fbpx

Над 400 популярни сайта записват всеки натиснат от вас бутон или кликане на мишката

Колко пъти на ден ви се случва да разгледате даден уеб сайт и в следващия момент да откриете негова реклама на всяка страница от профила си в социалната мрежа? Проследяването на интернет активността на потребителите със сигурност не е нещо ново – повечето от уеб сайтовете записват по един или друг начин онлайн действията на своите потребители.

Но ново изследване на учени от университета в Принстън разкрива, че стотици сайтове, някои от които изключително популярни, записват не просто активността ви, а буквално всяко движение на мишката и всеки натиснат клавиш на клавиатурата, докато в браузъра ви има отворена негова страница, а понякога и не само тогава. Учените са открили, че от топ популярните 50 000 сайта в света 482 сайта използват нова модерна система за проследяване на потребителите, от която не убягва нищо.

Наречена “Повторно проиграване на сесията” тази техника се използва от сайтове като Гардиън, Ройтер, Самсунг, Ал-Джазира, Майкрософт и Уърдпрес. Тя записва всяко движение на потребителя по сайта, а след това изпраща тези планини от лична информация до трети страни, които я анализират внимателно.

Но това, което е наистина обезпокояващо е, че скриптовете на технологията записват информация, която надхвърля тази, която вие съзнателно сте се съгласили да дадете на посетения уеб сайт. Като например текстът, който сте вкарали в полето за попълване на форми и който след това сте решили по някаква причина да изтриете.

“Все повече сайтове използват новата технология за проследяване. Нейните скриптове записват натисканията на бутони, движението на мишката, прелистването на една или повече страници, освен пълното съдържание на страниците, които посещавате”, обяснява Стивън Енгълхарт в свой блог пост.

“Събирането на тези данни често съдържа чувствителна лична информация като здравословно състояние, информация за кредитни карти, лична информация и други, която изтича към сървърите на компаниите-анализатори. Това може да направи обикновения потребител уязвим за кражба на идентичност, онлайн измами и други нежелани престъпления”, предупреждава Енгълхарт.

The Hacker News

Obekti.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!