fbpx

Намаляват с 22% имотния данък в Гърция, а при нас обмислят общински данък

Данъкът върху единно имущество, познат като ЕНФИЯ в Гърция ще бъде намален с 22% от м. август с първия данъчен закон, който ще бъде гласуван по спешна процедура.

Това заяви премиерът Кириякос Мицотакис в специално обръщение тази вечер.

Това означава, че вместо през 2020 г. намалението на ENFIA вече ще се види след няколко седмици в данъчните декларации на 6,4 милиона собственици на имоти.

По-конкретно, в данъчните декларации, които ще бъдат изпратени през август ще има намаление:

За малки имоти намалението ще бъде 30%
С 20% ENFIA се намалява в средната класа на страната.
А за големите недвижими имоти (на стойност повече от 1 милион) намалението ще бъде 10%.

В същият законопроект се предвижда подобряване и регулиране на 120-те вноски на длъжници към държавата. Това ще бъде направено с по-ниска минимална месечна вноска и стимули за плащане на дължимото.

По-специално се предвижда минималната месечна вноска да се намали от 30 на 20 евро. Лихвеният процент за домакинства и предприятия от 5% на 3%. Ще бъде отворена нова платформа за разрочено плащане на данъчни задължения и за всички юридически фирми с дълг до 1 млн. евро.

Спира се принудителното изпълнение за тези, които се присъединяват и остават в схемата за разрочено плащане на данъци. Въвежда се нова фиксирана схема от 12 до 24 вноски за онези, които имат финансови затруднения с обслужването на дълговете си.

Намалява се данъка за бизнеса на 20% в две фази: През септември намалението ще бъде гласувано от 28 на 24% за приходи от 2019 г. и за дивиденти от 10% до 5%.

Предвижда се 40% данъчно облекчение на разходите за енергия, функционално и естетично обновяване на сградите.

Първата данъчна ставка за доходи до 10 000 евро пада от 22% на 9%, максималната също ще бъде намалена.

Данък солидарност постепенно се премахва.

Осигурителните вноски постепенно намаляват от 20% на 15%, а ДДС от 13% на 11% и от 24% на 22%.

Нека да видим след една бюджетна година какви ще са резултатите и размера на външният дълг.
На мен не ми се вижда нормално при високите пенсии които получават гърците,да се намаляват осигурителните вноски и то с 5%. Пожелавам им успех,но както е казал народа:“Пилците се броят на есен“.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!