Най-старият манастир в Европа се намира край Чирпан

Новини

Знаете ли, че в България се намира най-старият манастир в цяла Европа?

Наричан Златноливадски или Чирпански, „Св. Атанасий“ край Чирпан е построен през 344 г. лично от Атанасий Александрийски, информира Дело.

Манастирът е кръстен на първия православен патриарх на Александрия (Египет) – Свети Атанасий Велики. Той е бил един от най-изявените християнски водачи в зората на православието. Патриархът посещава нашите земи във връзка с Вселенския събор в Сердика срещу арианите (343-344 г.)

Тръгвайки обратно към Египет, Атанасий прави почивка за отмора в римска крепост в областта Берое, днешна Стара Загора. Мястото е на пътя Сердика – Константинопол. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата защита на чистотата на православната вяра в контекста на борбата срещу разпространената по онова време арианска ерес. По това време живеещите в Мизия и Тракия готи и други племена са подложени на силен натиск от арианите.

Друга версия гласи, че Атанасий е посъветвал местните да изградят храм, за да се спасят от върлуващите тогава смъртоносни епидеми. След смъртта и канонизацията на Атанасий, манастирът бил наречен на негово име.

През вековете светата олител е преживяла какво ли не. Една от най-големите гаври е превръщането на манастира „Св. Атанасий“ в овчарник малко след 9 септември 1944 г.

Историята носи, че светецът, чието име носи манастира, се явил на сън на един от местните комунистически активисти. Предупредил го, че лоши дни очакват този район и България като цяло заради оскверняването на святото място.

На следващия ден добитъкът бил изведен от манастира, а самата сграда била подготвена като за църковна служба, твърдят свидетелските показания на местни хора.

Дъщерята на Тодор Живков Людмила, след като става председател на Комитета за култура нарежда да бъде изградено чисто ново внушително крило към манастира (на снимката).

Преди 13 години се провежда проучване от екип, ръководен от академик Росен Милев, който оглавява Балканската медийна академия. След него се установява, че светата обител е най-старият манастир в цяла Европа, а това е потвърдено и от архивите на Ватикана. Доказано било, че „Св. Атанасий“ е построен 16 години преди считания до 2004 г. най-стар манастир в Европа – „Кандида каса“ в Шотландия.

По-стар е дори и от два други манастира във Франция, издигнати 29 и 31 години след него.

Днес Чирпанският девически манастир е действащ. Целият комплекс включва възстановена църква през 1961 г. (на снимката), пещера-постница и аязмо с лековита вода, стари нереставрирани сгради от 1840 г., нови крила, построени през 1979 г. В църквата към манастира се пази и чудотворната икона на Св. Атанасий (на първата снимка от статията). Тя е обкована със сребро и е дар от Александрийския патриарх Петрос VII през 2003 г., точно година преди да загине в катастрофа с хеликоптер над полуостров Атон.

На 300 години датират най-старите икони в църквата.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Френски замък от 13 век посреща своите 27 000 собственици

Старинен замък в Югозападна Франция получи коледна премяна, а неговите 27 000 собственици са поканени за празниците. Замъкът събира своите спасители и горди собственици за Коледа. Преди две години организацията за реставрация на културни паметници – „Дартанян“, започва необичайна инициатива и обявява за продан рушащия се френски замък от 13 …

Новини
„Meteo Balkans“: Новата седмица ще донесе застудяване и валежи от сняг

Новата седмица ще ни донесе застудяване и вероятно валежи от сняг, прогнозира „Meteo Balkans“. Нови валежи от дъжд и възможни снеговалежи очакваме към 11-13 декември 2019 г. По-значителни ще са валежите над Гърция, Македония и Южна България, очакваните количества за период от 24 часа ще са между 40-60 л/в.м. Над 1300 …

Новини
Гърция дава по 700 евро на бедни и безработни

Гърция отпуска еднократна помощ от 700 евро за безработни и хора с ниски доходи. Социалната мярка важи и за чужденците, включително за българите, които отговарят на условията и живеят в страната поне 10 години, предава БНР. По 700 евро еднократна помощ получават социално слабите семейства в Гърция, информират от финансовото …