Наредиха България в топ 10 като дестинация

Новини

Източник: Monitor.bg

България е в топ 10 на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които са били най-посещавани от китайски туристи по време на „Златната седмица“ за отбелязване на националния празник на Китай през 2018 г., сочат данни на Европейската комисия по пътуванията (ЕКП).

Националният празник на Китай се отбелязва на 1 октомври, а празненствата продължават около 7-8 дни.

Страната ни се нарежда на 6-о място с 32,1% повишение на посещенията, следвана от Словения, Белгия, Румъния и Люксембург.

В челната тройка са Малта, Естония и Кипър.

С решение на президента на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и на китайския премиер Ли Къцян от юли 2016 г., през 2018 г. стартира програма, която имаше за цел да насърчи обмена на туристи между Китай и Европейския съюз (ЕС).

На 18 април 16-месечната инициатива официално приключи, като отчете 5.1% ръст на азиатските гости на континента, а всеки регион на ЕС също отбеляза повишение в посещенията.

Най-висок резултат имат страните от ЦИЕ, където е имало 10.6% повече гости от Изтока, а най-малко е било повишението в Северна Европа – 2.7%.

В ЦИЕ има и най-голям ръст от 13.5% на посещенията в периода септември-декември 2018 г. За периода януари-април 2019 г. пък има 6.8% ръст на резервациите на самолетни билети в сравнение с предходната година.

Според комисията Латвия, Естония и България са тези, които поддържат растежа в региона със съответно 28%, 18.8% и 14.9% ръст въпреки малките си пазарни дялове. Като причина за това от ЕКП изтъкват увеличилия се капацитет на европейските летища, което стимулира азиатците да пътуват насам.

За последните 10 години Турция, Гърция и Румъния също са част от туровете за китайските туристи, които включват и България. За 2018 г. е имало близо 350 хил. посещения на азиатци в Турция, около 70 хил. в Румъния и малко по-малко в Гърция. За България посещенията са под 50 хил. За 2017 г. картинката е подобна. Освен китайци България е привлякла и много японци, като пикът е бил през 2016 и 2017 г., когато имаме около 15 хил. посещения. За 2018 г. обаче е налице спад и те са малко над 12 хил.

Въпреки че китайците показват интерес към други региони на ЕС за зимните месеци през януари-април, ЦИЕ все още има 6.8% ръст на резервациите в сравнение с миналата година.

България е с най-голям ръст в региона от 73.2% поради факта, че пътуващите съчетават идването си с посещение към Литва, Черна гора, Малта или Турция.

Очакванията са до 2022 г. някои страни от ЦИЕ да имат 27.8% ръст на посещенията от Китай, или на година по близо 5%.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Жители на село във Варненско блокираха пътя Айтос – Тервел с плакати „И в селата живеят хора, чуйте ни!“

На протест във варнеското село Добротич  се събраха около 60 човека. Поканените г-н Тронков, кмет на Община Вълчи дол и г-н Стоян Пасев, Областен управител на Варненска област, не уважиха протестиращите, за да чуят техните искания. Хората носеха плакати, вееше се българското знаме и от уредбата се чуваше „Моя страна” …

Новини
Севдалина Арнаудова, жената зад кадър в джипа на Бойко Борисов: Божков манипулира с личните ни отношения

От момента, в който работя за българското правителство, всичките ми срещи с български бизнесмени са били в изпълнение на служебните ми задължения и са заснети от камера и микрофон не само от мен самата, а и от десетки медии. Това заяви с специален пост във фейсбук ръководителят на правителствената информационна …

Новини
Васил Божков с директен въпрос към Борисов: Защо пращаше Севдалина Арнаудова в офиса ми?

„През последните години Севдалина Арнаудова е посещавала офиса ми на ул.“Московска“43 ежемесечно. Тя не пуши пури. Бойко, ще намериш ли поне малко достойнство да кажеш защо я пращаше?“, този въпрос към министър-председателя Бойко Борисов отправи бизнесменът Васил Божков във Фейсбук днес. Севдалина Арнаудова е ръководителят на правителствената информационна служба. Тя …