Намаляват с 22% имотния данък в Гърция, а при нас обмислят общински данък

Новини
1

Данъкът върху единно имущество, познат като ЕНФИЯ в Гърция ще бъде намален с 22% от м. август с първия данъчен закон, който ще бъде гласуван по спешна процедура.

Това заяви премиерът Кириякос Мицотакис в специално обръщение тази вечер.

Това означава, че вместо през 2020 г. намалението на ENFIA вече ще се види след няколко седмици в данъчните декларации на 6,4 милиона собственици на имоти.

По-конкретно, в данъчните декларации, които ще бъдат изпратени през август ще има намаление:

За малки имоти намалението ще бъде 30%
С 20% ENFIA се намалява в средната класа на страната.
А за големите недвижими имоти (на стойност повече от 1 милион) намалението ще бъде 10%.

В същият законопроект се предвижда подобряване и регулиране на 120-те вноски на длъжници към държавата. Това ще бъде направено с по-ниска минимална месечна вноска и стимули за плащане на дължимото.

По-специално се предвижда минималната месечна вноска да се намали от 30 на 20 евро. Лихвеният процент за домакинства и предприятия от 5% на 3%. Ще бъде отворена нова платформа за разрочено плащане на данъчни задължения и за всички юридически фирми с дълг до 1 млн. евро.

Спира се принудителното изпълнение за тези, които се присъединяват и остават в схемата за разрочено плащане на данъци. Въвежда се нова фиксирана схема от 12 до 24 вноски за онези, които имат финансови затруднения с обслужването на дълговете си.

Намалява се данъка за бизнеса на 20% в две фази: През септември намалението ще бъде гласувано от 28 на 24% за приходи от 2019 г. и за дивиденти от 10% до 5%.

Предвижда се 40% данъчно облекчение на разходите за енергия, функционално и естетично обновяване на сградите.

Първата данъчна ставка за доходи до 10 000 евро пада от 22% на 9%, максималната също ще бъде намалена.

Данък солидарност постепенно се премахва.

Осигурителните вноски постепенно намаляват от 20% на 15%, а ДДС от 13% на 11% и от 24% на 22%.

loading...

Нека да видим след една бюджетна година какви ще са резултатите и размера на външният дълг.
На мен не ми се вижда нормално при високите пенсии които получават гърците,да се намаляват осигурителните вноски и то с 5%. Пожелавам им успех,но както е казал народа:“Пилците се броят на есен“.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Слави Трифонов: Моите песни от 1996 година са актуални и днес

„Нещо много, много, много важно на вашето внимание. В петък вечер, в края на работния ден, шефката на Бюджетната комисия в Парламента Менда Стоянова вкарва поправка в Закона за БНБ. Вкарва я чрез любимия герберски похват – преходни и заключителни разпоредби. Пояснявам: Чрез преходни и заключителни разпоредби по някой закон …

Новини
Еколог: Няма да има комари през лятото, ако не завали сняг, за да могат да се размножат

Ако през зимата не вали сняг, през лятото реколтата ще е слаба и няма да има комари и други насекоми, важни за хранителната верига, съобщи „Лента“. Предупреждението отправи Кимо Сааринен, директор на института на Южна Карелия по алергии и околна среда, предава БТА. Комарите се размножават в среда, образувана от …

Новини
Прилики и разлики между настинка и грип – сравнителна таблица

Грип, остра респираторна вирусна инфекция и настинка. Какво общо имат тези понятия и как да ги различаваме правилно? Симптомите на грипа са причина да се обадите на лекар, защото това заболяване е опасно заради усложненията си. Настинките обикновено протичат по-леко и често дори не изискват употребата на лекарства, пише nauka.offnews.bg. …