравнение с предходните години.

Забавянето на глобалния икономически растеж в резултат на редица външни фактори ще доведе до по-слабо търсене на български стоки и услуги през настоящето и следващото тримесечие на годината. Успоредно с това нарастването на вноса в отговор на силното вътрешно търсене ще ограничи приноса на нетния експорт към БВП в сравнение с 2018 г.
Като рискове в международен план в доклада се посочват повишената глобална несигурност, свързана с търговските спорове, неблагоприятните тенденции на финансовите пазари в някои развиващи се икономики, забавянето на икономическия растеж в Китай и липсата на яснота около Брекзит.

Най-осезаемо отражение върху износа на България през следващите две тримесечия ще окаже по-слабата икономическа активност в Турция, която е основен търговски партньор за страната ни извън ЕС, както и очакваното забавяне на растежа в някои от основните партньори в Еврозоната.
Тенденцията за повишаване на кредитирането ще се задържи и през следващите няколко месеца, но ще е по-слаба в сравнение с миналата година. Депозитите ще продължат да растат с бързи темпове.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!