fbpx

Напрежение между правителството и президента заради позицията за Венецуела

външна реклама

glasove.com

България все още няма официална позиция по декларацията на Европейския парламент, с която се признава легитимността на самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо. Миналия четвъртък европейските депутати одобриха резолюция, в която признават Гуайдо за временен лидер и призовават всички правителства в ЕС да последват примера им.

„Молим всички държави членки да направят същото възможно най-скоро, за да имаме единна и силна позиция“, призова председателят на европарламента Антонио Таяни. ЕП заяви пълната си подкрепа за Националното събрание на Венецуела като единствен демократичен орган, осъди насилието и нарушенията на правата на човека в страната и призова за незабавното провеждане на предсрочни президентски избори. Резолюцията бе приета с 439 гласа за, 104 против и 88 въздържали се. От българските евродепутати единствено Георги Пирински гласува „против“.

външна реклама

До момента подкрепа за резолюцията са изразили Испания, Португалия, Великобритания, Холандия, Германия, Дания, Унгария, Белгия, Финландия, Естония, Литва, Латвия, Чехия, Люксембург, Австрия, очаква се това да направи и Франция. Само Италия е гласувала „против“ признаването на опозиционера Хуан Гуайдо за президент.

От ЕС натискат България в най-спешен порядък да се присъедини към страните, подкрепящи резолюцията, научи „Гласове“ от свои дипломатически източници. Още повече, че днес изтича 8-дневния ултиматум, който няколко европейски страни отправиха към Николас Мадуро да организира нови президентски избори във Венецуела.

Законният държавен глава на Венецуела вече заяви съгласието си да има нови избори за Национално събрание, но не и за президент.

Президентът обаче, който има споделени правомощия в областта на външната политика, не е склонен да подкрепи подобна декларация, научи „Гласове“. Румен Радев, който винаги е отстоявал суверенитета като свое кредо, не е готов да подкрепи безусловно смяната на властта във Венецуела, която е в разрез с международното право и принципа за ненамеса, а крие и риск от ескалация, довериха източниците ни.

Разминаването в позициите на институциите предизвиква напрежение. Поради спорния и непопулярен характер на европейската декларация правителството се опитва да се подсигури с подкрепа от страна на президента, за да не понася едностранно негативите от подобно решение.

Въпреки отсъствието на официална позиция на МВнР, министър Екатерина Захариева вече призова за нови президентски избори във Венецуела. „Призивът на България е за ненасилие, успокояване на ситуацията и за бърза демократизация във Венецуела“, каза Захариева пред журналисти в парламента.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Днес рожден ден празнуват музикалните близнаци братя Аргирови

външна реклама Кадър видео ютуб Близнаците Благовест и Светослав Аргирови от култовия дует от близкото минало са родени през 1959 г. в Пловдив. И двамата завършват Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Академия за музикално и танцово изкуство в град Пловдив. външна реклама Специалностите на близнаците обаче са различни: Благовест …

Новини
Татяна Дончева за сценаристите на Слави: Не си ги представям в МС

външна реклама Кадър видео БТВ Дончева каза, че си представя следващия кабинет да бъде с личности, експерти в съответните ресори. Подкрепа за правителство с мандата на Слави Трифонов е най-приемливият вариант. Разбира се, винаги ще зависи от състава. Ако този състав е прекалено артистичен, ние също ще се замислим дали …

Новини
Шеф Силвена Роу обяви: „Аз съм вещица!“

външна реклама Кадър видео БТВ Екстравагантната шеф Силвена Роу обяви своята принадлежност към „тъмната страна“, след като интуитивно се досети за намеренията на една от участничките в шоуто „Мастършеф“. „Аз съм вещица!“, обяви топ готвачката и се заля в зловещ смях за ужас на всички в предаването.   Отраканата блондинка …