Намаляват с 22% имотния данък в Гърция, а при нас обмислят общински данък

Новини
1

Данъкът върху единно имущество, познат като ЕНФИЯ в Гърция ще бъде намален с 22% от м. август с първия данъчен закон, който ще бъде гласуван по спешна процедура.

Това заяви премиерът Кириякос Мицотакис в специално обръщение тази вечер.

Това означава, че вместо през 2020 г. намалението на ENFIA вече ще се види след няколко седмици в данъчните декларации на 6,4 милиона собственици на имоти.

По-конкретно, в данъчните декларации, които ще бъдат изпратени през август ще има намаление:

За малки имоти намалението ще бъде 30%
С 20% ENFIA се намалява в средната класа на страната.
А за големите недвижими имоти (на стойност повече от 1 милион) намалението ще бъде 10%.

В същият законопроект се предвижда подобряване и регулиране на 120-те вноски на длъжници към държавата. Това ще бъде направено с по-ниска минимална месечна вноска и стимули за плащане на дължимото.

По-специално се предвижда минималната месечна вноска да се намали от 30 на 20 евро. Лихвеният процент за домакинства и предприятия от 5% на 3%. Ще бъде отворена нова платформа за разрочено плащане на данъчни задължения и за всички юридически фирми с дълг до 1 млн. евро.

Спира се принудителното изпълнение за тези, които се присъединяват и остават в схемата за разрочено плащане на данъци. Въвежда се нова фиксирана схема от 12 до 24 вноски за онези, които имат финансови затруднения с обслужването на дълговете си.

Намалява се данъка за бизнеса на 20% в две фази: През септември намалението ще бъде гласувано от 28 на 24% за приходи от 2019 г. и за дивиденти от 10% до 5%.

Предвижда се 40% данъчно облекчение на разходите за енергия, функционално и естетично обновяване на сградите.

Първата данъчна ставка за доходи до 10 000 евро пада от 22% на 9%, максималната също ще бъде намалена.

Данък солидарност постепенно се премахва.

Осигурителните вноски постепенно намаляват от 20% на 15%, а ДДС от 13% на 11% и от 24% на 22%.

loading...

Нека да видим след една бюджетна година какви ще са резултатите и размера на външният дълг.
На мен не ми се вижда нормално при високите пенсии които получават гърците,да се намаляват осигурителните вноски и то с 5%. Пожелавам им успех,но както е казал народа:“Пилците се броят на есен“.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Мартин Владимиров очаква скок при горивата следващата седмица

Интервю на Лора Търколева и Марта Младенова с Мартин Владимиров за предаването „Преди всички“ Бензиностанциите ще се възползват от случващото се и ще вдигнат цената на горивата следващата седмица. Това прогнозира пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. За тази седмица той не очаква поскъпване в българските …

Новини
Адв. Екимджиев: В България е налице пълзящ прокурорско-олигархичен преврат

Глaвният пpoĸypop ce yтвъpди ĸaтo мoщeн пoлитичecĸи игpaч. Зaтoвa зaлoзитe ca гoлeми. „B пocлeднитe гoдини глaвният пpoĸypop ce yтвъpди ĸaтo eдин мнoгo aĸтивeн и мoщeн пoлитичecĸи игpaч c peшaвaщи пoняĸoгa xoдoвe зa oпpeдeлянe нa пoлитичecĸaтa дoминaция нa eднa или дpyгa пoлитичecĸa cилa, нa eдин или дpyг явeн или зaдĸyлиceн интepec. …

Новини
Абсурд! Българи работили жадни в Саудитска Арабия по 10 часа на ден за 400 лева заплата

Температурата беше над 45 градуса, а ни оставяха по 7 часа без вода, каза един от ощетените Работници от благоевградска фирма, които поставяли слънчеви панели в Саудитска Арабия, са получили заплати от 400 лева. Пред Нова телевизия те споделиха, че дори са били принудени да работят жадни между 10 и …