fbpx

Най-големите глоби на пътя в историята

външна реклама

Рекордът се държи от 37-годишен швед

У нас глобите за превишена скорост се увеличиха през последните години, като изглеждат сравнително високи. В някои държави обаче наказанието за подобно провинени е направо стряскащо. Ето най-големи санкции за нарушение на ограничението на максималната скорост, регистрирани до момента.

750 000 долара – Швейцария

външна реклама

По данни на британското издание Daily Mail, най-високата глоба в света за превишение на скоростта е наложена през 2010 г. в Швейцария. Тя е за 37-годижшен швед, който пътувал в страната със своя Mercedes-Benz SLS. На пътя Берн – Лозана камера отчита, че скоростта на автомобила е повече от 2 пъти над позволената – 290 км/ч (при ограничение от 120).

Малко по-късно полицейския патрул засича нарушителя, чието име не се разкрива и успява да го спре. Офицерът, задържал шведа, твърди, че автомобилът на пишман-пилота е имал нужда от един километър, за да спре напълно.

В Швейцария глобите зависят от доходите на нарушителя. Съдът установил, че скандинавецът е милионер и затова му налага глоба от 650 000 евро, които по курса в този момент правят около 750 000 долара.

200 000 долара – Финландия

Жителят на Хелзинки и собственик на един от местните хокейни клубове – Юси Салоноя, плати 200 000 долара за превишение на скоростта. Според полицейския доклад, той е игнорирал знак за ограничение на скоростта от 40 км/ч и продължи да ускорява автомобила си до 90 км/ч, съобкава Autoblog.

Известно е, че Салоноя е бил зад волана на Ferrari. Във Финландия глобата също се изчислява спрямо доходите на нарушителя, така че богаташът е трябвало да се бръкне с доста сериозна сума.

100 000 долара – Финландия

Отново по данни на Autoblog, през 2002 г. един от шефовете на финландската компания Nokia е бил глобен със 100 000 долара. Неговото нарушение на скоростния режим не е толкова сериозно, така че наказанието е доста шокиращо. Мъжът карал своя мотоциклет със 70 км/ч при ограничение от 50 км/ч. В случая обаче съдът взима под внимание доходите на провинилия се.

12 000 долара – Канада

Такава глоба налага съд в канадската провинция Алберта на местен моторист през 2010 г. Той се движи със скорост от 250 км/ч в околностите на Едмънтът. Според законите в Канада, най-голямата глоба, която може да получи шофьор за превишение на скоростта, е не повече от 1000 американски долара (около 1200 канадски). Мъжът обаче склчва сделка – да плати повече, но да не му бъде взета книжката.

Впрочем, подобна практика е често срещана в канадските съдилища. През същата година друг моторист плаща 8500 американски долара на съда в Алберта, за да може да запази шофьорските си права.

12 000 долара – Обединени Арабския Емирства

През 2012 г. само за 1 ден полицията в Дубай (ОАЕ) спира един и същ нарушил цели 12 пъти. Всички те са за превишение на скоростта. В крайна сметка на британския турист са наложени общо глоби в размер на 12 000 долара. Общата сума, която трябва да плати нарушителя, е близо 4 пъти по-висока, тъй като в нея влиза глоба от компанията за коли под наем за това, че не е върнал навреме предоставения му автомобил. Всъщност, колата е задържана от полицията и клиентът е трябвало да покрие разходите по нейното освобождаване.

8000 долара – Великобритания

Във Великобритания, както и в много други държави по света, размерът на глобата зависи от това, с колко е превишена скоростта и на какво място – в града или извън него. Под внимание се взима и състоянието на шофьора – дали е бил пиян или под въздействие на наркотици. Максималните санкции са межзу 2000 и 4000 долара.

Собственикът на Porsche 911, който през 2007 г. е спрян в околностите на Лондон, е превишил скоростта два пъти, съобщава Autoblog. По данни на радара, нарушителят е карал с 276 км/ч. Пред съда той отрича вина и оспорва твърденията на полицията, но в крайна сметка е глобен.

Снимка: Auto.Mail

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ДПС няма да подкрепи кабинет на партиите, загубили изборите

външна реклама Кадър видео Нова ТВ ДПС имахме възможност още вечерта след изборите да изразим нашата оценка за изборите. Ние разчитаме вота на българите като ясно изразена воля за промяна. Да спрем омразата, разделението, арогантността в политиката. Да възстановим политическата нормалност, демокрацията в България и да дадем рестарт на държавността. …

Новини
Отиде си проф. д-р Мими Стойчева

външна реклама Тъжната вест съобщават от академичната общност в Бургас, която изгуби голямо име в сферата на медицината – проф. д-р Мими Стойчева. Тя беше ръководител на Медицинския колеж към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. По повод нейната кончина, кметът Димитър Николов изразява своите съболезнования към близките, колегите и приятелите …

Новини
Борисов: Превратът на „Росенец“ беше дело на ДБ и ДПС

външна реклама “Превратът на „Росенец“ е общо действие на “Да, България” и ДПС”, заяви на първата си пресконференция пред медиите премиерът Бойко Борисов. По думите на Борисов двете формации са отбор, а акцията е целяла да вдигне рейтинга на партиите. Министър-председателят в оставка беше категоричен, че кабинетът му не е …