Най-старата книга на кирилица се пази в библиотеката на Ватикана

Новини

Кирилицата да се нарича българска азбука не само у нас, но и на международно ниво, предлага доц. Трендафил Кръстанов. Аргументите му за това са, че най-старата книга и надписи на кирилица са на старобългарски. Според него, наше задължение е да напомним на света, че Златният век на България слага началото на общославянската литература и култура.

Доц. Трендафил Кръстанов открива в библиотеката на Ватикана най-старата книга на кирилица – Ватиканското евангелие от началото на 10 в. Оригиналният ръкопис в него на старобългарски бил заличен и отгоре е написан същият текст, но на гръцки.

„В продължение на 12 години аз идентифицирах 186 страници старобългарски текст и доказах, че това е препис на старобългарски език на първия превод, направен от Константин Философ преди Моравската мисия“, заяви доц. Кръстанов.

Освен този църковен ръкопис са открити и оригинални светски надписи на старобългарски от 10 и 11 в., казва още той. „Тези факти ми дават основание да предложа, още преди 15 години, българската азбука кирилица да бъде наричана не само у нас, но и по света българска азбука. Защото на кирилица си служат и руснаци, но техните надписи са след 150 години. В това време е преминал българския златен век“, обясни доц. Кръстанов.

Преди откриването на Ватиканското евангелие за най-стар ръкопис на кирилица се считало Остромировото евангелие от Новгород, но по думите на доц. Кръстанов, то е препис от български ръкопис и е създадено 150 години по-късно.

Източник: Дарик

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Стара София: Мерки срещу инфлуенцата преди 100 години

Във фейсбук страницата на „Стара София“ е публикувано съобщението на Главната дирекция на народното здраве. Вижда се, че разлика в мерките тогава и сега няма. loading…

Новини
Безплатно тестване по домовете започват в Гърция

Гърция започва днес тестване по домовете на хора в райони с предполагаем по-висок риск от разпространение на Ковид-19. В действие влизат 500 мобилни екипа от специалисти. Тестването ще бъде безплатно, пише www.bgonair.bg. Правителството финансира с 11 милиона евро Националната организация за обществено здраве, която е изпълнител на програмата. Изборът на …

Новини
С над 250 млн. лв. са задлъжнели туроператорите на своите клиенти

Отменените организирани пътувания са над 200 000 заради разпространението на коронавируса, показва проучване на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АББТА), проведено сред 105 от членовете на организацията в периода 4-6 април. От организацията поясняват, че изследването представлява 10% представителна извадка от целия туристически пазар, пише „Монитор„. На база …