fbpx

Най-перспективните летящи автомобили в света

vesti.bg

 

Летящите коли могат да станат масови по-рано, отколкото мислим. Известни компании от цял свят работят по проекти за създаване на превозни средства, които могат да се движат както по земята така и във въздуха. Някои компании даже показаха реални прототипи на летящи автомобили и обещаха скоро да започнат масово производство. Вижте най-перспективните модели във видеото от канала „Авто банда“ на VBOX7.

Delorean DR-7

Синът на основателя на компанията DMC, която в миналото се прочу със спортния автомобил DeLorean DMC-12, но след това фалира, продължава авантюрите на своя баща. Наследникът на Джон Делоран подготвя двуместен летящ автомобил с възможност за вертикално излитане и кацане.

Футуристичният DeLorean DR-7 има шест крила и две витла, които могат да променят посоката на движение чрез сгъстен поток от въздух. Автомобилът ще бъде достатъчно компактен, за да се побере в гараж.

DeLorean DR-7 ще се задвижва от електродвигатели, като планираният пробег е около 200 км. Колата ще се издига на по-голяма височина, отколкото съществуващите подобни модели, но от компанията не съобщават конкретни параметри.

До края на 2018-та година Delorean Aerospace ще бъде готова с работещ прототип на колата, след което ще започнат тестовите изпитания. От тях ще зависи кога летящото возило ще стане окончателно готово за използване.

Pop.Up Next

Автомобилният производител Audi oбедини сили с Airbus и Italdesign, за да представи новия концептуален Pop.Up Next на автосалона в Женева.

Моделът е обявен като „изцяло електрическа, напълно автоматизирана концепция за хоризонтална и вертикална мобилност“ и е еволюция на предишния Pop.Up. Базиран е на ултралека клетка за двама пътници, която може да се поставя на автомобилен или летящ модул.

За да може да лети, колата се поставя на структура, подобна на дрон, която включва четири двойки перки. Всяка от тях се задвижва от електромотор с 26 к.с. (20 кВт), доставящи си енергия от батерия с капацитет 70 кВтч. Общата мощност е 214 к.с. (160 кВт). Това позволява максимална скорост от 120 км/ч и полет от 50 км с едно зареждане, което отнема 15 минути.

Автомобилната платформа прилича на скейтборд с 15-киловатчасова батерия и два електромотора с 80 к.с. (60 кВт). Те осигуряват на Pop.Up Next сухоземен пробег от 130 км.

AeroMobil

Aeromobil Flying Car 4.0 е демонстрирана на Парижкото авиоизложение през 2017-та година, като се надява да привлече вниманието на авиаторите по света. Словашката компания възнамерява да произведе 500 такива коли, като ще продава всяка от тях за $1.2 млн. Колата е “трасформер”, като преходът от режим на шофиране към летене отнема само 3 минути; крилете се разгъват като при събуждащо се водно конче, а витло се подава в задната част на корпуса.

AeroMobil обяви плановете си да създаде нова версия на своя летяща машина. Автомобилът ще бъде напълно електрически с възможност за вертикално излитане и кацане. Освен това се планира той да може да се движи по обществените пътища.

Автомобилът ще бъде оборудван с две крила, които ще могат да се прибират. Проектира се така, че да побере четирима човека.

Предполага се, че първите такива електромобили AeroMobil 5.0 VTOL ще се появят най-рано след 2020 г.

TF-X Terrafugia

TF-X на Terrafugia е плъгин хибридно превозно средство с два наклонени ротора, което цели да се превърне в първата напълно автономна летяща кола с вертикално излитане и кацане.

4-местния TF-X не се нуждае от писта за излитане или кацане. Машината се задвижва от двигател с вътрешно горене с 300 к.с., както и от два електромотора с по 600 коня. те се използват само при излитане и кацане. В небето Terrafugia TF-X може да развива 322 км/ч и да измине 800 километра.

Машината е снабдена със специална система, която изисква да бъде въведена крайната дестинация на пътуването, както и няколко резервни, намиращи се в близост. Причината за това изискване е, че понякога времето не позволява кацане на определеното място. Terrafugia TF-X е оборудвана с парашути, както и със система за аварийно кацане.

Pal-V Liberty

PAL-V Liberty беше показан за пръв път на автомобилното изложение в Женева през март 2018 година.  PAL-V приема предварителни поръчки за продукта си, и при условие, че всичко върви по план, компанията възнамерява да изпълни доставките до следващата година.

Въздухоплавателното средство вече е получило сертификат както от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA), така и от Федералната авиационна администрация (FAA) в САЩ.

PAL-V Liberty е предназначен за удобно пътуване на двама пътници и излитане с тежест от над 908 кг. Машината може да работи както като кола, така и като самолет, и всеки режим ще има различни възможности.

В автомобилен режим колата ще има максимална скорост от 160 км / час и обхват от 1,315 километра с едно зареждане на бензин. В режим на полет, максималната скорост се увеличава до 180 км / час, а обхватът стига до 500 километра, като изчислението е за полет на един пътник и резервно гориво за 30 мин.

Собствениците ще се нуждаят от свидетелство за пилот, за да се възползват напълно от PAL-V Liberty, както и от достъп до малка писта или летище за кацане. Според Tech Crunch преходът от автомобилен режим към режим на полет отнема между 5 и 10 минути. Колата – самолет ще се предлага на цена от порядъка на 400 хиляди долара.

PAL-V Liberty най-вероятно ще бъде първата летяща кола, която ще се предлага на пазара, но със сигурност няма да бъде последната.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!