Най-старият манастир в Европа се намира край Чирпан

Новини

Знаете ли, че в България се намира най-старият манастир в цяла Европа?

Наричан Златноливадски или Чирпански, „Св. Атанасий“ край Чирпан е построен през 344 г. лично от Атанасий Александрийски, информира Дело.

Манастирът е кръстен на първия православен патриарх на Александрия (Египет) – Свети Атанасий Велики. Той е бил един от най-изявените християнски водачи в зората на православието. Патриархът посещава нашите земи във връзка с Вселенския събор в Сердика срещу арианите (343-344 г.)

Тръгвайки обратно към Египет, Атанасий прави почивка за отмора в римска крепост в областта Берое, днешна Стара Загора. Мястото е на пътя Сердика – Константинопол. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата защита на чистотата на православната вяра в контекста на борбата срещу разпространената по онова време арианска ерес. По това време живеещите в Мизия и Тракия готи и други племена са подложени на силен натиск от арианите.

Друга версия гласи, че Атанасий е посъветвал местните да изградят храм, за да се спасят от върлуващите тогава смъртоносни епидеми. След смъртта и канонизацията на Атанасий, манастирът бил наречен на негово име.

През вековете светата олител е преживяла какво ли не. Една от най-големите гаври е превръщането на манастира „Св. Атанасий“ в овчарник малко след 9 септември 1944 г.

Историята носи, че светецът, чието име носи манастира, се явил на сън на един от местните комунистически активисти. Предупредил го, че лоши дни очакват този район и България като цяло заради оскверняването на святото място.

На следващия ден добитъкът бил изведен от манастира, а самата сграда била подготвена като за църковна служба, твърдят свидетелските показания на местни хора.

Дъщерята на Тодор Живков Людмила, след като става председател на Комитета за култура нарежда да бъде изградено чисто ново внушително крило към манастира (на снимката).

Преди 13 години се провежда проучване от екип, ръководен от академик Росен Милев, който оглавява Балканската медийна академия. След него се установява, че светата обител е най-старият манастир в цяла Европа, а това е потвърдено и от архивите на Ватикана. Доказано било, че „Св. Атанасий“ е построен 16 години преди считания до 2004 г. най-стар манастир в Европа – „Кандида каса“ в Шотландия.

По-стар е дори и от два други манастира във Франция, издигнати 29 и 31 години след него.

Днес Чирпанският девически манастир е действащ. Целият комплекс включва възстановена църква през 1961 г. (на снимката), пещера-постница и аязмо с лековита вода, стари нереставрирани сгради от 1840 г., нови крила, построени през 1979 г. В църквата към манастира се пази и чудотворната икона на Св. Атанасий (на първата снимка от статията). Тя е обкована със сребро и е дар от Александрийския патриарх Петрос VII през 2003 г., точно година преди да загине в катастрофа с хеликоптер над полуостров Атон.

На 300 години датират най-старите икони в църквата.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Редица държави налагат карантина и ограничения за българите

Причината е в ръста на регистрираните случаи на коронавирус у нас Редица държави налагат карантина на българските граждани заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас, предаде БГНЕС. От началото на месеца в страната всеки ден се регистрират над сто случаи на коронавирус. Именно поради тази причина редица …

Новини
Засилен контрол на „Промахон“ е само една от обявените мерки срещу коронавируса в Гърция

Ясни са част от решенията от днешното съвещание между премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, главния епидемиолог и заместник-министъра за гражданска защита относно мерките за коронавируса. Това са зелена светлина за директни полети от Великобритания и Швеция, интензивен контрол на граничния пункт Промахон и във вътрешността на страната, искане за забрана …

Новини
Служител на президентството с положителна проба за Covid-19

През почивните дни служител на президентската институция е дал положителен тест за коронавирус, съобщават от „Дондуков“ 2. Във връзка с това са направени тестове на президента и на непосредствено работилите с него, които са отрицателни. Предприети са мерки за нормалното функциониране на президентската институция, се посочва в съобщение на прессекретариата …